UPDATE Probleme în țară din cauza zăpezii și a viscolului. Alimentarea cu energie electrică, întreruptă în 23 de localități din județul Costanța, la ora 20:00

UPDATE Probleme în țară din cauza zăpezii și a viscolului. Alimentarea cu energie electrică, întreruptă în 23 de localități din județul Costanța, la ora 20:00

Viscolul și ninsoarea au cauzat probleme în țară.

UPDATE ORA 23.23 Alimentarea cu energie electrică, întreruptă în 23 de localități din județul Costanța, la ora 20:00

Alimentarea cu energie electrică era întreruptă sâmbătă, la ora 20:00, total sau parțial, în 23 de localități din județul Constanța, unde distribuitor este E-Distribuție Dobrogea, informează Enel România printr-un comunicat remis AGERPRES.

În județul Constanta era afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate 5 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 15 linii de medie tensiune parțial și 102 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial localitățile Grădina, Casian, Culmea Nouă, Bărăganu, Potirniche, Movilița, Peștera, Izvoru, Veteranu, Albești, Tătaru, Comana, Viroaga, Cerchezu, Măgura, Căscioarele, Furnica, Olteni, Dumbrăveni, Vârtop, Mereni, Ciobănița și Osmancea. În municipiul Constanța se înregistrau deranjamente individuale și colective pentru remedierea cărora se intervenea.

În județele Tulcea, Călărași și Ialomița au fost realimentate toate localitățile.

"În zonele afectate din Dobrogea sunt și echipe de intervenții din zona E-Distribuție Muntenia, zona unde incidentele majore s-au încheiat, astfel încât numărul echipelor să fie suplimentat. În ultimele 30 de ore s-a reușit realimentarea cu electricitate a 165 localități. S-a acordat prioritate punctelor critice, punctelor de pompare apă și punctelor termice. Echipe de intervenții vor rămâne în teren și pe parcursul nopții pentru a realimenta cât mai mulți consumatori și restabilirea normalității în zonele afectate.(...) În pofida condițiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 70 km/h și a condițiilor de circulație rutieră dificile, a temperaturilor foarte scăzute și a lipsei vizibilitătii în teren (câmp) sub 20 metri, echipele vor lucra neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor", se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților companiei, printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

UPDATE ORA Bacău: Patru autoturisme înzăpezite în care se aflau 10 persoane, deblocate de pompieri pe DJ 207D

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău au intervenit, sâmbată seara, pe DJ 207D, în satul Daminești, pentru deblocarea a patru autoturisme rămase înzăpezite în care se aflau 10 persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Andrei Grecu.

Potrivit sursei citate, echipajele ISU au fost solicitate inițial să intervină pentru un autoturism înzăpezit pe DJ 207D în satul Daminești, comuna Daminești.

"La fața locului s-a deplasat o autospecială de primă intervenție și comandă de la Detașamentul de Pompieri Bacău. La sosirea echipajului, s-a constatat că au fost blocate 4 autoturisme în care se aflau 10 persoane. Acestea au fost deblocate de către un utilaj din cadrul Consiliului local al comunei. La întoarcerea echipajului către subunitate, pe drumul Prăjșeti — Traian a fost găsit un microbuz gol care a derapat și a blocat drumul. Pompierii salvatori, ajutați de un utilaj de la Consiliul local Traian au deblocat drumul. Același utilaj va asigura drumul pentru o ambulanță SAJ care are un pacient cu nevralgie intercostală", a spus Andrei Grecu.

El a precizat că o autofreză din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, care a fost detașata la ISU Buzău, se deplasează la ISU Constanța, iar o altă autofreză din cadrul Detașamentului de Pompieri Onești, care a fost detașată la ISU Vrancea, s-a întors la Onești.

UPDATE ORA 22.06 MApN: Circa 80 de militari au acționat pentru diminuarea efectelor ninsorii în județele Brăila și Constanța

Aproximativ 80 de militari, cu aproape 20 de mijloace tehnice, au acționat sâmbătă în 17 misiuni pentru diminuarea efectelor căderilor de zăpadă din județele Brăila și Constanța, se arată într-un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la această oră, militari din forțele terestre desfășoară două misiuni de transport persoane cu urgență medicală din localitățile Viișoara și Negrești, din județul Constanța.

De asemenea, militari din forțele terestre și navale desfășoară, sâmbătă seara, intervenții în sprijinul a trei echipe Enel, pe raza județelor Brăila și Constanța. Militari din forțele aeriene se deplasează cu două autofreze de la Baza 86 Aeriană din Borcea spre Constanța, cu misiunea de a degaja căile de acces. În toate cazurile se acționează cu tehnică auto de mare putere, autocamioane 6x6 și autofreze.

Aceeași sursă precizează că MApN rămâne pregătit să intervină, la solicitarea autorităților competente de la nivel central și local, cu peste 2.600 de militari și circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporită de deplasare, tractare și transport, autosanitare și automacarale, precum și cu cinci elicoptere și o aeronavă ale Forțelor Aeriene Române.

La nevoie, pot fi puse la dispoziție și alte forțe și mijloace suplimentare.

UPDATE ORA 21.57 Prahova: Patrule ISU în zone frecventate de oameni ai străzii; aceștia vor fi duși la adăpost

Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova vor patrula, sâmbătă noaptea, în zonele din Ploiești despre care se cunoaște că ar fi frecventate de oameni ai străzii, aceștia urmând să fie conduși la adăpost.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae, având în vedere avertizarea cod galben de ger, echipaje ale instituției vor patrula în zonele populate de oamenii fără adăpost.

În acest sens, vor fi utilizate șase autospeciale de primă intervenție și comandă și ambulanțe SMURD, a precizat sursa citată.

Oamenii străzii care vor fi depistați în timpul patrulării vor fi duși la adăpostul de noapte al Primăriei Ploiești, care are o capacitate de 50 de locuri, cu posibilitate de suplimentare a acestora.

Raluca Vasiloae a precizat că, dacă este nevoie, alte 50 de locuri pot fi amenajate la un liceu din zonă.

UPDATE ORA 19.57 Prahova: Trei mașini, blocate în zăpadă; ISU intervine cu două echipaje

Trei autoturisme au rămas blocate, sâmbătă seară, pe o scurtătură care duce către localitatea prahoveană Florești, pompierii intervenind cu două echipaje pentru deblocarea acestora.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, trei mașini în care se aflau doar șoferii au rămas blocate pe un drum cunoscut în zonă sub numele de "Cap Roșu", acesta fiind o scurtătură din DN 1 către localitatea Florești.

La fața locului intervin două echipaje ale ISU pentru deblocarea autoturismelor, a precizat Vasiloae.

UPDATE ORA 19.15 Vaslui: S-a decis suspendarea cursurilor în toate școlile din județ, pentru ziua de luni

UPDATE ORA 18.12 Raed Arafat: Probleme cu furnizarea gazului la Videle; spitalul și căminul pentru persoane cu dizabilități de la Videle, afectate

UPDATE ORA 18.03 Toate liceele, școlile și grădinițele din județul Suceava vor fi închise în zilele de luni și marți, decizia fiind luată sâmbătă după-amiază în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că decizia a fost motivată de prognoza meteo care arată, pentru începutul săptămânii viitoare, temperaturi foarte de scăzute.

Totodată, prefectul a spus că în județ nu sunt probleme deosebite privind traficul rutier, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă, și nici nu există zone în care să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică.

ANM a prelungit atenționarea de cod galben valabilă pentru județul Suceava, maximele diurne prognozate până luni, inclusiv, situându-se frecvent între minus 16 și minus 10 grade, iar minimele nocturne între minus 25 și minus 15 grade.

Potrivit ANM, vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor și pe parcursul săptămânii viitoare.

UPDATE ORA 17.13 Un număr de 38 de localități din județele Constanța, Tulcea și Călărași nu aveau curent electric sâmbătă după-amiază

Un număr de 38 de localități din județele Constanța, Tulcea și Călărași nu aveau curent electric sâmbătă după-amiază la ora 16:00, potrivit unui comunicat al E-Distribuție Dobrogea remis AGERPRES.

Compania precizează că în ultimele 26 ore s-a reușit realimentarea cu electricitate a 151 localități.

"Pe drum spre zonele afectate din Dobrogea sunt și echipe de intervenții din zona E-Distribuție Muntenia, zonă unde incidentele majore s-au încheiat, astfel încât numărul echipelor să fie suplimentat. S-a acordat prioritate punctelor critice, punctelor de pompare apă și punctelor termice. Echipe au rămas în teren și pe parcursul nopții trecute pentru a realimenta cât mai mulți consumatori. Se continuă eforturile de a realimenta consumatorii pentru restabilirea normalității în zonele afectate", menționează sursa citată.

În județul Constanța este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate 9 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 16 linii de medie tensiune parțial și 169 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 33 localități ( Dorobanțu, Traianu, Luminița, Vadu, Piatra, Râmnic, Cheia, Grădina, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Casian, Sibioara, Culmea Nouă, Băraganu, Potirniche, Movilița, Peștera, Izvoru, Veteranu, Albești, Tătaru, Comana, Viroaga, Cerchezu, Măgura, Căscioarele, Furnica, Olteni, Dumbrăveni, Vârtop, Mereni, Ciobanița, Osmancea). În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective și se lucrează la remedierea acestora.

În județul Tulcea este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate o linie electrică aeriană de medie tensiune total și una parțial, precum și 19 posturi de transformare, fiind afectate 3 localități (Rahmanu, Haidaru, Dunavățul de Jos). În municipiul Tulcea se înregistrează deranjamente individuale și colective pentru remedierea cărora se intervine.

În județul Călărași au rămas nealimentate total 2 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, 3 posturi de transformare, fiind afectate 2 localități (Zimbru, Ciocănești). În municipiul Călărași se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.

Potrivit E-Distribuție Dobrogea, printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

UPDATE ORA 15.53 Buzău: Cursurile, suspendate în toate unitățile de învățământ din cauza temperaturilor scăzute

UPDATE ORA 16.03 Teleorman: Unitățile de învățământ din județ, închise în prima zi a săptămânii viitoare

UPDATE ORA 15.53 Galați: Capacitatea Centrului de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost, depășită

Un număr de 114 persoane sunt internate la Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost din Galați, în condițiile în care capacitatea maximă a acestuia este de 100 de locuri, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Ardean.

Potrivit acesteia, din cauza depășirii capacității maxime de cazare, unii dintre cei internați la Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost vor sta și câte doi în pat. Ea a precizat că înainte de declanșarea codurilor de vreme rea erau cazate în centru 98 de persoane.

"Numai de la primele atenționări meteorologice de vreme rea, la Centrul de Urgență pentru Persoane fără Adăpost Galați, au fost aduse de către polițiștii locali un număr de opt persoane, alte 35 refuzând internarea. Cei care ajung la centru beneficiază de cazare gratuită, dar și de hrană acordată prin Cantina de Ajutor Social, de spații de igienizare și servicii medicale", a precizat Ardean.

UPDATE ORA 14.48 Infotrafic: Un tren cu opt călători, blocat în județul Dolj

Un tren în care se află opt călători este blocat în județul Dolj din cauza gerului, informează Centrul Infotrafic al Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Potrivit IGPR, trenul de persoane Regio 9133, care se deplasa pe relația Craiova — Calafat (pe secția de cale ferată 912), a rămas imobilizat în zona stației Goleni.

UPDATE ORA 14.36 Vrancea: Unitățile de învățământ din județ, închise luni și marți

UPDATE ORA 14.26 E-Distribuție Dobrogea: 55 de localități din patru județe fără energie electrică, sâmbătă la prânz

Alimentarea cu energie electrică era întreruptă, sâmbătă la prânz, în 55 de localități din județele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița, în condițiile în care, în ultimele 22 ore, 133 localități au fost realimentate la rețea, informează E-Distribuție Dobrogea.

Astfel, sâmbătă, la ora 12:00, în județul Constanța, este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate 19 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 16 linii de medie tensiune parțial și 261 posturi de transformare. În aceste condiții sunt afectate total sau parțial 41 localități (Bărăganu, Potârnichea, Movilița, Răzoare, Lipnița, Gorun, Carvanul Mare, Carvanul Mic, Cuingiuc, Galița, Gârlița, Esichioi, Ostrov, Peștera, Izvoare, Movila Verde, Conacu, Plopeni, Credința, Veteranu, Peștera, Izvoru, Saraiu, Pecineaga, Dorobanțu, Petroșeni, Cogealac, Călugăreni, Nistorești, Kogălniceanu, Lumina, Piatra, Sibioara, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Albești,Tătaru, Cotu Văii, Comana, Orzaru, Viroaga).

De asemenea, în municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective din cauza condițiilor meteo, dar se intervine pentru remedierea acestora.

În județul Tulcea este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate o linie electrică aerienă de medie tensiune total și 2 parțial, precum și 22 posturi de transformare, fiind nealimentate cu energie 5 localități (Rahmanu, Haidaru, Calica, Colina, Dunavațul de Jos). Și în municipiul Tulcea se intervine pentru remedierea deranjamentelor individuale și colective.

În județul Călărași au rămas nealimentate total 3 linii electrice aeriene de medie tensiune, iar 3 parțial și 63 de posturi de transformare. Opt localități sunt fără energie electrică (Sărulești Gară — parțial, Zimbru, Gâldău, Bogata, Ciocanești, Perișoru, Ștefan cel Mare, Drajna). În municipiul Călărași se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.

În județul Ialomița au rămas nealimentate o linie electrică aerienă de medie tensiune parțial și 2 posturi de transformare, fiind afectată parțial localitatea Miloșești, iar în municipiul Slobozia se înregistrează deranjamente individuale și colective.

"Numărul echipelor de intervenții a fost suplimentat până la 114 pe parcursul zilei de ieri pentru remedierea avariilor, iar astăzi sunt în teren 93 echipe. În ultímele 22 ore s-a reușit realimentarea cu electricitate a 133 localități. S-a acordat prioritate punctelor critice, punctelor de pompare apă și punctelor termice. Echipe au rămas în teren și pe parcursul nopții pentru a realimenta cât mai mulți consumatori. Se continuă eforturile de a realimenta consumatorii pentru restabilirea normalității în zonele afectate", precizează compania.

Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

Compania precizează că în pofida condițiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 70 km/h și a condițiilor de circulație rutieră dificile, a temperaturilor foarte scăzute și a lipsei vizibilității în teren (câmp) sub 20 de metri, echipele vor lucra neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

UPDATE ORA 14.21 Dajbog (MAI): Se acționează pentru transportul celor 130 de persoane adăpostite în benzinăriile de pe A2

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat sâmbătă că, în prezent, se acționează pentru transportul în siguranță al celor aproximativ 130 de persoane care în cursul zilei de vineri au fost adăpostite, în special în benzinării, după ce din cauza viscolului pe autostrada A2 nu s-a mai putut circula.

"Se va crea un convoi cu antemergător format din utilaje de deszăpezire astfel ca persoanele preluate să fie conduse până la km 63, în zona Lehliu Gară, de unde își pot continua deplasarea fără probleme", a precizat Dajbog, într-o declarație de presă.

Ea a menționat și că în 128 de localități este întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectați aproximativ 49.000 de consumatori, dar deja se acționează pentru remedierea situației.

"Numărul de localități rămase fără curent este în scădere față de situația înregistrată ieri-seară, pentru că au fost efectuate intervenții de remediere și pe parcursul nopții", a arătat Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a afirmat că, în prezent, în teren acționează peste 7.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 4.000 de mijloace tehnice, iar în caz de necesitate aceste forțe pot fi suplimentate cu peste 8.800 de efective.

"În cazul în care condițiile meteorologice vor permite, astăzi vor fi reluate misiunile aero-medicale cu aeronavele Inspectoratului General de Aviație, inclusiv cele SMURD", a mai informat Dajbog.

De asemenea, ea a indicat că la solicitarea ministrului de Interne, Carmen Daniela Dan, a fost realizat un plan de acțiune și pentru perioada imediat următoare când vor fi înregistrate temperaturi foarte scăzute.

UPDATE ORA 14.01 Brăila: Peste 30 de militari au intervenit pentru a ajuta populația afectată de ninsoare

Peste 30 de militari au intervenit pentru a ajuta populația afectată de ninsoare în județul Brăila, potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES de Garnizoana locală.

Militarii, în număr de 31, de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 Identificare Supraveghere și Recunoaștere, acționează cu șase mijloace tehnice în județul Brăila pentru deblocarea căilor de acces din localitatea Chișcani și sprijinirea echipelor de la Enel pentru refacerea sistemului electric din localitățile Ianca, Movila Banului și Însurăței.

Vineri, 6 ianuarie, alți aproximativ 100 de militari din unități din Constanța au participat la nouă intervenții în acest județ pentru salvarea persoanelor blocate între localități, evacuare medicală a bolnavilor, degajarea căilor de acces și deblocarea mașinilor înzăpezite.

Militarii au acționat cu tehnică auto de mare putere, autocamioane 6x6, autotrailere și șenilate.

"MApN rămâne pregătit să intervină, la solicitarea autorităților competente de la nivel central și local, cu peste 2.600 de militari și circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporită de deplasare, tractare și transport, autosanitare și automacarale, precum și cu cinci elicoptere și o aeronavă ale Forțelor Aeriene Române. La nevoie, pot fi puse la dispoziție și alte forțe și mijloace suplimentare", se arată în comunicatul Garnizoanei Brăila.

UPDATE ORA 13.58 Universitatea Politehnica din București anunță suspendarea cursurilor pentru luni și marți

UPDATE ORA 13.45 Olt: Autoșenilata ISU, deplasată în sudul județului unde vremea s-a înrăutățit

Autospeciala cu șenile din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt a fost deplasată sâmbătă în sudul județului, la Garda Vișina, pentru a asigura intervențiile în zonă în cazul în care va fi necesar, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Băsășteanu.

El a precizat că în zona de sud a județului Olt vremea s-a înrăutățit sâmbătă și vântul spulberă zăpada depusă în ziua precedentă.

"Având în vedere înrăutățirea vremii în zona de sud a județului Olt, autospeciala cu șenile se deplasează acolo pentru a asigura intervenția de la Garda Vișina, dacă va fi nevoie. Este o măsură preventivă. Pentru sudul județului Olt a fost emisă și o atenționare cod galben de fenomene meteo imediate — vânt cu viteze la rafală de 50-60 kilometri pe oră — valabilă până sâmbătă la ora 18,00", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Potrivit sursei citate, ambulanța privată care transportă la spital persoanele care necesită dializă a fost însoțită în deplasarea în zona de sud a județului Olt de echipaje de deszăpezire de la firmele specializate.

"În sprijinul ambulanței private ce se ocupă de transportul persoanelor care necesită dializă au intervenit și utilaje de deszăpezire, în sensul că aceste utilaje se deplasează în fața ambulanței pentru a nu apărea probleme. Ambulanța respectivă a plecat din Vădastra cu patru pacienți pentru dializă spre Spitalul Caracal", a informat Băsășteanu.

El a spus că în județ nu sunt persoane, autovehicule sau drumuri blocate.

Vineri, în județul Olt a nins abundent, stratul de zăpadă fiind sâmbătă mai mare de 30 de centimetri atât la Slatina, cât și la Caracal.

De sâmbătă și până luni pentru județ este valabilă o avertizare cod galben de ger.

UPDATE ORA 13.42 Dajbog (MAI): Aproape 500 de persoane blocate pe căile rutiere au fost salvate pe parcursul nopții

Intervențiile forțelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost orientate, în ultimele 24 de ore, în primul rând către protejarea de vieți omenești, aproape 500 de persoane blocate pe căile rutiere fiind salvate pe parcursul nopții, a declarat, sâmbătă, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

"În ultimele 24 de ore, intervențiile forțelor MAI alături de celelalte autorități au fost orientate în primul rând către protejarea și salvarea de vieți omenești. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a solicitat ca acestea să rămână prioritățile tuturor efectivelor care se află și la această oră în teren. Din momentul emiterii primelor avertizări de vreme severă, au fost dislocate forțe și mijloace ale MAI din județele care nu erau vizate de avertizările meteorologice în zonele cu ninsoare și viscol", a spus Dajbog, într-o declarație de presă.

Ea a menționat că, pe tot parcursul nopții de vineri spre sâmbătă, peste 7.500 de angajați ai MAI cu aproximativ 4.600 de mijloace tehnice au acționat în București și în cele 14 județe afectate pentru a sprijini populația și autoritățile locale și a înlătura efectele fenomenelor meteorologice.

"Pe timpul nopții au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe căile rutiere. Totodată, în județele afectate au fost efectuate 1.169 de intervenții medicale de către SMURD și serviciile de ambulanță. Printre persoanele salvate se află 31 de gravide și trei persoane dializate", a precizat Dajbog.

UPDATE ORA 13.33 Tulcea: Autoritățile au intervenit peste 10 ore pentru ca medicii să ajungă la o gravidă din județ

Cea mai lungă intervenție înregistrată de autoritățile din județul Tulcea în condiții de ninsori abundente și vânt puternic a durat peste 10 ore, o femeie din satul Dorobanțu ajungând să nască sâmbătă dimineața la Spitalul orășenesc din Măcin după ce a solicitat Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) vineri după-amiază.

Femeia, în vârstă de 22 de ani, aflată la a doua naștere, a avut primele contracții vineri dimineața, în jurul orei 8,00, însă a solicitat sprijin din partea medicilor la ora 15,30, potrivit managerului medical al SJA, Dumitru Vâlcu.

"O echipă formată din două moașe și asistente medicale a ajuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2,00, la domiciliul gravidei cu ajutorul utilajului șenilat, au preluat gravida și au transportat-o la Spitalul din Măcin unde în această dimineață, la ora 4,40, a născut o fetiță cu o greutate de 3,450 de kilograme", a declarat sâmbătă pentru AGERPRES managerul medical al SJA.

O intervenție similară s-a înregistrat vineri și la Ceamurlia de Sus, acolo unde mama unei adolescente de 15 ani a solicitat sprijinul SJA dimineața, la ora 8,30, susținând că fiica ei are dureri abdominale.

"În realitate, adolescenta, care a fost preluată și transportată inițial la Centrul de permanență din Babadag, era însărcinată și risca să facă o complicație gravă. Ea a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență din municipiu unde a fost operată și a născut un copil de trei kilograme", a mai spus managerul medical al SJA.

Încă de la începutul acestei săptămâni, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a aprobat un plan de intervenții în caz de ninsori abundente și viscol puternic care viza internarea la spitalul din municipiu a tuturor gravidelor și a persoanelor care necesită dializă.

Potrivit conducerii SJU, doar maximum 25% din numărul total al persoanele vulnerabile înregistrate în județ au fost internate vineri, celelalte fie au refuzat, fie s-au cazat la rude aflate în municipiul Tulcea, fie au fost duse în unități medicale private.

Membrii CJSU au decis vineri dimineața închiderea traficului pe drumurile naționale și județene din Tulcea, din cauza ninsorilor abundente și a viscolului puternic, județul aflându-se în momentul respectiv sub cod roșu. Restricția de circulație urma să expire sâmbătă, însă ea a fost prelungită în condițiile în care, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Tulcea a intrat sub cod galben de vânt puternic și ninsori, iar autoritățile nu au reușit deszăpezirea drumurilor. Codul galben va expira duminică, la ora 22,00.

UPDATE ORA 13.16 Vaslui: Mașini blocate între localitățile Fălciu și Murgeni

Cinci mașini au rămas blocate în zăpadă, sâmbătă, pe o porțiune de drum dintre localitățile vasluiene Fălciu și Murgeni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, Cristian Lapa, patru dintre mașini au fost scoase de un echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Județean, iar a cincea a rămas înzăpezită.

În zonă se va deplasa un utilaj pentru degajarea drumului și scoaterea mașinii din nămeți.

Județul Vaslui se află sub cod galben de viscol până duminică, 8 ianuarie, ora 22,00, fenomenele vizate fiind intensificări ale vântului de până la 75 de kilometri pe oră, zăpadă spulberată și troienită.

Autoritățile au transmis un avertisment către cetățeni să nu pornească la drum decât dacă este necesar, să ruleze cu viteza redusă și să fie prudenți la volan.

UPDATE ORA 13.02 Olt: Nouă persoane fără adăpost cazate la Centrul de Îngrijire din Slatina

Nouă persoane fără adăpost au fost cazate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Centrul de Îngrijire și Igienă din municipiul Slatina, potrivit șefului Poliției Locale Slatina, Adrian Pop.

Două persoane au ajuns singure la centru, iar alte șapte au fost aduse de polițiștii locali.

La Centrul de Îngrijire și Igienă Slatina funcționează în perioadele geroase un adăpost de noapte.

Persoanele cazate aici primesc o gustare și ceai cald și se pot spăla.

"În noaptea de vineri spre sâmbătă au fost nouă persoane cazate în adăpostul de noapte de la Centrul de Îngrijire și Igienă. Este vorba de șase bărbați și trei femei care nu au domiciliul în Slatina, sunt din diferite localități învecinate. Două dintre aceste persoane s-au prezentat singure la adăpost pentru a înnopta acolo iar alte șapte au fost conduse de către polițiștii locali, evident cu acordul lor. Noi știm unde sunt localizate persoanele fără adăpost — de obicei în zona gării și autogării din oraș — și în perioadele geroase le ajutăm să ajungă la Centrul de Îngrijire să înnopteze acolo", a spus Adrian Pop.

Județul Olt este începând de sâmbătă sub atenționare cod galben de ger, iar sâmbătă dimineața temperaturile erau de minus 11,2 grade Celsius, iar la ora prânzului de minus 10 grade.

UPDATE ORA 12.53 Constanța: Salvatorii de la ISU au moșit o gravidă în drum spre spital

Echipajul de paramedici ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea a moșit vineri noaptea o gravidă care a intrat în travaliu, după ce autoșenilata Regiei Autonome de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța cu care era transportată s-a întroienit pe câmp, în timp ce se încerca realizarea joncțiunii cu ambulanța ce aștepta la șosea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, echipajul de paramedici alcătuit din plutonier major Liviu Iana și plutonier Marian Zăbun au moșit un băiețel perfect sănătos, sâmbătă dimineață la ora 00,35, fiind asistați prin radiotelefon de către medicul de tură coordonator al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța.

Aceasta a fost unica soluție, in extremis, după ce autovehiculul șenilat de teren, care a preluat două gravide din localitățile Adamclisi și Lespezi, a rămas înzăpezit, pe câmp în zona comunei Dobromir.

"Una dintre gravide a intrat în travaliu și cei doi paramedici s-au sterilizat cu mijloacele din trusa de urgență, și-au pus mănuși de latex și primind instrucțiuni exacte, prin radiotelefon, de la medicul coordonator al SAJ au ajutat la nașterea fătului, un băiețel perfect sănătos, pe care tânăra mămică a anunțat că-l va boteza Ion Andei", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

După ce o autofreză a RAJDP a reușit să deszăpezească drumul până la autoșenilată, cele două femei, mămica lăuză și cea gravidă, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Orașul Băneasa, unde au fost internate pentru a primi îngrijirile medicale necesare.

UPDATE ORA 12.41 Botoșani: Din cauza frigului, de șase ori mai multe incendii

Numărul incendiilor produse în ultimele 24 de ore în Botoșani a crescut de șase ori față de media zilnică, pe fondul gerului care afectează județul, fiind înregistrat și un deces, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), colonelul Cristian Amarandei.

Potrivit acestuia, pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea a 13 incendii, în condițiile în care media zilnică este de două incendii.

"Pe fondul temperaturilor foarte scăzute de afară, populația pune mai mult pe foc și supraîncălzește sobele, iar asta a generat și mai multe incendii", a explicat Amarandei.

Oficialii ISU susțin că nouă dintre incendii au fost provocate de coșurile de fum necurățate sau neprotejate față de materialele combustibile.

În urma incendiilor din ultimele 24 de ore, o femeie și-a pierdut viața, o alta a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului, iar 11 familii s-au ales cu pagube materiale însemnate.

UPDATE ORA 12.35 Localități fără energie electrică în Bacău și Vaslui

O linie electrică din localitatea vasluiană Căzănești este parțial nealimentată, din cauza zăpezii și a viscolului puternic.

Potrivit unei raportări a Instituției Prefectului Vaslui, din această cauză aproximativ 170 de consumatori nu au energie electrică în case.

Și în județul Bacău vremea rea a lăsat sute de abonați fără energie electrică.

Conform informării SC DELGAZ-GRID SA, sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică localitățile Cociu, Florești, Huruiești, Fundoaia, Ocheni și Perchiu. Sunt afectate 12 posturi de transformare, peste 900 de consumatori fiind nealimentați.

UPDATE ORA 12.16 Ministerul Educației: Inspectoratele județene să monitorizeze situația unităților de învațamânt din zonele afectate de zăpadă

UPDATE ORA 12.12 Constanța: Se suspendă cursurile în toate școlile

UPDATE ORA 11.46 Vaslui: Consultări privind o eventuală suspendare a cursurilor în școli

Prefectul de Vaslui, Isabel Bogdan, le-a adresat directorilor de școli din județ rugămintea ca în situații deosebite, bine fundamentate, să amâne reluarea cursurilor școlare, pentru moment nefiind luată o decizie cu privirea la suspendarea acestora în toate unitățile de învățământ.

"Începerea orelor se poate amâna în situația în care condițiile climaterice nu le permit elevilor și cadrelor didactice să ajungă la unitățile de învățământ și, având în vedere atenționările meteorologice pentru perioada 7 — 9 ianuarie, cu ger, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și troienită, școlile ar putea rămâne închise", a declarat Bogdan, potrivit unui comunicat de presă.

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui se consultă sâmbătă cu toți directorii de școli, pentru a vedea dacă este necesară sau nu suspendarea cursurilor.

În funcție de evoluția vremii, duminică, 8 ianuarie, prefectul și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Gabriela Plăcintă, vor decide dacă este necesară sau nu suspendarea cursurilor școlare la nivelul întregului județ Vaslui, pentru luni, 9 ianuarie.

UPDATE ORA 11.26 Tulcea: Școlile din județ vor fi închise luni și marți

UPDATE ORA 10.54 75 de localități din Dobrogea nu au curent electric sâmbătă dimineață

Alimentarea cu energie electrică este întreruptă în 75 de localități din Dobrogea sâmbătă dimineață, în condițiile în care, în ultimele 18 ore, 113 localități au fost realimentate, informează E-Distribuție Dobrogea.

Sâmbătă dimineață, la ora 8:00, în județul Constanța este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate 26 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 11 linii de medie tensiune parțial și 450 posturi de transformare. Sunt afectate total sau parțial 43 localități (Bărăganu, Potârnichea, Movilița, Răzoare, Lipnița, Gorun, Carvanul Mare, Carvanul Mic, Cuingiuc, Galița, Gârlita, Esichioi, Ostrov, Peștera, Izvoare, Movila Verde, Conacu, Plopeni, Credința, Veteranu, Peștera, Izvoru, Saraiu, Pecineaga, Dorobanțu, Agigea, Petroșeni, Cogealac, Călugăreni, Nistorești, Kogălniceanu, Lumina, Piatra, Sibioara, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Albești, Tătaru, Cotu Văii, Comana, Orzaru, Viroaga, Lazu). În municipiul Constanța se intervine pentru remedierea deranjamentelor individuale și colective.

În județul Tulcea este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate o linie electrică aerienă de medie tensiune total și 3 parțial, precum și 28 posturi de transformare, fiind afectate 7 localități (Cerbu, Rahmanu, Haidaru, Casimcea, Calica, Colina, Dunavățul de Jos). În municipiul Tulcea se înregistrează deranjamente individuale și colective cauzate de condițiile meteo pentru remedierea cărora se intervine.

În județul Călărași au rămas nealimentate total 5 linii electrice aeriene de medie tensiune, iar 8 parțial, 128 posturi de transformare, fiind afectate 23 localități (Cuza Vodă, Călarașii Vechi, Radu Negru, Ștefan Vodă, Zimbru, Dorobanțu, Văraști, Drajna, Perișoru, Tudor Vladimirescu, Bogata, Ciocănești, Iezeru, Frăsinet, Tăriceni, Clătești, Chirnogi, Căscioarele, Jegălia, Unirea, Ștefan cel Mare, UM Bărăganu — Blocuri, Sărulești Gara). În municipiul Călărași se înregistrează deranjamente individuale și colective generate de condițiile meteo pentru remedierea cărora se intervine.

În județul Ialomița au rămas nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, 6 posturi de transformare, fiind afectate parțial localitățile Frățilești și Miloșești. În municipiul Slobozia se înregistrează deranjamente individuale și colective și se intervine pentru remedierea acestora.

"Numărul echipelor de intervenții a fost suplimentat până la 114 pe parcursul zilei de ieri (vineri — n.r.) pentru remedierea avariilor. În ultimele 18 ore s-a reușit realimentarea cu electricitate a 113 localități. S-a acordat prioritate punctelor critice, punctelor de pompare apă și punctelor termice. Echipe au rămas în teren și pe parcursul nopții pentru a realimenta cât mai mulți consumatori.
De la prima oră a dimineții se revine în teren cu un număr de 78 echipe E-Distribuție Dobrogea și ale firmelor contactate, pentru a ajunge în zonele unde accesul a fost blocat. În pofida condițiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 70 km/h și a condițiilor de circulație rutieră dificile, a temperaturilor foarte scăzute și a lipsei vizibilității în teren (câmp) sub 20 metri, echipele vor lucra neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor", precizează compania.

Potrivit sursei citate, printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

Județele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița se află sub Cod galben de viscol până duminică seară la ora 22:00.

UPDATEORA 09.53 Brăila: Patru persoane rămase blocate în autoturisme personale, salvate de forțele de intervenție

Patru persoane rămase blocate în autoturisme personale, pe timpul nopții, pe DE 584 și DJ 212 în județul Brăila, au fost salvate de forțele de intervenție, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al ISU, lt.col. Ștefan Stoian.

S-a intervenit pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau două persoane, rămas blocat pe DE 584 la intersecție cu DJ 255A. 'Din cauza viscolului puternic, vizibilitate zero și a cantității mari de zăpadă utilajele, utilajele s-au deplasat foarte greu. Forțele și mijloace implicate au fost un utilaj de la SDN și un utilaj de la CLSU Unirea. Până la deblocarea persoanelor, permanent s-a cooperat cu ele, acestea fiind în siguranță', a declarat lt.col. Ștefan Stoian.

Alt caz a fost pe DJ 212, în apropierea localității Chiscani, unde s-a intervenit pentru deblocarea a două persoane rămase înzăpezite în două autovehicule. Intervenția a fost efectuată de trei persoane cu o autofreză din cadrul ISU, iar persoanele au fost deblocate și s-au deplasat către municipiul Brăila în siguranță.

UPDATE Vaslui: Autoturism blocat în zăpadă pe DJ 244 B

Un autoturism în care se află doi adulți și doi copii este blocat sâmbătă pe DJ 244 B între localitățile Gușiței și Hurdugi, pe raza comunei Dimitrie Cantemir.

"La fața locului, intervin Comitetul Local pentru Situații de Urgență și un echipaj al SC Lucrări Drumuri și Poduri SA, cu un autogreder, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate", a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Județul Vaslui se află sub cod galben de viscol până duminică, 8 ianuarie, ora 22,00, fenomenele vizate fiind intensificări ale vântului de până la 75 de kilometri pe oră, zăpadă spulberată și troienită.

UPDATE ORA 09.52 Galați: Opt persoane fără adăpost, internate în Centrul de Urgență; alte 35 au refuzat internarea

Polițiștii locali au internat, de la primele atenționări meteorologice de vreme rea, la Centrul de Urgență pentru Persoane fără Adăpost Galați, un număr de opt persoane, alte 35 refuzând internarea, se arată într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, AGERPRES, de Poliția Locală.

Potrivit comunicatului, pentru două persoane au fost chemate echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță, starea lor de sănătate fiind precară.

"Scopul acțiunii a fost de a veni în sprijinul persoanelor defavorizate cu hrană caldă și rece pentru următoarele zile, mâncare acordată prin Cantina de Ajutor Social a Primăriei Galați", se spune în comunicat.

UPDATE ORA 09.06 Brăila: Doi copii care acuzau febră și vărsături, duși la urgențe pe timpul nopții cu șenilatele ISU

Doi copii din județul Brăila, ambii în vârstă de 8 ani, care acuzau febră și vărsături, au fost duși la urgențe, pe timpul nopții de vineri spre sâmbătă, cu șenilatele ISU, deoarece se aflau în localități unde ambulanțele nu puteau ajunge din cauza sulurilor de zăpadă de pe drumuri.

Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al ISU, Ștefan Stoian, un caz a fost înregistrat în localitatea Spiru Haret, comuna Berteștii de Jos, copilul fiind preluat și transportat la Centrul de Permanență din orașul Însurăței.

Cel de-al doilea caz, un copil din localitatea Latinu, comuna Măxineni, care acuza febră, vărsături, dureri abdominale, a fost preluat de către echipajul SMURD din cadru ISU și predat la UPU Brăila.

În total, de la instalarea Codului Roșu în județ, echipajele SMURD ale ISU Brăila au intervenit în șase cazuri de urgențe medicale, patru pe timpul zilei și două pe timpul nopții, preluând pacienții și transportându-i la cele mai apropiate unități medicale.

În cursul zilei de vineri, un bărbat de 50 ani, din localitatea Salcia Tudor, care acuza melenă și dureri abdominale, a fost preluat de către un echipaj SAJ ajutat de un utilaj de deszăpezire și o șenilată ISU și predat la UPU Brăila.

O femeie în vârstă de 73 ani, din localitatea Surdila Găiseanca, care acuza retenție urinară, a fost preluată de un echipaj SAJ, ajutat de un echipaj ISU cu șenilată și dusă la Spitalul Făurei.

O altă femeie de 28 ani, din localitatea Salcia Tudor, însărcinată, a fost preluată de un echipaj SAJ ajutat de un echipaj ISU cu șenilată și dusă la Spitalul Făurei și un bărbat de 35 ani, din localitatea Surdila Greci, care acuza degerături, a fost, de asemenea, preluat de către un echipaj SAJ ajutat de un echipaj ISU cu șenilată și predat la Spitalul Făurei.

ORA 08.47 Brăila: Peste 12 mii de locuințe sunt în continuare fără energie electrică; toate drumurile naționale și județene, închise

Peste 12.000 de locuințe din 31 de localități din județul Brăila sunt în continuare fără curent, iar echipe ale Electrica sunt în teren pentru remedierea situațiilor, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al ISU, Ștefan Stoian.

În total, sunt afectați 12.730 de abonați, sunt rupte mai multe linii electrice și avariate posturile de transformare, iar 39 de echipe ale Electrica sunt în teren pentru intervenții.

Sunt fără energie electrică localitățile: Praporgescu — 412 consumatori, Gulianca — 221 consumatori, Ariciu — 87 consumatori, Salcia Tudor — 366 consumatori, Cuza Vodă — 399 consumatori, Mihail Kogălniceanu (Râmnicelu) — 130 consumatori, Olăneasca — 179 consumatori, Corbu Vechi — 115 consumatori, Căldărușa — 92 consumatori, Târlele Filiu — 350 consumatori, Batogu — 308 consumatori, Ionești — 44 consumatori, Esna — 130 consumatori, Țepeș Vodă — 301 consumatori, Movila Miresii — 1128 consumatori, Găvani — 73 consumatori, Gemenele — 675 consumatori, Lacu Rezi — 151 consumatori, Măru Roșu — 34 consumatori, Dudești — 640 consumatori, Perișoru — partial, Tufești — 2018 consumatori, Oprișenești — 240 consumatori, Plopu — 570 consumatori, Bărăganul — 1292 consumatori, Tătaru — 814 consumatori, Gradiștea — 578 consumatori, Custura — 196 consumatori, Boarca — 63 consumatori, Racovița — 345 consumatori, Corbeni — 76 consumatori, Ciocile — 781 consumatori.

Toate drumurile naționale și județene sunt închise, pe timpul nopții au fost anulate 9 trenuri de călători, iar la trecerea BAC Smârdan — legătura cu județul Tulcea circulă doar bacurile de capacitate mare, iar la trecerea BAC spre Insula Mare a Brăilei circulă bacurile doar pentru situații de urgență.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...