UPDATE Protestul din capitală s-a încheiat; un protestatar, imobilizat de jandarmi
Protestul Cod roșu la DNA s-a încheiat duminică seara, în Capitală, după ora 23.00, după ce cei aproximativ 500 de protestatari, opriți în fața sediului DNA, au scandat minute în șir mesaje de susținere pentru procurorul șef al acestei instituții, Laura Codruța Kovesi.
În apropierea sediului DNA, în timpul deplasării coloanei de manifestanți, un protestatar a fost imobilizat de jandarmi și dus la secția de poliție pentru a fi sancționat, după ce a manifestat reticență față de recomandările forțelor de ordine care supravegheau coloana aflată în drum spre sediul DNA.
"În fața sediului DNA, jandarmii au făcut un cordon de ordine pentru a dirija coloana de manifestanți către trotuarul de vizavi al instituției și o persoană a devenit recalcitrantă, nedorind să respecte indicațiile jandarmilor. Bărbatul a incitat și alte persoane la violență și reacția jandarmilor a fost aceea de a imobiliza persoana, întrucât devenea violentă, și conducerea acesteia la cea mai apropiată secție de poliție, unde vor fi luate măsurile de sancționare", a declarat pentru AGERPRES Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.
Enache a precizat că persoana respectivă este cunoscută că participă de regulă la acțiuni de protest în spațiul public și ca fiind recalcitrantă.
"De fiecare dată, are o atitudine ostilă față de forțele de ordine", a adăugat Georgian Enache.
După terminarea protestului, o parte dintre manifestanți s-au îndreptat spre Piața Victoriei, iar alți câțiva și-au exprimat intenția de a se îndrepta spre secția de poliție, "să-l elibereze" pe cel ridicat de jandarmi.
Protestatarii din Capitală au ajuns la sediul DNA; manifestații similare, cu câteva zeci de manifestanți, s-au derulat și în țară
Protestatarii din Capitală au ajuns, duminică seara, la sediul DNA, numărul acestora crescând, pe parcursul marșului, la peste 400, potrivit unor surse oficiale.
Manifestanții s-au deplasat pe traseul Piața Victoriei — Universitate — Primăria Generală a Municipiului București — sediul DNA, oprindu-se la km 0, unde au ținut un moment de reculegere pentru revoluționarii căzuți în decembrie 1989 și au cântat "Deșteaptă-te române!". De asemenea, au solicitat să li se acorde dreptul de a circula pe prima bandă de circulație, însă jandarmii au refuzat acest lucru.
Protestatarii au scandat mesaje de susținere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
Aproximativ 200 de persoane s-au strâns duminică seara, în Piața Victoriei din Capitală, în cadrul unui protest intitulat "Cod roșu la DNA", ulterior, coloana de manifestanți plecând în marș spre sediul Direcției Naționale Anticorupție. Circulația nu a fost întreruptă, o asemenea măsură neimpunându-se datorită numărului participanților, aceștia deplasându-se pe trotuar, în timp ce un cordon de jandarmi împiedică pătrunderea manifestanților pe carosabil.
Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară, numărul participanților fiind mai redus. S-au scandat lozinci antiguvernamentale și de susținere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ori doar s-au afișat bannere cu acest tip de mesaje: ''DNA, țara e a ta'', (Timișoara), "Kovesi, nu uita/Noi suntem de partea ta!", "Rezistăm/Și nu cedăm!", "Dragnea, nu uita/România nu-i a ta!", "Îmbogățire personală prin sărăcire generală = cv parlamentar, prefect/ministru", "Kovesi you are our only hope", "LCK și DNA sunt spaima lui Dragnea" (Cluj).
În toate cazurile, oamenii au protestat pașnic, manifestațiile desfășurându-se fără incidente.
Câteva zeci de timișoreni au fost prezenți, duminică seara, în Agora din Piața Sfântul Gheorghe, unde și-au exprimat susținerea față de DNA. "Am vrut să ne arătăm sprijinul față de DNA, ideea protestului nostru pornind de la corupția din țară, de la nivel înalt, împotriva căreia trebuie să ne exprimăm. Pentru că apar probleme noi zilnic, la sfârșitul fiecărei săptămâni, noi, aici, abordăm câte o temă. De săptămâna viitoare vom cere autorizație și pentru un marș pe străzile orașului. Au confirmat participarea la acest protest peste 200, dar probabil că din cauza căldurii oamenii nu au venit în număr atât de mare'', a declarat pentru AGERPRES Răzvan Codreanu, organizatorul protestului.
Aproximativ zece persoane au protestat, duminică, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. "Protestăm pentru că vedem că guvernul și parlamentarii în special, pentru ca ei să scape de pușcărie sau să-și scape colegii penali, doresc să compromită democrația noastră și să compromită instituțiile democratice ale statului, DNA, justiția. Doresc să le schimbe sau să facă în așa fel modificări încât pe viitor să fie permisă mai multă corupție, mai mult furt, cu ceea ce nu suntem de acord, pentru că din banii noștri se fură", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre protestatari.
Un grup de 17 manifestanți s-a strâns duminică seară pe platoul din fața Prefecturii din Constanța, în urma unui apel lansat pe pagina unui site de socializare de grupul #rezist Constanța, iar la Sibiu, peste 30 de protestatari au mărșăluit timp de două ore, pe două bulevarde din municipiu.
Un număr de 15 persoane s-au adunat, de asemenea, în Piața Unirii din Oradea. "Continuăm protestele care au început în februarie, deoarece continuă atacurile la independența justiției, a statului de drept. Am ieșit acum pentru că noi considerăm că ne aflăm în cod roșu la DNA, se încearcă debarcarea Laurei Codruței Kovesi de la conducerea DNA, ceea ce ar însemna transformarea Direcției Naționale Anticorupție într-o Discreție Națională Anticorupție. Încercăm să împiedicăm asta", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Alin Dobai, lider al protestatarilor.
Îmbrăcați, majoritatea, în tricouri galbene, inscripționate cu #rezist, cu vuvuzele și două portavoci, protestatarii au adus cu ei mai multe pancarte cu mesaje, pe care le-au sprijinit de copăceii din piața Unirii.
AGERPRES/ (AS-autori: Mihaela Tudorache, Daniel Florea, Otilia Halunga, Marius Septimiu Avram, Dan Mihăescu, Isabela Paulescu, Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru, editor online: Daniela Juncu)