UPDATE Fostul secretar de stat Adrian Sanda, trimis în judecată în dosarul certificatelor de revoluționar false

UPDATE Fostul secretar de stat Adrian Sanda, trimis în judecată în dosarul certificatelor de revoluționar false

Procurorii Parchetului General au dispus trimiterea în judecată a fostului secretar de stat Adrian Sanda, alături de alte persoane, în dosarul certificatelor de revoluționar false.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) transmis joi AGERPRES, Adrian Sanda, la data faptelor având funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989 (SSPR), este acuzat de săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și a patru infracțiuni de abuz în serviciu.

De aceleași acuzații sunt vizate Denisa-Corina Tănase (fost secretar general al SSPR) și Cristina-Valentina Cechi (fost șef serviciu Departament pentru Revoluționari din cadrul SSPR).

În același dosar au mai fost trimiși în judecată pentru trafic de influență Gheorghe Neagu, Ionel Iosef și Ciprian Albert Arnăuși, iar pentru cumpărare de influență Cristian Adam, Ștefan Păduraru, Nelu-Zoltan Vrânceanu, George Avram, Ioan Blaga și Ioniță Angheluță.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Legea 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 a fost modificată și completată în anul 2014, fiind introdusă o nouă categorie de revoluționari — și anume "Luptător cu rol determinant", însă doar pentru cei din localitățile în care s-au înregistrat morți și răniți. Au fost identificate în acest sens localitățile Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și București, urmând ca altele să fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procedura de obținere a certificatelor pentru acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant" consta în avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise în acest sens putând fi contestate la Comisia parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de președintele României în anii 2015 și 2016, a fost conferit titlul de "Luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 — Luptător cu rol determinant" unui număr total de 3.505 persoane, arată PÎCCJ.

"Potrivit probelor administrate în cauză de procurori, o parte din aceste persoane au obținut însă acest titlu prin încălcarea dispozițiilor legale. În mod concret, procedura de obținere a acestui certificat, fiind bazată aproape exclusiv pe documente și declarații provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari, cât și la nivelul celor două instituții cu atribuții în acordarea acestor titluri, a unor persoane dispuse să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de 'Luptător cu rol determinant' în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente", se menționează în comunicatul PÎCCJ.

Procurorii precizează că, spre deosebire de celelalte categorii de revoluționari, în acest caz este vorba de drepturi bănești majorate, în baza titlului respectiv deținătorii primind, începând cu 1 ianuarie 2015, o indemnizație lunară de gratitudine în valoare de 2.020 de lei.

Din anchetă a reieșit că membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR au deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispozițiile legale, și anume eliminarea abuzurilor, creând condițiile prin care persoane din localitățile incluse în mod abuziv în categoria celor cu rol determinant au obținut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizație de gratitudine.

Potrivit procurorilor, o persoană care a parcurs tot circuitul legal și a intrat la plată a încasat până în prezent aproximativ 50.000 de lei.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”