UPDATE Liviu Dragnea: Nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție

UPDATE Liviu Dragnea: Nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție

UPDATE ORA 11.51 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat marți că nu susține o lege a grațierii pentru fapte de corupție, adăugând că un astfel de act normativ nu rezolvă problema care a stat la baza începerii dezbaterilor.

"Eu nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun și acum Guvernului, cum am spus-o în mai multe rânduri, spun și domnului ministru al Justiției, doar legea grațierii nu rezolvă problema. Cred că ministrul Justiției trebuie să ajungă totuși la CEDO să aibă o discuție cu președintele CEDO. În același timp trebuie, împreună cu colegii din Guvern și cu prim-ministrul, să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei care ține și de investiții în infrastructura penitenciarelor, eventual de construcția de noi penitenciare. Răspunsul meu este foarte simplu: eu nu susțin grațierea pentru fapte de corupție și în același timp nici nu cred că este o grabă foarte mare cu această lege când (...) doar această lege nu rezolvă problema care a stat la baza începerii dezbaterilor despre acest subiect", a precizat Liviu Dragnea la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Întrebat dacă este punctul său de vedere sau al PSD, în condițiile în care senatorul social-democrat Șerban Nicolae afirma că nu s-a consultat cu partidul, Dragnea a răspuns: "Oricine poate depune amendamente, cred că vor mai fi amendamente depuse de parlamentari, este dreptul lor. Oricum, este cale lungă până la decizia finală, vor fi dezbateri în comisii".

Liviu Dragnea i-a cerut încă o dată ministrului Justiției, Tudorel Toader, să se implice în dezbaterea pe proiectul de lege privind grațierea.

"Reiterez rugămintea către ministrul Justiției să se implice în această dezbatere și către colegii mei din Comisiile juridice să cheme la dezbateri Uniunea Judecătorilor, Asociația Magistraților, experți de la Consiliul Europei, experți de la Comisia de la Veneția, pentru că este un subiect foarte important", a mai arătat Liviu Dragnea.

ORA 9.14 Liviu Dragnea, la ÎCCJ
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, marți dimineață, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde judecătorii urmează să dezbată contestația la executare pe care a depus-o împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".

La sosirea la ÎCCJ, Dragnea nu a făcut nicio declarație presei.

Inițial, Dragnea a depus contestația la Tribunalul București, însă această instanța și-a declinat competența în favoarea ÎCCJ.

Acțiunea are ca obiect contestația la executare, fiind o cale extraordinară de atac.

Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

La începutul lunii februarie, Liviu Dragnea anunța că a început o acțiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea în instanță a unei contestații la executare.

"Avocații spun, studiind Codul penal și de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean român trebuie să conțină trei elemente — partea introductivă, dispozitivul (acel anunț) și expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare — asta înseamnă că hotărârea nu este completă. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislația este foarte clară, motivarea este obligație legală (...) și trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată și asumată și compusă de către toți membrii completului. Doamna fostă președintă a Curții Supreme Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentință, s-a pensionat și a mers la Curtea Constituțională. Exista o prevedere legală, care e și acum în vigoare, care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligația să-și încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare", declara pe 2 februarie președintele PSD.

Peste numai câteva zile, pe 8 februarie, ÎCCJ publica motivarea în dosarul "Referendumul".

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”