UPDATE Ilie Dragne, administratorul fermei de porci care a aparținut fiului lui Dragnea, trimis în judecată

UPDATE Ilie Dragne, administratorul fermei de porci care a aparținut fiului lui Dragnea, trimis în judecată

Ilie Dragne, administratorul fermei de porci din Teleorman, unde acționar majoritar a fost fiul lui Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de Parchetul General, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

Pe 11 august, Ilie Dragne a fost reținut pentru 24 de ore, dar procurorii au decis atunci să nu ceară în instanță arestarea preventivă, fiind lăsat să plece acasă.

Inițial, el a fost pus sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă procurorii au decis să-l trimită în judecată pentru folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

În același dosar, au fost trimiși în judecată alte patru persoane: Ștefan Anton Moroșanu, Dumitru Mișu și Rossi Stefano, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; Aurelian Voicu, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în calitate de unic asociat și administrator la o firmă, la diferite intervale de timp, în perioada 2 octombrie 2015 — 17 august 2017, Ilie Liviu Dragne a folosit cu rea-credință bunurile sau creditul de care se bucură această societate, într-un scop contrar intereselor acesteia, prin dispunerea achitării de sume de bani în cuantum total de 43.041 lei (din care 30.175 lei venit net și 12.866 lei impozit pe salarii și contribuții sociale), pentru soția acestuia, fără ca aceasta să desfășoare în beneficiul firmei respective activitatea pentru care a fost remunerată urmare a încheierii contractului individual de muncă.

Tribunalul București a decis miercuri să revoce măsura controlului judiciar în cazul lui Ilie Dragne, însă decizia nu este definitivă.

Procurorii mai arată că, în perioada iunie 2012 — iulie 2013, în calitate de administrator al unei societăți comerciale specializate în organizarea și producția de concerte și spectacole, la diferite intervale de timp, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, Ștefan Anton Moroșanu a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăți a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziții nereale de prestări servicii, în baza a 33 de facturi fiscale emise de 6 societăți comerciale, în valoare totală de 6.442.084 lei (din care 5.195.230 lei bază impozabilă și 1.246.854 lei TVA), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma totală de 2.078.091 lei (echivalentul a 464.733 euro), din care 831.237 lei impozit pe profit și 1.246.854 lei TVA.

De asemenea, Rossi Stefano, în calitate de împuternicit, iar începând cu data de 1 aprilie 2014 de administrator al unei societăți comerciale specializate în operațiuni de mecanică generală, în perioada 2013 — februarie 2015, la diferite intervale de timp, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăți a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziții nereale de bunuri/prestări servicii/execuție lucrări în baza a 28 de facturi fiscale emise de 4 societăți comerciale, în valoare totală de 5.216.067 lei (din care 4.206.506 lei bază impozabilă și 1.009.561 lei TVA aferentă), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma totală de 1.682.602 lei (echivalentul a 379.487 euro), din care 673.041 lei impozit profit și 1.009.561 lei TVA dedusă nelegal.

Facturile fiscale în numele a două dintre cele patru societăți comerciale s-au emis de către Aurelian Voicu, care a acționat în calitate de complice.

Totodată, Dumitru Mișu, în calitate de director general al unei firme specializate în creșterea porcinelor, în luna februarie 2014, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăți a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziții nereale de prestări servicii/execuție lucrări, în baza unei facturi fiscale emise în numele unei societăți comerciale, în valoare totală de 3.082.045 lei (din care bază impozabilă 2.485.520 lei și TVA 596.525 lei), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 596.525 lei (echivalentul a 134.213 euro), reprezentând TVA dedusă nelegal.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul București.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”