UPDATE Tobă la DNA: Mi s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale

UPDATE Tobă la DNA: Mi s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale

UPDATE ORA 11.45 Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că i-a fost adus la cunoștință faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.

El nu a dorit să ofere detalii suplimentare despre discuțiile cu procurorii.

"Mi s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale vizavi de comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoașteți foarte bine, niciodată nu am comentat un dosar penal, cu atât mai mult nu îl voi comenta acum. De asemenea, faza de urmărire penală este o fază confidențială și vă rog să mă înțelegeți că nu vă pot... Cum v-am spus și la început, în continuare cred în nevinovăția mea și voi prezenta toate probele", a afirmat Tobă.

La scurt timp, DNA a anunțat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă și că i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

"Luând cunoștință de răspunsul președintelui României la cererea transmisă de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului", se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

În prezenta cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane — șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie, în contextul în care procurorii anticorupție instrumentau dosarul prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru de Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

UPDATE ORA 11.13 Petre Tobă la DNA: Am fost citat în calitate de suspect; îmi voi dovedi nevinovăția

Fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă a declarat vineri, la intrarea în sediul DNA, că a fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, susținând că își va dovedi nevinovăția.

"Am fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoașteți, am depus demisia din funcția de ministru al Afacerilor Interne tocmai pentru a nu implica ministerul într-un scandal public. Îmi susțin nevinovăția și sunt prezent aici tocmai pentru a prezenta toate argumentele mele în susținerea nevinovăției. Sunt convins că, până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăția", a afirmat Tobă.

ORA 10.52 Fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă, la DNA

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat de procurori în dosarul în care s-a cerut președintelui Klaus Iohannis ridicarea imunității pentru urmărirea penală a acestuia.

Tobă a stat în sediul DNA aproximativ 20 de minute.

Klaus Iohannis a trimis joi ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Petre Tobă, pentru faptele ce fac obiectul dosarului instrumentat de DNA.

Săptămâna trecută, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat sesizarea președintelui Iohannis pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Solicitarea se referea la aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care, la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r — prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

"Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzației penale)", a precizat DNA în comunicatul din 1 septembrie.

Totodată, necesitatea declasificării normativelor menționate are la bază, conform DNA, și prevederile art. 137 din Constituția României, potrivit cărora gestionarea și controlul fondurilor instituțiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

"Lipsa de transparență în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieșit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI)", au reținut procurorii.

DNA a precizat că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

"Astfel, ministrul Tobă a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării DNA și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative", au constatat anchetatorii.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În dosar, mai sunt cercetați pentru fapte privind schimbarea destinației fondurilor alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol:

* Rareș Văduva, comisar șef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior șef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum și favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției;

* Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum și două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;

* Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu;

* Nelu Zărnică, chestor principal de poliție, la data faptelor șef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual și uz de fals, în formă continuată;

* Gheorghe Popa, comisar șef de poliție, la data faptelor șef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată și delapidare;

* Ioan-Dorin Popa, comisar șef, la data faptelor șef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată.

De asemenea, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de 18 angajați DIPI pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicității, fals și uz de fals.

Procurorii au constatat că angajați din cadrul DIPI, sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituției.

"În total, 24 de persoane, între care șase cu funcții de conducere la data faptelor, au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar. Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale DIPI pentru cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției, în perioada 2014 — 2015, depășește 220.000 lei, iar suma însușită în interes personal depășește 70.000 lei", au constatat anchetatorii.

AGERPRES/ (editori: Mădălina Cochinescu Verman, Cristian Lupașcu, Mirela Bărbulescu, Florin Marin, Andreea Rotaru; editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”