UPDATE Inundații în mai multe zone din țară. Drumuri blocate și circulație îngreunată din cauza precipitațiilor abundente

UPDATE Inundații în mai multe zone din țară. Drumuri blocate și circulație îngreunată din cauza precipitațiilor abundente

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare Cod roșu de inundații, valabilă în bazinele hidrografice Suhu și Geru, din județul Galați, până la ora 21:00. Nouă bazine hidrografice din Moldova, Transilvania, Muntenia și Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de inundații până joi după-amiază, iar alte 15 bazine se vor afla sub Cod galben, până joi seara, potrivit actualizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Traficul feroviar este întrerupt în orașul Galați, iar mai multe drumuri sunt inundate. Pompierii militari au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor generate de ploile abundente înregistrate în opt județe - Buzău, Bacău, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vrancea - și municipiul București.

Sursa foto: CFR Călători / Facebook

*** Cod portocaliu de fenomene hidrologice extreme în 9 bazine hidrografice; Cod galben de inundații în 15 bazine

*** Informare meteo: Precipitații moderate și ninsori la munte, de miecuri seară până joi dimineață

ORA 12.07 IGSU: Peste 4.000 de pompieri rămân mobilizați și pregătiți să intervină în cazul unor situații neprevăzute

Pompierii militari au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor generate de ploile abundente înregistrate în opt județe — Buzău, Bacău, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vrancea — și municipiul București.

La nivel național, peste 4.000 de pompieri rămân mobilizați, fiind pregătiți să intervină cu peste 800 de mijloace tehnice în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viața semenilor sau a bunurilor acestora.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de IGSU, pe parcursul manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase nu au fost înregistrate victime, pompierii acționând, cu mijloace specifice, pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe drumurile publice, evacuarea apei din gospodării, curți, grădini, subsoluri și de pe părțile carosabile în 35 de unități administrativ-teritoriale.

În județul Prahova, peste 170 de pompieri, cu peste 90 mijloace de intervenție (motopompe, autospeciale de intervenție și camioane), au acționat în cursul nopții de marți spre miercuri pentru evacuarea apei din opt locuințe și 25 de gospodării din 16 localități.

Ploile însemnate cantitativ au generat probleme pe mai multe străzi din municipiul Ploiești, localitatea Plopeni, precum și pe DN 1B, pe raza satului Loloiasca din comuna Tomșani. Pe cursul inferior al râului Teleajen, în localitățile Balta Doamnei și Râfov — satul Sicrita se monitorizează în permanență nivelul cotelor râului, care a depășit pe alocuri cota de pericol.

De asemenea, din cauza căderilor de pietre înregistrate în zona Barajului Siriu, DN 10 din județul Buzău este închis, circulația fiind deviată pe o rută ocolitoare, iar porturile maritime Midia și Năvodari (județul Constanța) și cel fluvial — Bara Sulina, din județul Tulcea, sunt închise, precizează sursa citată.

Tot în județul Buzău, echipaje de pompieri intervin, de miercuri dimineață, pentru consolidarea digului din comuna Vernești.

În localitatea Horia din județul Tulcea, cinci persoane au fost surprinse de o viitură și au rămas blocate într-un microbuz care circula pe DN 22F.

Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea acestora, acțiunea de deblocare fiind coordonată de pompierii ISU Tulcea. Persoanele au fost conduse într-un loc sigur, nefiind necesară acordarea primului ajutor medical.

Pentru limitarea pericolului generat de precipitațiile abundente și apa acumulată în exces, pompierii din județul Vrancea au intervenit cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din gospodării în municipiile Focșani și Adjud și localitățile Gugești, Urechești și Biliești, Homocea, Ploscuțeni, Mărășești, Nănești, Sihlea și Vânători.

"Nu au fost situații care să necesite evacuarea populației din zonele afectate, neexistând persoane a căror viață să fie pusă în pericol. Comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a dispus deplasarea de forțe și mijloace de intervenție din județul Buzău care să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din localitatea Sihlea", se arată în comunicat.

Totodată, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, inspectoratele pentru situații de urgență din județele aflate sub incidența codurilor meteorologice și hidrologice, precum și cele din județele Brăila, Botoșani, Dâmbovița, Suceava și Vaslui au activat grupele operative și au suplimentat efectivele de pompieri.

ORA 08.50 Centrul Infotrafic: Drumuri blocate și circulație îngreunată din cauza precipitațiilor abundente

Circulația este oprită pe două drumuri naționale și traficul este îngreunat pe mai multe rute din țară ca urmare a precipitațiilor abundente, informează miercuri dimineață Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Din cauza căderilor de stânci de pe versanți, provocate de precipitațiile semnificative, circulația rutieră pe DN 10 Buzău — Brașov a fost oprită pe ambele sensuri, la km 80, în zona localității Siriu. UPDATE Buzău: Traficul a fost reluat pe DN10, la Siriu

Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone este Buzău — DN 10 — Cislău — DJ 102B — Vălenii de Munte — DN 1A — Cheia — Săcele — Brașov. Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone este Buzău — DN 1B — Ploiești — DN 1A — Brașov.

Drumul național 67C — Transalpina este în continuare închis între Rânca și Obârșia Lotrului, între kilometrii 34 și 59, ca urmare a zăpezilor abundente și vântului puternic din ultimele zile.

Circulația feroviară este afectată în gara din Galați după ce macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apă, precizează sursa citată. Restricția de viteză este de 5 kilometri pe oră.

Traficul rutier se desfășoară cu greutate pe DN2 Focșani — Bacău, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești, din județul Vrancea. Pe sensul către Focșani este afectată prima bandă și o parte din banda 2.

Ploile abundente au îngreunat traficul și pe DN1B Ploiești — Buzău, la km 31, în zona localității prahovene Loloiasca. Pe carosabil, nivelul apei este de aproximativ 5 centimetri, potrivit informării Centrului Infotrafic.

În județul Brăila, circulația auto pe DN21 Slobozia — Brăila este afectată la km 62, în zona localității Bărăganu. Un autotren a rămas, noaptea trecută, imobilizat pe carosabil după ce mai multe pneuri ale acestuia au făcut explozie.

Având în vedere atenționările meteorologilor, Centrul Infotrafic recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcție de starea carosabilului, să mărească distanța în mers între autovehicule și să folosească luminile de întâlnire inclusiv pe timpul zilei. În cazul în care pe partea carosabilă se va depune un strat de zăpadă, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

ORA 07.50 Peste 50 de intervenții pentru scoaterea apei din locuințe și gospodării, în Capitală și Ilfov

Echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au avut peste 50 de intervenții, în ultimele ore, pentru scoaterea apei acumulate în locuințe și în gospodării, ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în Capitală și localitățile din apropiere.

*** Surpare de carosabil pe bd. Corneliu Coposu din București

GALAȚI

ORA 12.09 Zeci de case inundate în comuna Pechea; DJ 251 blocat

Zeci de case din comuna gălățeană Pechea au fost inundate miercuri, în urma creșterii cu 33 de centimetri a nivelului râului Suhu, dar și a viiturilor create de revărsarea puhoaielor de pe versanți.

Potrivit senatorului Nicolae Marin, aflat la fața locului, comuna Pechea este practic ruptă în două, după ce DJ 251 a fost inundat de apele revărsate de pe versanți.

Locuitorii sinistrați sunt transportați cu ajutorul tractoarelor și volelor în zonele sigure din comună. Încă nu se cunoaște numărul locuitorilor sinistrați, dar deja este pregătită pentru aceștia sala de sport din comună.

ORA 09.55 Pompierii acționează pentru evacuarea apei din gările CFR Galați și Barboși

Pompierii militari acționează miercuri pentru evacuarea apei din zona gărilor CFR Galați și Barboși, unde liniile de cale ferată au fost acoperite de apa căzută în urma ploii abundente, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

El a precizat că în zonă se intervine cu o autospecială și o motopompă de capacitate mare pentru evacuarea apei care a acoperit liniile.

Sion a mai spus că în momentul de față circulația trenurilor în Gara CFR Galați este blocată. De asemenea, circulația trenurilor de marfă este blocată în zona Gării Barboși, iar trenurile de călători circulă cu viteză redusă, de maxim 5km/h.

ISU Galați a înregistrat în ultimele ore peste 50 de apeluri prin 112, prin care s-a solicitat sprijinul pompierilor pentru evacuarea apei din curți și grădini.

ORA 07.53 Trafic feroviar întrerupt în orașul Galați

Traficul feroviar este întrerupt, miercuri dimineață, în gara din Galați, din cauza precipitațiilor căzute, informează Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliției Române.

''Ca urmare a precipitațiilor abundente, macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apă și, din acest motiv, trenurile nu mai pot pleca din acest loc. De asemenea, locomotivele nu pot intra în aceasta gară'', precizează sursa citată.

BACĂU

ORA 11.35 Primarul Bacăului, Cosmin Necula, cere evacuarea tuturor unităților de învățământ din municipiu

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, a cerut, miercuri, evacuarea tuturor unităților de învățământ, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Într-o postare pe un site de socializare, edilul le cere părinților să-și ia copiii de la școală.

"Pentru a evita orice situații cu potențial de risc pentru copii, vă anunț că am luat decizia ca, începând cu ora 11.00, toate unitățile de învățământ din municipiul Bacău să fie evacuate. Toți copiii pot pleca acasă! Îi rog pe părinți să își ia copiii de la unitățile de învățământ!", a spus primarul Cosmin Necula.

Județul Bacău se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe curți și subsoluri de bloc, de pe drumuri și dintr-un pasaj, până acum nefiind afectate locuințe. Totodată, din cauza ploilor și a vântului puternic, șase localități din județ au rămas fără energie electrică.

ORA 10.47 Drumuri, curți și străzi iunudate din cauza ploilor; șase localități fără energie electrică

Mai multe curți ale unor locuințe, porțiuni de drumuri, străzi și subsoluri unor blocuri au fost inundate în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele ore, iar șase localități din județul Bacău au rămas fără energie electrică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău, Andrei Grecu, echipajele de pompieri au intervenit pentru evacuarea apei din curțile unor locuințe situate în comunele Mărgineni și Coțofănești. Totodată, s-a intervenit pentru evacuarea apei de pe carosabil pe strada Chimiei din municipiul Bacău, în satul Negoiești, comuna Ștefan cel Mare și într-un pasaj din municipiul Onești. Se desfășoară o misiune de evacuare apă dintr-o curte și dintr-un beci din comuna Podu Turcului.

"În urma desfășurării misiunilor de monitorizare a cursurilor de apă vizate de atenționările hidrologice, pe timpul nopții, nu au fost constatate probleme deosebite", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Potrivit reprezentanților E.On, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, un număr de șase localități sunt nealimentate cu energie electrică. Este vorba despre localitățile: Stănișești, Balotești, Crăiești, Slobozia, Benești și Frumușelu, unde echipajele companiei lucrează pentru remedierea problemelor, în vederea realimentării cu energie electrică.

ORA 09.46 Pompierii evacuează apa de pe carosabil în municipiile Bacău și Onești și alte două localități

Pompierii militari au acționat miercuri dimineață pentru evacuarea apei de pe carosabil în municipiul Bacău pe str. Chimiei, în pasajul Chimistul din municipiului Onești, precum și în localitățile Coțăfănești și Barați.

Totodată, de la primele ore ale dimineții se monitorizează pârâul Zeletin, în zona comunei Podul Turcului.

ORA 08.47 Curți inundate în comuna Mărgineni; nu sunt afectate locuințe

Câteva curți ale unor locuințe din comuna Mărgineni, județul Bacău, au fost inundate, în urma precipitațiilor abundente căzute în noapte de marți spre miercuri.

Potrivit Purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău, căpitan Andrei Grecu, nu au fost afectate locuințe sau anexe gospodărești, însă echipajele de pompieri sunt pregătite să intervină dacă situația o va impune.

"Nu au fost înregistrate cazuri deosebite, dar suntem pregătiți să intervenim, dacă situația o va impune. Momentan, la nivelul județului Bacău sunt monitorizate toate cursurile de apă, iar autoritățile locale sunt la datorie", a declarat, marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, căpitan Andrei Grecu.

VRANCEA

ORA 12.25 Trei orașe și nouă comune au fost afectate de inundații; în comuna Sihlea au fost afectate 80 gospodării

Municipiile Focșani și Adjud, orașul Mărășești dar și 9 comune din județul Vrancea au fost afectate de inundații ca urmare a precipitațiilor abundente care au căzut în ultimele 48 de ore, potrivit informațiilor furnizate miercuri, AGERPRES, de locotenentul Paul Petruț Bîndar, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

Comunele afectate de inundații sunt Gugești, Urechești, Biliești, Homocea, Ploscuțeni, Nănești, Sihlea, Vânători și Tătăranu.

Cea mai afectată localitate este Sihlea unde, potrivit primarului Costică Gurbet, au fost inundate circa 80 de gospodării în satul Bogza, după revărsarea râului Slimnic.

Pompierii acționează pentru evacuarea apei din curțile și casele oamenilor. De asemenea, aceștia au intervenit în municipiul Focșani cu o autospecială și 3 subofițeri pentru evacuarea apei din trei garaje subterane și în comuna Biliești, cu o autospecială și 4 subofițeri pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie.

"Din fericire nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate, neexistând persoane a căror viață să fie pusă în pericol', a declarat locotenentul Paul Petruț Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la Vintileasca (38,7 litri pe metru pătrat), Vulturu (36,1 litri pe metru pătrat) și Vânători (27,6 litri pe metru pătrat).

În baza ordinului prefectului județului Vrancea și în scopul monitorizării și gestionării eficiente a tuturor situațiilor de urgență manifestate pe fondul emiterii avertizărilor meteorologice și hidrologice, începând cu data de 11 octombrie, de la ora 18,00, a fost activată Grupa Operativă Județeană.

În continuare rămâne în vigoare pentru județul Vrancea avertizarea meteorologică de cod portocaliu până miercuri la ora 20,00 și avertizarea hidrologică de cod portocaliu până în data de 13 octombrie, ora 6,00, pe râurile din bazinele hidrografice Putna, Bârlad și Siret.

Autoritățile monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice, precum și a situației operative, iar instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea intervin cu personal și tehnică specifică în sprijinul cetățenilor și autorităților publice locale.

ORA 09.03 Aproape 80 de gospodării din Sihlea au fost inundate a doua oară în ultimele două luni

Aproape 80 de gospodării din satul Bogza, comuna Sihlea, au fost inundate noaptea trecută după ce râul Slimnic a ieșit din matcă, urmare a precipitațiilor abundente.

Primarul Costică Gurbet a declarat, pentru AGERPRES, că este a doua oară în ultimele două luni când locuințele oamenilor sunt inundate.

'Sunt cam 80 de case inundate în satul Bogza. Este a doua oară în decurs de două luni când sunt inundate aceleași case de râul Slimnic. Sunt câteva persoane, bătrâni în special, care s-au speriat și au fost duse la rude. Mulți dintre oameni nu vor să plece. Apa a început să se retragă, poate până după-amiaza putem interveni cu motopompele să scoatem apa din beciuri și fântâni. Acum este întinsă în tot satul și până nu se retrage nu se poate interveni. Avem o mașină de pompieri și motopompe, ne vor ajuta și cei de la ISU Vrancea așa cum au făcut și data trecută', a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Sihlea, Costică Gurbet.

Edilul susține că problemele datează de mai mulți ani, iar în anul 2011 au mai avut loc inundații în satul Bogza, din aceeași cauză. Primarul Costică Gurbet a declarat că trebuie efectuată o decolmatare a râului Slimnic în acea zonă, dar că în ciuda solicitărilor făcute în scris către instituțiile abilitate, nimeni nu a intervenit.

'Trebuie realizată o decolmatare a râului în zona aceea. Nu s-a făcut nimic nici pe canalele de scurgere. Am făcut și eu, și fostul primar, adrese peste adrese și așa cum le-am trimis la Prefectură, la Apele Române, la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, așa au rămas acolo. Noi, ca primărie, nu putem suporta din bugetul local o asemenea lucrare. Trebuie un proiect mare cu finanțare de la Guvern', a declarat primarul Costică Gurbet.

Cât privește pagubele înregistrate de inundațiile de acum două luni, primarul susține că oamenii nu au primit nici un fel de despăgubiri.

'Oamenii au avut casele inundate, dar nu au primit despăgubiri pentru că acestea se acordă doar dacă se dărâmă casă. Poate acum chiar se vor dărâma casele', a declarat primarul Costică Gurbet.

Județul Vrancea se află sub cod portocaliu de precipitații și cod galben de inundații.

ORA 08.22 Inundații în Adjud și patru comune; nu a fost necesară evacuarea populației

Orașul Adjud și patru comune din județul Vrancea au fost inundate ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, locotenentul Paul Petruț Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

"Ca urmare a apei rezultate din cantitățile mari de precipitații au fost inundate comunele Gugești, Urechești, Biliești, Ploscuțeni și orașul Adjud. A plouat mult și s-a strâns apa în zonele mai joase sau în alte situații, canalizarea nu a mai făcut față. Nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate și nu au fost victime. Este o situație preliminară, iar echipajele ISU Vrancea se află în localitățile afectate", a declarat locotenentul Paul Petruț Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

La Gugești, pompierii au intervenit cu 2 autospeciale și 2 motopompe, iar la Urechești, Biliești și Ploscuțeni s-a mers cu câte o autospecială și o motopompă.

De asemenea, pompierii au intervenit și în municipiul Focșani pentru evacuarea apei din trei garaje subterane și un subsol.

În baza ordinului prefectului județului Vrancea, de pe 11 octombrie, ora 18,00, a fost activată grupa operativă județeană.

Județul Vrancea se află sub avertizare meteorologică și hidrologică de cod portocaliu.

VASLUI

ORA: 11.45 Drum județean blocat din cauza apei și a aluviunilor

Drumul Județean 244, la ieșirea din localitatea Stoișești spre comuna Banca, este blocat din cauza precipitațiilor abundente, fiind porțiuni în care apa are și 60 de centimetri, circulația autovehiculelor fiind imposibilă, potrivit primarului comunei Șuletea, Ciprian Tamaș,

'Este apă și au fost aduse și aluviuni. La fața locului intervin cu un excavator reprezentanții Serviciului de Voluntari, deocamdată nefiind necesară intervenția pompierilor militari', a declarat, pentru AGERPRES, căpitanul Petru Iftene, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui.

De asemenea, pompierii militari intervin pentru evacuarea apei de pe o stradă din municipiul Bârlad. Sunt prezenți opt subofițeri de la detașamentul Bârlad, care acționează cu două motopompe.

ORA: 08.35 Autoritățile, în alertă în urma Codului Portocaliu de ploi

Autoritățile vasluiene sunt în alertă din cauza avertizării Cod Portocaliu de ploi pe teritoriul județului, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU)Vaslui și Serviciile de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) fiind pregătite să intervină.

Potrivit subprefectului de Vaslui, Mircea Gologan, cele mai importante precipitații au căzut în partea de sud a județului, în comuna Pogonești, însă nu au fost înregistrate situații deosebite.

"Cantitatea de preciptații a fost considerabilă, la Pogonești fiind vorba despre 80 de litri pe metrul pătrat, dar a plouat așezat și nu au fost inundații. Pentru situațiile minore se intervine cu serviciile de voluntari din comune, iar pentru cazurile mai deosebite sunt pregătiți să intervină pompierii militari", a declarat, pentru AGERPRES, subbprefectul de Vaslui, Mircea Gologan.

La primă oră a dimineții, la ISU Vaslui era înregistrată o stradă inundată în municipiul Bârlad, la fața locului intervenind cei de la SVSU din localitate.

BUZĂU

ORA 11.24 Pompierii de la ISU Buzău, în sprijinul colegilor din județul Vrancea

Pompierii din cadrul ISU Buzău vor acționa pentru evacuarea apei din locuințe în satul Bogza, comuna vrânceană Sihlea, cu două motopompe și o autospecială de intervenție.

"La solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea, de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Neron Lupașcu' al județului Buzău au fost dislocate o autospecială de intervenție și două motopompe', a precizat ISU Buzău, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pompierii buzoieni vor acționa pentru evacuarea apei din mai multe locuințe în satul Bogza, comuna Sihlea, și vor rămâne în această locație până la înlăturarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase.

ORA 08.30 Pârâul Nișcov a atins cota de pericol

Pârâul Nișcov a atins în noaptea de marți spre miercuri cota de pericol și este monitorizat de ISU Buzău.

"Două autospeciale cu motopompe monitorizează mai multe puncte de pe pârâul Nișcov, iar în comuna Tisău a fost înființat un punct temporar de lucru cu două autospeciale", a declarat, pentru AGERPRES, George Crețu, de la Biroul de presă al ISU Buzău.

Potrivit sursei citate, nu au fost afectate locuințe, ci doar beciul unei gospodării din care pompierii au scos apa.

În zona râului Buzău și a afluenților săi este în vigoare o atenționare de Cod galben de inundații începând de marți seara până miercuri după-amiază.

IAȘI

ORA: 08.07 ISU a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o casă

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au acționat în cursul dimineții de miercuri pentru a evacua apa dintr-o locuință din zona Manta Roșie din municipiul Iași.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situații de Urgență Iași, Silvia Bolohan, a declarat pentru AGERPRES că în jurul orei 5,00 a fost solicitată intervenția pompierilor pentru a scoate apa dintr-o casă din zona Manta Roșie.

Potrivit sursei citate, din cauza precipitațiilor, apa a pătruns în casă, ajungând la o înălțime de 10 centimetri. Pentru evacuarea apei, pompierii au folosit o motopompă.

În zona Manta Roșie se află câteva zeci de case care, la fiecare ploaie, riscă să fie inundate din cauza canalizării inadecvate.
Iașiul este unul dintre județele care se află sub cod portocaliu de ploi.

TULCEA

ORA: 08.27 Cinci persoane aflate într-un microbuz, deblocate dintr-o viitură în comuna Horia

Cinci persoane, aflate într-un microbuz care circula pe Drumul Național 22, au rămas blocate, în noaptea de marți spre miercuri, timp de câteva zeci de minute, în apropiere de localitatea Horia, din cauza unei viituri.

"Acțiunea de deblocare a microbuzului din apropiere de localitatea Horia a fost coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta, Comitetul local pentru situații de urgență intervenind cu un buldoexcavator și conducând persoanele într-un loc sigur", a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Angela Tulceanu.

În prezent, potrivit sursei citate, lucrătorii ISU Delta intervin pentru evacuarea apei dintr-un subsol al unei societăți private din municipiul Tulcea.

"Pompierii intervin în municipiu cu o motopompă de mare capacitate și o autospecială", a precizat reprezentanta ISU.

Începând de marți seara, Tulcea se află sub Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, atenționarea Administrației Naționale de Meteorologie urmând să expire miercuri, ora 20.00.

PRAHOVA

* Inundații în 15 localități ale județului; apă pe carasabil pe DN 1B, unde două TIR-uri s-au ciocnit

ORA: 09.49 Cote de pericol depășite pe râul Teleajen; două localități monitorizate de ISU

Două localități din județul Prahova sunt monitorizate în permanență de ISU în condițiile în care pe cursul inferior al râului Teleajen cota de pericol a fost depășită pe alocuri din cauza precipitațiilor abundente din ultimele peste 24 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, nivelul cotelor râului Teleajen este monitorizat în permanență în localitatea Balta Doamnei și în Râfov.

De asemenea, se intervine pentru înlăturarea efectelor negative ale inundațiilor în opt localități între care municipiul Ploiești și orașul Vălenii de Munte.

Totodată, aproape 900 de consumatori din cinci localități sunt nealimentați cu energie electrică, trei echipe ale Electrica Muntenia Nord aflându-se pe teren pentru remedierea problemelor.

AGERPRES

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...