UPDATE Fermierii au încheiat protestul din Parcul Izvor

UPDATE Fermierii au încheiat protestul din Parcul Izvor

UPDATE ORA 15.39 Fermierii au încheiat acțiunea de protest din Parcul Izvor, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu declarând că întâlnirea cu reprezentanții statului a fost una ''reușită".

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"A fost o întâlnire reușită. Optimiști fiind, așteptăm acum promisiunile celor care au reprezentat statul și ați auzit și dumneavoastră promisiunile pe care le-au făcut. Așteptăm, nu știu cât, dar prea mult nu, să vedem ce se întâmplă cu promisiunile lor și în special cu Legea 321 (privind comercializarea produselor alimentare n.r.) care ne interesează, Legea vânzării terenurilor agricole pentru străini care este un draft, și să vedem cum se finalizează și cu plățile la APIA. Poate peste o lună de zile vorbim altceva", a afirmat Laurențiu Baciu, la finalul protestului.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a promis fermierilor că vor primi integral subvențiile până la finalul acestei luni, iar săptămâna viitoare urmează să aibă loc o discuție pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini . De asemenea, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a anunțat că se lucrează la o serie de acte normative de interes pentru agricultori, care vor discutate cu ei înainte de a fi aprobate.

Fermierii români au protestat marți, de la ora 12,00, în Parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de întârzierea plății subvențiilor din agricultură dar și de amânarea unor legi esențiale pentru sector.

Producătorii agricoli au solicitat reglementarea fiscalizării (TVA, subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuși unor abuzuri ANAF), iar responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele. De asemenea, ei au cerut ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență și reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare și pe Legea Vânătorii, cea care, după 'expirarea' OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi și pe Legea 321, produse românești în supermarketuri.
Mitingul de protest a fost organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federația Romovis, Federația PROOVIS, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Asociația Națională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federația Națională CAPRIROM.

ORA 12.29 Fermierii au început protestul organizat în fața Palatului Parlamentului

Câteva mii de fermieri români au început marți, de la ora 12,00, protestul organizat în Parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de întârzierea plății subvențiilor din agricultură dar și de amânarea unor legi esențiale pentru sector.

"Nu mergem acolo (în Parlament n.r.). Noi am fost acolo și nu o dată, ci de foarte multe ori. Astăzi îi rugăm să vină ei aici. Nu așteptăm pe nimeni. Fac apel la parlamentari, fac apel la Minister. Dacă era ceva aranjat eram acolo, nu îi aduceam în fața a mii de oameni. Stăteam la o masă, dar am stat la masă față în față de atâtea ori", a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Mitingul de protest este organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federația Romovis, Federația PROOVIS, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Asociația Națională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federația Națională CAPRIROM.

Producătorii agricoli solicită reglementarea fiscalizării, acuză faptul că sunt supuși unor abuzuri ANAF și cer ca responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele. De asemenea, ei solicită stoparea, în regim de urgență, a vânzării terenurilor agricole către străini și reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare și pe Legea Vânătorii, cea care, după 'expirarea' OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi, dar și pe Legea 321 referitoare la produse românești în supermarketuri.

Laurențiu Baciu a declarat că la acest miting așteaptă aproximativ 10.000 de participanți.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”