UPDATE Statele Unite ale Americii dau asigurări că rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei
Vicepreședintele american Mike Pence, aflat în misiune din partea președintelui Donald Trump, a dat asigurări sâmbătă că Statele Unite ale Americii (SUA) rămân ''cel mai mare aliat'' al Europei, un angajament ''de neclintit'' destinat să-i liniștească pe europenii dezorientați de către noul locatar de la Casa Albă, relatează agențiile internaționale de presă.
''Președintele mi-a cerut să fiu aici astăzi (...), pentru a transmite mesajul că Statele Unite susțin în mod ferm NATO și că vom fi de neclintit în angajamentul nostru față de Alianța atlantică'', a declarat Pence la Conferința pentru Securitate de la Munchen.
Discursul său vine să încheie o săptămână de eforturi diplomatice americane pentru a liniști Europa. Ministrul american al apărării Jim Mattis a venit cu acest mesaj la NATO, în Bruxelles, la fel și secretarul de stat Rex Tillerson la Bonn, la o reuniune a G-20.
''Vom fi întotdeauna cel mai mare aliat al vostru'', a spus Pence, reamintind valorile comune — ''democrație, justiție, stat de drept'' — pe care le împărtășesc SUA și partenerii lor europeni.
Într-o reacție pe Twitter , ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault și-a exprimat însă regretul că vicepreședintele Pence nu a spus ''nici un cuvânt' despre Uniunea Europeană, un subiect despre care se aștepta să se audă, deoarece Donald Trump a lăudat în trecut Brexit-ul și părea, notează AFP, că dorește o destrămare a blocului comunitar.
A Munich le Vice-président Pence renouvelle l'engagement américain dans l'alliance atlantique. Mais pas un mot sur l'UE. #MSC2017
— ; Jean-Marc Ayrault (@jeanmarcayrault) February 18, 2017
În discursul său, Pence a reiterat în mod ferm cererile americane privind o angajare financiară mai importantă din partea partenerilor SUA din cadrul NATO, dar fără să amenințe totuși cu reducerea angajării americane.
''Apărarea europeană necesită angajamentul nostru la fel ca și al vostru (...) și promisiunea de a împărți povara nu a fost îndeplinită de mult timp'', a declarat Pence, adăugând: ''Președintele Trump așteaptă din partea aliaților săi să-și țină cuvântul. A sosit timpul de a face mai mult'' în materie de cheltuieli militare.
Referitor la Rusia, Mike Pence a recomandat fermitate față de Rusia, după ce Donald Trump i-a destabilizat pe partenerii săi exprimându-și dorința de apropiere cu Moscova. Washingtonul a temperat apoi aceste veleități în contextul demisiei consilierului pentru securitate națională Michel Flynn, acuzat că a mințit referitor la legăturile sale cu Moscova.
De altfel, senatorul american John McCain a admis vineri că Trump ''se contrazice uneori'' și că trebuie să se acorde atenție mai degrabă la ''ce face președintele, decât la ce zice''.
Pence a afirmat că Moscova trebuie să respecte acordurile de pace de la Minsk și să procedeze la o detensionare a situației din estul Ucrainei. ''Statele Unite vor continua să țină Rusia responsabilă, chiar dacă noi căutăm un nou teren comun. Președintele Trump crede că se poate găsi'', a spus Pence, potrivit Reuters.
Cancelarul german, Angela Merkel, care a ținut un discurs înainte de Mike Pence, a lansat la rândul său un apel la multilateralism pentru a face față unor provocări imense, precum jihadismul sau criza migrației.
''Într-o lume în care ne confruntăm cu provocări incredibile, (...) să continuăm să acționăm împreună sau să ne întoarcem la rolurile noastre individuale. Vă chem să procedăm în așa fel ca împreună să facem o lume mai bună'', a spus dna Merkel.
Potrivit cancelarului german, europenii ''au nevoie de puterea SUA'' față de ''terorismul islamist'' și consideră legitim ca Washingtonul să-i ceară Europei să depună mai multe eforturi financiare.
În privința Rusiei, Angela Merkel a pledat pentru fermitate, deoarece Moscova a pus în cauză stabilitatea europeană afectând ''integritatea teritorială'' a Ucrainei. Dar cancelarul german face apel la o cooperare sporită pentru a lupta împotriva terorismului.
Potrivit DPA, la reuniunea de la Munchen vor lua cuvântul și alți lideri, precum Serghei Lavrov, secretarul general al ONU Antonio Guterres și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
AGERPRES