UPDATE Radu Mazăre, încă un cap de acuzare: este urmărit penal şi pentru fals în declaraţii
UPDATE Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins cercetările în cazul lui Radu Mazăre, acesta fiind suspectat şi de fals în declaraţii, respectiv fals în declaraţiile de avere.
Măsura a fost luată de anchetatori după ce au fost verificate declaraţiile de avere ale primarului constănţean.
La ieşirea din sediul DNA, Radu Mazăre a precizat că a depus contractul de împrumut încheiat cu cetăţeanul grec de acum 10 ani.
Totodată, acesta a precizat că procurorii au extins urmărirea penală pe numele său.
„M-au anunţat că au început urmărirea penală pe numele meu pentru fals în declaraţii, respectiv, fals în declaraţia de avere", a spus Mazăre.
Edilul a precizat că şeful DNA „l-a reclamat” la DNA ca urmare a declaraţiilor făcute cu privire la condiţiile de detenţie.
„Dacă doamna Kovesi m-a reclamat că m-am plâns de condiţiile de detenţie, şi eu nu m-am plâns, eu nu sunt plângăcios, v-am spus cum e cu WC-ul. Dacă vă declar din dosar nu o să mă reclame mâine?”, a spus Radu Mazăre
Mai mult, primarul constănţean a punctat că nu el trebuie să îşi demonstreze nevinovăţia, ci procurorii trebuie să dovedească vinovăţia.
Radu Mazăre a declarat la intrarea în sediul DNA că o felicită pe senatoarea Firea pentru curaj.
„Vreau să o felicit din tot sufletul pe Gabriela Vrânceanu Firea. A dat dovadă de un curaj... le-a dat lecţie multor mormoloci din politica românească", a precizat primarul.
Întrebat de jurnalişti despre sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii de către DNA în legătură cu declaraţile făcute de acesta la adresa procurorilor, Mazăre a replicat că „acestea sunt armele lui Băsescu"
„Astea sunt armele lui Băsescu, respectiv DNA-ul şi serviciile care ne ascultă şi ştiu ce vrea, vrea să nu mai scoatem niciun cuvânt în ţara românească, şi Ceauşescu voia la fel", a mai spus Radu Mazăre.
De asemenea, întrebat de ziua de vineri, când magistraţii iau în discuţie contestaţia procurorilor la arestarea sa, acesta a declarat că „toată lumea se gândeşte la ziua de vineri, doar e Vinerea Mare".
Radu Mazăre este cercetat în libertate după ce Curtea Supremă a respins solicitarea procurorilor de arestare preventivă. Contestaţia anchetatorilor se va judecat, vineri, la aceeaşi instanţă.
Primarul este acuzat de anchetatori că a primit suma de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii de construcţie a unor locuinţe modulare de către compania lui Morgenstern Avraham.Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan, se arata în comuncatul DNA.
Ordonanţa de reţinere a fost emisă aseară. La ieşirea din sediul DNA, cu cătuşele la mâini Radu Mazăre a strigat „Am făcut case la săraci şi uite cu ce m-am ales. Ruşine, Băsescu” şi a declarat că „dacă primeam bani construiam scump, nu ieftin”. De asemenea, primarul Constanţei a caracterizat acuzaţiile procurorilor ca fiind „politice”.
ANI verifică averea primarului Radu Mazăre
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat marţi procedura de verificare a modului în care Radu Mazăre şi-a dobândit averea în ultimul mandat de primar al Constanţei, în perioada 2012-2014.
În ultima declaraţie de avere depusă în iunie 2013, primarul din Constanţa a menţionat că deţine un apartament în Bucureşti de 184 mp, o cotă de 4% din două terenuri intravilan din Capitală, precum şi un teren extravilan de 1,7 ha, obţinut în anul 2012, prin concesiune, în Republica Madagascar.
De asemenea, el mai are în proprietate o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă Peridoc, ambele cumpărate în anul 2001.
Tot în declaraţia de avere, Radu Mazăre a trecut că deţine 287.000 euro cash şi un card de debit cu 5.000 euro.
În plus, primarul a declarat plasamente şi împrumuturi acordate mai multor societăţi comerciale unde deţine acţiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar şi un împrumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice — Ioanis Poulos Skantzikas.
La capitolul venituri, el a menţionat un salariu anual de 33.909 primit de la Primăria Constanţa şi 60.000 euro obţinuţi în urma vânzării de acţiuni de la Enterprises Inc of Monrovia Grecia.
Radu Mazăre s-a mai aflat în atenţia ANI în anul 2009, când a fost declarat în stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, în perioada 23 aprilie — 6 noiembrie 2003, funcţiile de primar şi administrator al unei firme.
Edilul a atacat atunci raportul de evaluare întocmit de ANI şi a avut câştig de cauză, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi din iunie 2010.
Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită
La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.
Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.
Sursa: adevarul.ro