UPDATE Romeo Stavarache, achitat de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ''Apartamentul''
Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost achitat miercuri de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul "Apartamentul", în care a fost judecat pentru tentativă de abuz în serviciu, după ce a fost acuzat de atribuirea ilegală a unui apartament.
Potrivit minutei deciziei penale, sentința magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia este definitivă.
"În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b Cod de Procedură Penală, achită pe inculpatul Stavarache Romeo, de sub învinuirea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, prev. de art. 20 Cod penal din 1969 rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal din 1969 și art. 5 al. 1 Cod penal", se arată în minuta Curții de Apel Alba Iulia.
În același dosar, instanța a admis apelurile formulate de inculpații Gheorghe Muntianu și Gavril Pircu și a dispus achitarea acestora. Astfel, Muntianu a fost achitat de infracțiunile de tentativă de abuz în serviciu, uz de fals și conflict de interese, iar Pircu a fost achitat pentru tentativă de abuz în serviciu.
În octombrie 2015, Romeo Stavarache a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul Bacău la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de tentativă de abuz în serviciu stipulată într-un dosar privind alocarea ilegală de apartamente.
Aceeași pedeapsă a primit-o și Gheorghe Muntianu, acuzat de tentativă la abuz în serviciu, uz de fals și conflict de interese.
Totodată, Tribunalul Bacău l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe Gavril Pircu, director executiv al Direcției patrimoniu din cadrul primăriei, învinuit de tentativă la abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniau faptul că Gheorghe Muntianu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, repartizându-și o locuință din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziționării acesteia.
Prin aceasta, funcționarul urmărea să obțină, potrivit procurorilor, "un avantaj patrimonial' prin achiziționarea la un preț derizoriu. Tranzacția nu s-a efectuat, formalitățile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
"La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu — n.r.) a întocmit și semnat documentul prin care și-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuință din fondul locativ de stat. Aceasta în condițiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanților de locuințe și în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuință socială sau din fondul locativ de stat. La aceeași dată, și-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuințe, confirmând că îndeplinește condițiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care la cerere nu erau atașate documente care să ateste venitul obținut și, mai mult, nu îndeplinea condiția de venit pentru accesul la locuință socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege", se arată în rechizitoriul DNA Bacău.
Procurorii au mai consemnat faptul că în aceeași zi, în calitate de director executiv al Direcției patrimoniu, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, Gheorghe Muntianu, repartiția apartamentului menționat, iar Stavarache, în calitate de primar al municipiului Bacău, a aprobat-o.
Conform procurorilor, "La data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, și inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuința menționată (...) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat și o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverință, fără dată, emisă de o Asociație de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menționează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deși în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverința a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condițiilor de cumpărare a locuinței".
Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audiențelor, deși cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la acest document nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaș și îndeplinirea obligațiilor rezultate din această calitate.
"Toate acțiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuințe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preț derizoriu. Formalitățile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008", au mai arătat procurorii DNA Bacău.
Dosarul a ajuns în apel la Alba Iulia prin strămutare, la cererea lui Stavarache.
AGERPRES / (AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)