UPDATE IGSU: 22 de județe afectate de vremea rea din ultimele două zile
IGSU a anunțat vineri că, în cele două zile cu condiții meteo nefavorabile, au fost înregistrate efecte negative în 22 de județe ale țării, la nivelul infrastructurii de transport rutier, feroviar, naval, în alimentarea cu energie electrică.
Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al IGSU, a declarat că pompierii militari au acționat pentru deblocarea autoturismelor și îndepărtarea arborilor căzuți pe căile de circulație publică, dar și pentru acordarea asistenței medicale persoanelor aflate în dificultate din zonele greu accesibile.
Potrivit lui Chirca, intervenții semnificative s-au înregistrat în județele Galați, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamț, Suceava, Iași, Bacău.
"În cursul zilei de joi a fost dislocată o șenilată din cadrul ISU Prahova pentru a interveni în zona de competență a județului Buzău. (...) Pentru gestionarea consecințelor fenomenelor meteo periculoase, au fost activate grupele operative din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, acțiunile de intervenție fiind coordonate în sistem integrat din centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, în care activează reprezentanți ai tuturor structurilor MAI, respectiv ai instituțiilor cu atribuții în furnizarea răspunsului în situații de urgență", a spus oficialul IGSU.
El a precizat că fenomenele meteorologice periculoase au generat întreruperi temporare în alimentarea cu energie electrică în 173 de localități, totalizând 90.000 de consumatori individuali, iar pentru repunerea sub tensiune a rețelelor s-a acționat cu 57 de echipe în 18 județe.
Intervenții semnificative s-au mai înregistrat în județul Galați, în cursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri, pompierii intervenind în peste 50 de situații de urgență, unde au fost semnalate mașini blocate în trafic, cazuri medicale la care nu se putea ajunge, arbori căzuți pe autoturisme sau care blocau carosabilul.
O șenilată din cadrul ISU Galați a rămas peste noapte la primăria din localitatea Cuca, pentru a asigura un răspuns prompt și eficient la orice solicitare.
Potrivit IGSU, la sediul primăriei, au fost cazate și 50 de persoane care nu au mai putut înainta cu autoturismele. Vineri dimineața, doar 12 persoane mai erau găzduite în această locație.
Au fost executate trei misiuni de salvare cu șenilata și autospeciala pentru transport victime multiple în localitățile Cuca, Rediu și Plevna, fiind salvate 15 persoane dintre care patru copii și o gravidă. Alte opt persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Apostol Andrei din municipiul Galați, precizează sursa citată.
De asemenea, opt adulți și 16 copii care călătoreau cu un autocar din Republica Moldova care a derapat în afara părții carosabile au fost cazați temporar la căminul de bătrâni din localitatea Oancea.
Din cauza precipitațiilor, în județul Prahova, în localitatea Gornetu Cricov se manifestă un risc asociat de reactivare a unei alunecări de teren, pe o suprafață de 350m/45m, care a afectat o anexă și pune în pericol șase proprietăți. Cinci persoane au fost evacuate și cazate temporar la căminul cultural.
În localitățile Bisoca și Lopătari din zona montană a județului Buzău, un echipaj cu o șenilată, dislocat în sprijin de la ISU Prahova, a acționat pentru transportul preventiv al persoanelor dializate către unitățile sanitare specializate din județ.
Situații de urgență s-au înregistrat și în județul Vrancea, unde salvatorii au intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme surprinse pe drumul către localitatea Găloiești.
Cinci trenuri care se aflau pe ruta Pufești — Adjud au rămas blocate din cauza unui fir de înaltă tensiune care s-a rupt, însă vineri dimineața, în jurul orei 05,00, circulația feroviară a fost reluată.
Reprezentanții administratorului de drum intervin în comuna Străoane pentru deblocarea a 10 autoturisme și unei ambulanțe surprinse de viscol pe DN 2L.
Vineri dimineața, s-a intervenit în județul Neamț în localitatea Valea Ursului pentru deblocarea unui autobuz cu 20 de călători. Misiunea forțelor de intervenție s-a încheiat fără a fi probleme deosebite.
În județul Suceava s-a acționat de urgență pe DJ 177 A între localitățile Broșteni și Frasin pentru deblocarea unui autobuz cu 15 de călători, intervenție finalizată fără a fi înregistrate situații deosebite.
Echipajele de intervenție din cadrul detașamentului de pompieri Bacău intervin cu o autofreză pentru deblocarea a șapte autovehicule surprinse de vremea rea în zona localității Izvorul Berheciului, pe DJ 156 A și DN 2C. Tot în această zonă, se acționează pentru deblocarea unui autobuz cu 50 persoane. Nu sunt semnalate probleme deosebite ale călătorilor.
Și în județul Iași se circulă în condiții de iarnă. Vineri dimineața, salvatorii au preluat o gravidă cu autospeciala pentru transport victime multiple din localitatea Voinești, iar o asistentă din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean a ajutat la nașterea unui copil sănătos. Atât mama, cât și micuțul au ajuns în siguranță la spital. O altă gravidă va fi preluată de salvatori din localitatea Grajduri, în vederea transportării la spital.
De asemenea, salvatorii ieșeni s-au deplasat cu autospeciala pentru transport personal și victime multiple și o șenilată în comuna Dagâța, pentru preluarea unei femei însărcinate.
"La nivelul Capitalei și în județul Ilfov nu au fost înregistrate efecte semnificative ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase. Vă informez că, potrivit Infotrafic, la ora 9,00, din cauza vremii nefavorabile la nivel național sunt închise circulației rutiere opt drumuri naționale, nouă drumuri județene și un drum comunal", a precizat Cătălin Chirca.
Este vorba despre drumurile naționale: DN26 Vânători — Blăgești, în județele Galați și Vaslui; DN24D, în județul Galați, între intersecția cu DN26 (zona Foltești) și limita cu județul Vaslui; DN24A Murgeni — Fălciu, în județul Vaslui; DN24B Albița — Huși, județul Vaslui; DN2F Vlădia — Ivănești, în județul Vaslui; DN15D Piatra Neamț — Roman, județul Neamț; DN11A Podu Turcului — Bârlad, în județul Vaslui. Probleme pe acest drum sunt și pe raza județului Vrancea; DN 1 H, tronsonul Alesd — Sinteu (județul Bihor).
Drumurile județene închise circulației rutiere sunt DJ 251B între localitățile Certești și Blânzi; DJ 240A între localitățile Certești și Cârlomănești, DJ 251 între localitățile Matca și Valea Mărului; DJ 252 între localitățile Nicorești și Buciumeni, DJ 251A între localitățile Corod și Certești; DJ 252A între localitățile Poiana și Buciumeni, DJ 244 D între localitățile Huși și Bunești; DJ 244B între localitățile Șișcani și Crețești; DJ 244C între localitățile Huși și Pădureni.
Drumul comunal DC 134, care face legătura dintre Sinaia și Cota 1400, este și el închis.
Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 t sunt aplicate pe un tronson de drum național, în județul Iași, respectiv pe DN28A, tronsonul Târgu Frumos — Pașcani.
Nu sunt restricții la nivelul aeroporturilor.
În județul Brașov, în localitatea Timișul de Jos, din cauza căderii unor arbori pe tronsonul Predeal — Brașov se circulă doar cu locomotive diesel.
Sunt închise porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, Mangalia și Midia.
Vineri dimineața, la nivel național, în 408 localități din 17 județe, echipaje specializate intervin pentru remedierea situației privind alimentarea cu energie electrică.
De asemenea, administratorii drumurilor acționează pe drumurile din țară cu 287 utilaje fiind utilizate 2.261 tone de material antiderapant (sare și nisip) și 3,3 tone de clorură de calciu.
Concomitent cu misiunile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice, în perioada de referință, la nivel național, pompierii au fost solicitați să intervină la 2.209 situații de urgență, dintre care 113 incendii, 1.755 intervenții SMURD și 341 pentru protecție a comunităților. De asemenea, în această perioadă, 1.734 persoane au fost asistate medical de către pompierii și medicii SMURD care încadrează echipajele de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă.
Peste 1.700 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu drumari și reprezentanți ai autorităților locale, au acționat în ultimele 48 de ore în sprijinul populației din cele 22 județe afectate de fenomenele meteo periculoase caracterizate de ploi abundente, viscol și zăpezi.
AGERPRES