UPDATE Seceta va reduce producţia de grâu a României; recolta estimată între 5 şi 7,4 milioane tone în acest an (Reuters)

UPDATE Seceta va reduce producţia de grâu a României; recolta estimată între 5 şi 7,4 milioane tone în acest an (Reuters)

Producţia de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite, dar cu toate acestea România va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitaţiile internaţionale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, au declarat luni pentru Reuters o serie de fermieri şi experţi.

România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, este un important furnizor de cereale în zona Orientului Mijlociu, alături de Franţa şi Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumpărător pentru grâul românesc.

"Este o dublă lovitură. Observăm că este un an foarte rău pentru grâu, situaţia este similară cu cea din 2002, când plantele au îngheţat iarna din cauza lipsei stratului de zăpadă şi apoi primăvara nu a plouat deloc", a explicat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a declarat pentru Reuters că datele de pe teren arată că în 10 din cele 41 de judeţe recoltele sunt afectate "până la 100%".

Fermierii şi traderii consultaţi de Reuters se aşteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane tone, după ce anul trecut a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare.

Totuşi, o recoltă mai redusă, pe fondul secetei excesive, va avea un impact benefic, prevenind răspândirea în cereale a cornului secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.) - o cerinţă cheie a cumpărătorilor de grâu din Egipt, susţin experţii.

"România se confruntă cu o secetă pedologică destul de severă", a apreciat Sebastien Devos de la Koepta brokerage în România. Acesta a adăugat: "Romania va rămâne exportator de grâu, probabil cu aproximativ 3,5 milioane tone, şi prin urmare va putea participa la licitaţiile internaţionale, cum ar fi cele organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC - entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean), în funcţie de preţurile internaţionale şi de nivelul cererii".

Devos a explicat că regiunile din sud şi vest arată bine spre foarte bine, deşi nu este uşor de evaluat randamentul mediu, şi se aşteaptă ca în 2020 producţia de grâu a României să fie în jur de aproximativ 7,3 - 7,4 milioane tone, poate chiar mai scăzută".

Consumul intern al României variază de la 2,5 la 3 milioane tone, rămânând un surplus de două până la 4,9 milioane tone.

Guvernul a surprins pieţele luna trecută, interzicând vânzările de cereale în afara blocului comunitar, pentru ca după o săptămână să revină asupra deciziei. România este al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană.

Laurenţiu Baciu, un fermier din estul României, la graniţa cu Republica Moldova, a declarat că 80%-90% din suprafaţa de 650 de hectare cultivată cu grâu este afectată. "Chiar dacă va ploua, ar fi prea târziu, iar fermierii se aşteaptă ca, per ansamblu, recolta să fie la jumătate faţă de anul trecut", a afirmat Baciu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile. "Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 - 22 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). AGERPRES / (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!