UPDATE IGSU: Bilanț parțial al efectelor furtunii în județele din vestul țării - peste 50 de răniți
Un nou bilanț al autorităților privind efectele înregistrate în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase indică un număr de 8 morți și 67 de răniți, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Astfel, până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în județul Timiș, o persoană la Arad și două persoane la Bistrița-Năsăud).
De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în județul Timiș, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba).
Misiunile sunt în dinamică.
IGSU: Bilanț parțial al efectelor furtunii în județele din vestul țării — peste 50 de răniți
Bilanțul parțial al efectelor înregistrate în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase, până la ora 18,40, indica peste 55 de răniți, informează IGSU.
În toate județele vizate de avertizările meteorologice, echipajele de intervenție realizează evaluarea preliminară a situației din teren, iar în cazul în care va fi nevoie vor interveni în sprijinul cetățenilor și administrației publice locale.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din județele care nu se află sub incidența codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea în sprijinul comunităților afectate și forțelor de intervenție.
Potrivit datelor centralizate, în Maramureș, localitatea Suior, mai multe persoane au rămas blocate în telescaun.
Echipaje de pompieri maramureșeni sunt în zona pentru a sprijini acțiunile de deblocare și acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate.
În județul Timiș, 48 de persoane au fost rănite (42 adulți și 6 copii). Pompierii militari au intervenit aici pentru degajarea a 53 de copaci căzuți pe carosabil, imobile sau autoturisme și pentru îndepărtarea stâlpilor de electricitate doborâți din cauza vântului puternic.
Pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor înregistrate, la nivelul județului a fost activată grupa operativă, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. A fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducerea Intervenției din care fac parte membri ai structurilor din subordinea MAI și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.
În județul Arad, din cauza vântului puternic, 11 persoane au fost rănite.
Potrivit IGSU, în județul Bihor, vântul puternic a generat probleme cu alimentarea electrică în 45 de localități, iar echipe specializate au fost mobilizate în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp. Până la acest moment, nu s-au semnalat victime.
În Cluj s-au semnalat urmări ale furtunii în localitatea Huedin, unde se face evaluarea preliminară. S-a intervenit pentru rezolvarea problemelor la Spitalul de Urgență și Institutul Cardio privind electricitatea.
În Hunedoara, o femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost rănită în parcarea hipermarketului din Deva de elementele desprinse dintr-un panou publicitar. Femeia a fost preluată de un echipaj SAJ, în stare stabilă, conștientă și a fost transportată la UPU Deva. În plus, au fost dislocate de vânt cinci acoperișuri de blocuri și case din Deva, trei din municipiul Hunedoara. Acoperișurile altor aproximativ 60 de case din Lăpugiu au fost afectate.
Mai mulți copaci rupți de vânt au căzut pe DN 7 , în localitatea Leșnic, precum și pe DJ 700 A, în Bretea Mureșeană. Circulația se desfășoară cu restricții de viteză.
IGSU mai anunță că în Bistrița-Năsăud acoperișul Spitalului din Beclean a fost afectat de vântul puternic și se acționează pentru îndepărtarea copacilor căzuți.
În toate județele vizate de avertizările meteorologice, echipajele de intervenție realizează evaluarea preliminară a situației din teren, iar în cazul în care va fi nevoie vor interveni in sprijinul cetățenilor și administrației publice locale.
Din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din județele care nu se află sub incidența codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea în sprijinul comunităților afectate și forțelor de intervenție, mai precizează IGSU.
AGERPRES / (AS — autori: Mihaela Tudorache, Irina Poenaru, editor: Marius Frățilă)