UPDATE Moscova "verifică" legalitatea recunoașterii independenței statelor baltice; "O provocare", potrivit Lituaniei

UPDATE Moscova "verifică" legalitatea recunoașterii independenței statelor baltice; "O provocare", potrivit Lituaniei

Procuratura Generală a Rusiei a început "verificarea legalității recunoașterii independenței republicilor baltice" de către Consiliul de Stat al URSS în 1991, un demers ce survine în urma unei solicitări făcute în acest sens de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, informează marți Interfax.

"Din punct de vedere juridic, recunoașterea independenței statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituțional", a declarat o sursă parlamentară rusă, citată sub rezerva anonimatului de agenția menționată.

Aceeași sursă a apreciat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei, amintind că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca 'ilegală' decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost atașată la Ucraina, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. În comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat în martie anul trecut la Federația Rusă, se preciza că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă și Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii în legătură cu structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

În același timp, sursa Interfax a fost de părere că răspunsul Procuraturii Generale la noua solicitare a deputaților ruși trebuie să fie "unul mai echilibrat". "Prin considerarea unor decizii cruciale ca fiind ilegale se poate merge prea departe — până la problema legalității creării URSS și a altor state. Trebuie să se țină cont nu numai de aspectul juridic, ci și de cel politic", a afirmat sursa citată.

Anunțul privind examinarea de către Procuratura Generală a Rusiei a deciziei autorităților sovietice de a recunoaște în 1991 independența statelor baltice — foste republici sovietice, în prezent membre ale UE—, a fost calificată în Lituania drept "provocare". "Independența noastră a fost obținută cu sângele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul să o amenințe", a declarat președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit newsru.com.

"Este cel puțin o provocare. De fapt, este o absurditate juridică, morală și politică", a declarat, la rândul său, ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius.

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat însă că nu este la curent cu o astfel de solicitare. "Nu am auzit de o astfel de cerere. Știu că avem relații diplomatice cu statele baltice, un tratat interstatal", a declarat ministrul rus, potrivit TASS.

De amintit că doi deputați din Rusia Unită, partidul aflat la putere la Moscova, anunțau la mijlocul lunii iunie că au adresat o scrisoare procurorului general rus Iuri Ceaika în care cereau examinarea legalității creării Consiliului de Stat al URSS, în septembrie 1991, cu trei luni înainte de dezmembrarea Uniunii Sovietice. "Acest organism a luat decizii care au adus un enorm prejudiciu suveranității, securității naționale și capacității defensive a țării", motivau deputații Rusiei Unite.

La 6 septembrie 1991, Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independența proclamată de Lituania, Letonia și Estonia, fără a aduce amendamentele corespunzătoare Constituției Uniunii Sovietice.

Newsru.com notează că solicitarea parlamentarilor ruși în privința 'legalității recunoașterii independenței' celor trei țări baltice intervine pe fondul temerilor tot mai mari ale statelor de la Marea Baltică privind o posibilă agresiune din partea Rusiei.

Moscova consideră însă aceste temeri nefondate, președintele Vladimir Putin dând recent asigurări că Rusia 'nu are planuri agresive și nu amenință pe nimeni în lume' și că puterea sa militară este construită exclusiv în scop defensiv, mai scrie newsru.com.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!