UPDATE Șefa DNA solicită aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Sandu
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a demarat luni procedurile pentru obținerea avizului necesar începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul Microsoft 2.
"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef (...) a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul în vederea sesizării Președintelui României, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale față de Sandu Gabriel, care la data faptelor a deținut funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", informează un comunicat al DNA transmis AGERPRES.
În același dosar, procurorii anticorupție au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de cinci inculpați, printre care Dinu Pescariu și Claudiu Florică.
Pescariu și Florică, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, sunt cercetați pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Au mai fost puși sub control judiciar Ion Adrian Stănescu, consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, și Andrei Săvulescu, director general al acestei direcții, ambii pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, precum și Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Potrivit DNA, faptele au fost comise în contextul în care, luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.
Conform sursei citate, valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plățile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit.
"Furnizorul de licențe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro", mai precizează procurorii.
Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferența dintre suma plătită de minister și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.
AGERPRES