UPDATE Uniunea Europeană impune noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru turbinele Siemens deturnate spre Crimeea

UPDATE Uniunea Europeană impune noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru turbinele Siemens deturnate spre Crimeea

Uniunea Europeană a impus vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei, care îl vizează în special pe viceministrul energiei, precum și împotriva a trei companii, în legatură cu deturnarea în Crimeea anexată de Moscova a patru turbine cu gaz livrate de grupul industrial german Siemens, informează Reuters și AFP.

Trei persoane, dintre care viceministrul rus al energiei Andrei Cerezov și directorul companiei ruse ce a achiziționat turbinele de la Siemens, au fost adăugate pe lista neagră a UE care le interzice să călătorească în Uniune și le îngheață fondurile pe teritoriul său, potrivit unui comunicat al Consiliului UE. Trei companii sunt de asemenea sancționate.

Potrivit UE, companiile sancționate includ de asemenea cele două companii contractante care au mutat turbinele cu gaz în Crimeea încălcând sancțiunile UE. Acestea interzic să se desfășoare afaceri în peninsula de la Marea Neagră după anexarea ei de către Rusia, în 2014.

Uniunea Europeană a introdus pentru prima dată sancțiuni împotriva Rusiei după preluarea militară de către Moscova a controlului peninsulei în 2014 și le-a extins în mai multe rânduri, pe măsură ce Moscova a susținut acțiunile separatiste din estul Ucrainei.

Cea mai recentă înăsprire a sancțiunilor intervine ca răspuns la deturnarea turbinelor cu gaz Siemens spre Crimeea încălcând sancțiunile UE. Siemens susține că deține dovezi că toate cele patru turbine livrate pentru un proiect în sudul Rusiei au fost ilegal mutate în Crimeea.

Prelungirea sancțiunilor trebuie să fie adoptată cu unanimitate de cele 28 de state membre ale UE și, potrivit unor surse diplomatice, opoziția Italiei a însemnat că s-a renunțat la un al patrulea nume față de propunerea inițială germană.

Potrivit unor diplomați la Bruxelles, acest oficial din Ministerul rus al Energiei este implicat în cooperarea bilaterală cu Italia și până acum a scăpat de sancțiuni. Reprezentanța Italiei la UE nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta acest caz.

Alte sancțiuni ale UE asupra Rusiei îi vizează sectoarele energetic, financiar și de armament. Pe 'lista neagră' a celor vizați de sancțiuni se aflau deja 150 de persoane și 37 de entități care fac obiectul înghețării activelor și interdicției de călătorie în legătură cu evenimentele din Ucraina.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…