UPDATE Sindicatele din învățământ solicită ca Ordonanța privind salarizarea bugetarilor să se aplice nediscriminatoriu; noi discuții joi

UPDATE Sindicatele din învățământ solicită ca Ordonanța privind salarizarea bugetarilor să se aplice nediscriminatoriu; noi discuții joi

Sindicaliștii din Educație solicită Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate.

"Am cerut celor prezenți la discuții să se găsească soluții astfel încât această ordonanță să se aplice nediscriminatoriu ori de la 1 august sau 1 ianuarie (2017 — n.r) cel mai târziu, chiar dacă procentul de creștere la învățământ este mai mic, în medie undeva spre 10% față de Sănătate, dar aplicarea să se facă concomitent. Nu putem accepta o diferență de 1 an de zile în aplicarea acestei Ordonanțe. A rămas ca Guvernul să facă niște calcule și probabil joi ne vom întâlni din nou", a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de marți de la Guvern.

Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că Ministerul Muncii a transmis sindicatelor grila de salarizare care conține corecțiile necesare, dar că problema este termenul de aplicare.

"Noi am primit o grilă de salarizare din partea Ministerului Muncii, care conține aceste corecții. Bineînțeles, termenul de aplicare este problema. Termenul de aplicare din punctul de vedere al Guvernului ar trebui să fie data de 1 august 2017. Nu se poate accepta așa ceva. Nu se poate ca într-o țară care și-a stabilit prin Strategia Națională de Apărare că Educația și Sănătatea sunt zone de risc zero să nu se trateze problema nediscriminatoriu. Trebuie să se găsească sumele de bani necesare pentru ca aceste corecții, care nu înseamnă în esență acele creșteri salariale care să transforme sistemul de educație într-un sistem foarte interesant pentru cei mai buni absolvenți de învățământ universitar, să se aplice ori cu începere de 1 august 2016, ori în cel mai rău caz 1 ianuarie 2017", a precizat Nistor.

Acesta a explicat că, în urma creșterii salariului minim pe economie de la 1 mai 2016, apar foarte multe disfuncționalități pe grila de salarizare din Educație, foarte multe clase salariale care se suprapun și aceste lucruri trebuiau corectate. El a dat ca exemplu situații în care prin creșterea salariului minim pe economie debutanți cu studii superioare ar avea un salariu mult mai mic față de cel al unui salariat fără studii de specialitate.

De asemenea, el a menționat că sunt probleme pe partea intervalului de vechime 2-6 ani și 6-10 ani.

"Suntem în situația în care colegi care erau pe intervalul de vechime 2-6 ani aveau salarii mai mari decât o parte dintre colegii pe tranșa de vechime imediat superioară. Sunt lucruri care trebuie corectate. Am cerut foarte clar ca toate aceste corecții să se opereze mult mai repede. Nu trebuie să așteptăm să vină anul 2017", a spus președintele Spiru Haret.

Nistor a atras atenția că Ordonanța rezolvă disfuncțiile, iar Legea unitară de salarizare rezolvă creșterile salariale.

Sindicatele din învățământ au revenit marți la negocieri cu reprezentanții Guvernului, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Hadăr (Alma Mater): Din 34 de poziții ale grilei de salarizare, doar pentru 4 sunt reașezări sau corecții

Liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, a afirmat marți că este nemulțumit de discuțiile cu guvernanții, în condițiile în care numai pentru 4 poziții din 34 ale grilei de salarizare din învățământul superior au fost propuse reașezări sau corecții.

Totodată, el i-a invitat atât pe vicepremierul Vasile Dîncu cât și pe ministrul Educației, Adrian Curaj, să participe la mitingul organizat de sindicaliști pe 1 iunie, deoarece "peste 6-7 luni vor fi și ei colegi de catedră și vor fi nemulțumiți de cuantumul salariilor".

"Cred că am fost printre cei mai nemulțumiți astăzi pentru că, deși s-a vorbit despre corecții, în învățământul superior acestea au fost inexistente, ba chiar am constatat că avem de-a face și cu reduceri salariale față de ceea ce avem acum. Dintre cele 34 de poziții pe care le are grila de salarizare din învățământul superior doar patru au primit maximum 214 lei în zona asistentului universitar și 90 de lei la un șef de lucrări. Practic, din 34 de poziții din ierarhie doar pentru patru poziții sunt reașezări sau corecții", a afirmat Anton Hadăr, la finalul discuțiilor.

Acesta a precizat că în cursul zilei de marți va mai avea o întâlnire cu reprezentanții de la Educație pentru a regândi această grilă care "a fost făcută foarte rapid, fără calcule și fără discernământ".

"Domnul Dâncu este și profesor de meserie, la fel și domnul Curaj, și au spus că această problemă trebuie rezolvată. Mergem chiar acum către Ministerul Educației ca să vedem cum putem să dăm și noi învățământului superior o altă față. În ceea ce privește salarizarea, la noi nici măcar 1% nu reprezintă creștere salarială, ba dimpotrivă, avem știți cum se spune creștere zero sau creștere negativă, 97% din ceea ce aveam, rămâne acum salariul. Trebuie să se regândească această grilă pentru că din punctul meu de vedere a fost făcută foarte rapid, fără calcule, fără discernământ și fără dorința de a îmbunătăți ceva. Probabil au vrut să scape mai repede de discuțiile cu noi, dar iată că se prelungesc. Noi nu avem nicio o intenție să facem proteste dacă suntem și noi tratați în mod similar cu celelalte sectoare prioritare ale României. Așteptăm ca în discuțiile pe care le avem azi și mâine să rezolvăm problemele legate de sporul de doctorat, care ba este, ba nu este. Îmi spunea domnul ministru Pîslaru (ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru — n.r.) că se poate aplica pentru că acolo este un articol. Dacă nu se scrie concret în legislație că acest spor se dă, nimeni nu îl va avea. Lucrurile acestea sunt făcute mereu la voia întâmplării sau sunt scrise prin colțurile legii. Trebuie să fie scrise la loc clar, ca să se știe că se poate aplica legea", a adăugat președintele Alma Mater.

Întrebat de ce sume ar fi nevoie pentru aplicarea acestor corecții, Hadăr a afirmat că în jur de 500 de milioane de lei anul acesta și circa un miliard de lei în 2017.

"Pentru aceste corecții ar putea să fie nevoie anul acesta de jumătate de miliard de lei și poate încă un miliard de lei la anul.
Nu știm până când nu vom avea forma finală a grilelor pe care le vom concepe împreună. Sunt grile făcute unilateral de Ministerul Muncii fără implicarea Ministerului Educației. În fond, Ministerul Educației știe mult mai bine ce are în ograda sa decât Ministerul Muncii", a mai spus liderul sindical.

Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că ministrul Finanțelor, Anca Dragu, nu participă niciodată la aceste discuții, deși posedă date suplimentare despre buget.

"Nimeni nu mă va crede dacă spun că nu are țara bani și că îmi arată primul ministru buzunarele goale. Doamna ministru (Anca Dragu, ministrul Finanțelor n.r.) nu a venit și nu știu de ce nu a fost inclusă în delegația de la Palatul Victoria pentru că ea posedă date suplimentare despre buget. Niciodată ministrul Finanțelor nu a participat și este un fenomen îngrijorător. Au venit domnul Curaj, evident domnul vicepremier Dâncu, doi colegi cărora le-am propus, mai în glumă mai în serios, să vină alături de noi la miting, dacă nu se rezolvă problema, pentru că peste 6-7 luni vor fi și ei colegi de catedră și iarăși o să fie nemulțumiți de cuantumul salariilor", a mai spus Hadăr.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!