UPDATE Referendum în Turcia: Premierul Yildirim proclamă victoria "da"
Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a proclamat duminică seara victoria votului "da" la referendumul pentru modificarea constituției, transmite DPA. Deocamdată nu există un rezultat oficial, precizează agenția.
*UPDATE Votul la referendumul constituțional din Turcia s-a încheiat
*Referendum în Turcia: Se pare că oamenii au aprobat noul sistem, declară un consilier al președintelui Erdogan
*Referendum în Turcia: Tabăra 'da' este în frunte, dar nu așa de puternică precum ne-am așteptat, declară vicepremierul
*Referendum în Turcia: Un lider al opoziției reclamă ilegalități
*Referendum în Turcia: Președintele Erdogan felicită guvernul pentru victorie
*Referendum în Turcia: Opoziția este împărțită între contestație și recunoașterea victoriei "da"
UPDATE ORA 20.12 Turcia: Premierul va face o declarație la ora locală 21:00; DA conduce cu 51,7% după numărarea a 95% din voturi
Premierul turc Binali Yildirim va face la ora locală 21:00 (18:00 GMT) o declarație pe tema referendumului constituțional menit să-i acorde prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat biroul prim-ministrului duminică, informează Reuters.
După numărarea a aproximativ 95% din buletine, a rezultat că 51,7% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției, dar cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd.
Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea.
UPDATE ORA 19.20 Referendum în Turcia: Tabăra 'da' conduce cu 52,38% după numărarea a peste 90% din voturi (Anadolu)
După numărarea a peste 90% din voturi la referendumul constituțional de duminică din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 52,38% din voturi, în timp ce opozanții reformei au obținut 47,62% din voturi, transmite agenția de stat Anadolu.
La ora locală 19:10 (16:10 GMT), fuseseră numărate 90,69% din voturi, potrivit sursei citate.
Cifrele arată că 23.059.407 de turci (52,38%) au votat în favoarea sporirii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce 20.962.850 de alegători (47,62%) au votat împotrivă.
Reuters remarcă faptul că tabăra care se opune schimbărilor constituționale a câștigat teren în ultimele ore, situându-se în frunte în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, unde însuși președintele Erdogan, care a participat sâmbătă, în ultima zi de campanie, la nu mai puțin de patru mitinguri în încercarea de a-și convinge conaționalii de oportunitatea modificării Constituției, așteaptă rezultatul final al scrutinului.
UPDATE ORA 19.02 Referendum în Turcia: Tabăra 'da' conduce cu aproape 54%, după numărarea a aproape 80% din buletine (Anadolu)
Cu peste trei sferturi dintre voturi numărate la referendumul constituțional din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 53,93% la referendum, a informat duminică agenția de stat Anadolu.
La ora locală 18:45 (15:45 GMT), fuseseră numărate 78,36% din voturile exprimate, a precizat Anadolu.
Cifrele arată că tabăra "da" (în favoarea modificărilor constituționale care îi vor permite președintelui Recep Tayyip Erdogan să obțină prerogative sporite) a obținut 53,93% din voturi — respectiv a votat un număr de 20.076.700 de persoane, în timp ce tabăra "nu" (care se opune modificării Constituției) a obținut 46,07% — respectiv 17.150.823 de alegători au spus "nu" reformei constituționale.
UPDATE ORA 18.35 Referendum în Turcia: Tabăra 'da' a obținut 57,46% din voturi după numărarea a jumătate din buletine (Anadolu)
După numărarea a jumătate din buletinele de vot, tabăra favorabilă unei reforme constituționale a obținut 57,46% din voturi, față de 42,54% atribuite celor care se opun sporirii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat duminică agenția de stat Anadolu.
Potrivit CNN Turk, citat de EFE, rata de participare ar fi de circa 84%.
EFE informează că o mare parte din voturile numărate provine deocamdată din zonele de est ale țării, fief al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și unde secțiile de vot s-au închis cu o oră mai devreme, la 13:00 GMT.
Din acest motiv, rezultatul poate varia în funcție de cum avansează numărarea votului în zonele occidentale și în marile orașe, unde opoziția turcă, în favoarea lui "nu", concentrează voturile și unde secțiile s-au închis la ora 14:00 GMT.
Pe de altă parte, vicepreședintele principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bulent Tezcan, a declarat că o decizie de ultim moment a autorității electorale din Turcia de a accepta drept valide buletine de vot neștampilate va provoca probleme serioase de legitimitate în referendumul constituțional de duminică.
O declarație postată pe site-ul Înaltei Comisii Electorale (YSK) cu câteva ore înaintea închiderii urnelor informa că autoritatea electorală va valida buletinele neștampilate cu excepția cazurilor în care se dovedește frauda. "Înalta Comisie Electorală a eșuat, permițând frauda la referendum", a declarat Tezcan.
ORA 18.02 Referendum în Turcia: Tabăra pro-Erdogan obține 63% din voturi, potrivit primelor rezultate parțiale
Voturile în favoarea modificării Constituției Turciei care i-ar oferi președintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite reprezintă 63% din voturile exprimate după numărarea a aproape un sfert din buletine, a transmis duminică postul NTV, citat de Reuters.
Opozanții reformei erau creditați cu un procent de 36,8% după numărarea a 25% din voturi, relatează AFP.
Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea. Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) au susținut reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă au respins-o.
AGERPRES