UPDATE Protest spontan al sindicaliștilor de la Complexul Energetic Hunedoara în fața Tribunalului și Prefecturii din Deva
Mai mulți lideri sindicali de la exploatările miniere și termocentrala Mintia au protestat spontan, marți, în fața sediilor Tribunalului Hunedoara și Prefecturii din Deva, solicitând ca instanța să stabilească un nou termen de judecată pentru declararea insolvenței Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Sindicaliștii consideră că termenul stabilit inițial pe 27 decembrie va face ca activitatea complexului energetic să se blocheze, menționând că intrarea în insolvență este singura care mai poate salva complexul energetic.
"Motivul pentru care am venit în fața Tribunalului Hunedoara este încercarea de a urgenta judecarea cu celeritate a intrării în insolvență a CEH. Dacă se continuă cu această stare în care nu suntem în insolvență, cu conturi blocate, există un mare risc, acela de a se bloca activitatea pentru că nu putem achiziționa niciun material și niciun serviciu atât de necesare desfășurării proceselor de producție în minerit și producerii de energie în termocentrale. De asemenea, nu se pot plăti drepturile din contractul colectiv de muncă, lucru care generează o tensiune extraordinară în rândul oamenilor", a declarat președintele executiv al Sindicatului "Muntele", Darius Câmpeanu.
Liderul sindical a spus că administrația CEH "trebuie să înțeleagă" faptul că drepturile angajaților prevăzute în contractul colectiv de muncă trebuie respectate.
Potrivit acestuia, administrația CEH a anunțat liderii de sindicat că există posibilitatea ca unele activități să înceteze în cursul zilei de miercuri, fiind vorba de anumite servicii de care conducerea companiei se poate dispensa pe moment. "Putem ajunge, însă, prin neplata gazului metan, la oprirea termocentralei și a activității din subteran", a precizat Câmpeanu.
La rândul său, liderul sindical al minerilor de la exploatarea de huilă Vulcan, Ioan Ciubotaru, a declarat că salariații din schimbul de dimineață au întârziat la intrarea în subteran, solicitând explicații despre situația în care se află CEH. El a menționat că minerii nu mai au materiale cu care să poată lucra în subteran și a cerut demisia de onoare a conducerii CEH.
"Securitatea oamenilor este pusă în pericol, iar cei din conducere nu au cu ce să asigure această securitate în subteran. Oamenii au cerut să li se aducă minima bază de materiale necesară pentru desfășurarea activității la fiecare schimb. Cei mai vinovați sunt conducătorii CEH. Eu îi rog să-și dea demisia, împreună cu tot consiliul de administrație, și să plece", a spus Ciubotaru.
Pe de altă parte, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a declarat că exploatarea de cărbune ar mai avea rezerve de huilă pentru încă 25-30 de ani, cu minime investiții în fronturile de lucru.
"Minerii de la Lonea sunt foarte supărați și sunt în pragul de a ieși în stradă. Le este frică de ziua de mâine", a afirmat Păduraru.
CEH riscă să intre în faliment, dacă nu se va institui procedura insolvenței, este de părere și liderul sindicatului "Solidaritatea" Hunedoara, de la termocentrala Mintia, Cristian Iștoc.
"Dacă nu se intră în inolvență, atunci, cu siguranță, vom intra în faliment cu cel mai mare angajator din județul Hunedoara. Este însă vorba și de disconfortul populației care va rămâne fără agent termic în plină iarnă, cu acordul tacit al guvernanților tehnocrați care au dus acest complex în pragul falimentului. Noi milităm pentru insolvență și salvarea locurilor de muncă", a afirmat Iștoc.
Protestul s-a desfășurat fără incidente, iar liderii sindicali s-au retras după circa o oră și jumătate.
Pe rolul Tribunalului Hunedoara se află înscrisă marți cererea conducerii CEH de a se stabili un nou termen de judecată pentru declararea stării de insolvență a complexului, înainte de data de 27 decembrie.
Cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei către diverși furnizori, CEH a solicitat intrarea în insolvență pentru a treia oară în acest an, decizia urmând să fie luată de o instanță a Tribunalului Hunedoara.
AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)