UPDATE Timiș: Numărul răniților care au ajuns la spital în urma furtunii trece de 30 și este în creștere
Numărul răniților în furtuna de duminică ajunși la Spitalul Județean Timișoara a ajuns la 30, dar medicii estimează că va crește în continuare.
''Avem 30 de victime cu traumatisme la diferite nivele ale corpului, membre, torace, capului. Mai gravă este starea unui copil care ne-a fost transferat de la Spitalul de Copii 'Louis Țurcanu'. Ne așteptăm ca numărul victimelor să crească, întrucât vor urma reparații la acoperișuri'', a declarat duminică, pentru AGERPRES, dr. Mihai Grecu, șeful Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.
Reprezentanții ISU Timiș au anunțat anterior că în județ au murit, de asemenea, patru persoane în urma furtunii, două cazuri fiind la Timișoara, iar altele două la Buziaș. Totodată, o femeie cazată la un hotel din stațiunea arădeană Moneasa a murit , duminică după-amiază, după ce a fost lovită de un brad prăbușit în urma furtunii puternice, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unuia dintre hotelurile din stațiune.
UPDATE Timiș: Numărul persoanelor rănite în urma furtunii a crescut la 26
Numărul persoanelor rănite în județul Timiș în urma furtunii de duminică a crescut la 26, au precizat reprezentanții ISU Banat.
De asemenea, șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat la, Realitatea TV, că printre cei răniți foarte grav se numără și doi copii. Unul dintre aceștia, internat la SJU Timiș, a fost supus unei intervenții neurochirurgicale, după ce a suferit un puternic traumatism cranio-cerebral.
Totodată, până la ora transmiterii acestei știri, au fost contabilizați 45 de copaci căzuți și 11 acoperișuri distruse.
Reprezentanții ISU au anunțat anterior că patru persoane au decedat în județ în urma furtunii, fiind vorba de două persoane în municipiul Timișoara, iar alte două în localitatea Buziaș.
UPDATE Timiș: Doi decedați în urma furtunii din Timișoara
Două persoane și-au pierdut viața, iar altele cinci au fost rănite în urma furtunii de duminică, de la Timișoara, potrivit reprezentanților ISU Banat.
''O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, șosele și mașini prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate'', a declarat, pentru AGERPRES, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.
Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidența căruia se afla județul Timiș, a generat o serie de efecte în zonă. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile sunt în dinamică, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate și înlăturarea arborilor și acoperișurilor afectate din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase.
Și în județul Arad, vremea nefavorabilă a generat efecte, astfel că la acest moment pompierii militari acționează în sprijinul comunităților pentru înlăturarea arborilor doborâți de vânt.
Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, reprezentanții IGSU recomandă cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenționare nowcasting Cod portocaliu de ploi, valabilă până la ora 17:40 în patru județe din vestul țării.
Potrivit meteorologilor, în județele Hunedoara și Caraș-Severin, în zona de munte a județelor Bihor și Timiș, și în localități din județul Timiș se vor semnala intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină.
ANM avertizează că sistemul noros se deplasează rapid de la Sud-Vest către Nord-Est.
Furtună violentă la Timișoara
O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică după-amiază, asupra Timișoarei, după ce ultimele două zile au fost neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului.
Scaune și mese de la terasele din oraș au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat, iar țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai care era în stație, fiind semnalate și cazuri de arbori prăbușiți.
''Avem foarte multe solicitări", a declarat, pentru AGERPRES, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat. De asemenea, și Serviciul de ambulanță Timișoara a avut ''foarte multe solicitări''.
Atât reprezentanții ISU Banat, cât și cei ai Ambulanței au menționat că dispeceratele ambelor instituții au fost blocate și la ora transmiterii acestei știri nu au putut oferi o situație detaliată a intervențiilor solicitate în oraș.
AGERPRES / (AS — autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)