UPDATE Elvețienii au respins la referendum reforma sistemului de pensii (sondaj)

UPDATE Elvețienii au respins la referendum reforma sistemului de pensii (sondaj)

UPDATE ORA 16:11 Elvețienii au respins duminică prin referendum reforma actualului sistem de pensii, conform unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne 53% la sută dintre cei care au votat pronunțându-se împotriva acestei reforme ce ar fi presupus în principal creșterea contribuțiilor la sistemul de pensii, care se confruntă cu dificultăți în contextul scăderii populației active, transmite AFP.

Institutul gfs-bern, care a efectuat sondajul, a avertizat însă că rezultatul va fi foarte strâns, iar actuala estimare se află în marja de eroare. Totuși, mass-media elvețiană dă ca sigură respingerea acestei reforme ce a fost susținută de guvernul de la Berna, dar împotriva căreia s-au manifestat opoziția de dreapta și mediul de afaceri, întrucât una dintre măsuri ar fi implicat și creșterea TVA-ului.

Propunerile supuse votului populației s-au referit la creșterea vârstei de pensionare pentru femei (de la 64 la 65 de ani — la fel ca în cazul bărbaților), creșterea contribuțiilor pentru pensii de la 8 la 8,3%, precum și a deducerilor din salarii destinate protecției sociale, de la 10,25% la 10,55%.

La fel ca în cazul celorlalte state vest-europene, din cauza natalității scăzute din ultimele decenii Elveția se confruntă cu un fenomen al îmbătrânirii populației, concomitent cu diminuarea populației active.
* ORA 11:20 Elvețienii votează pentru majorarea contribuțiilor pentru a-și asigura pensiile într-o societate în curs de îmbătrânire

Elveția decide într-un referendum organizat duminică dacă elvețienii ar trebui să înceapă să plătească mai mult în sistemul de pensii acum pentru ca viitorul să le fie asigurat pe măsură ce societatea îmbătrânește, relatează DPA.

Guvernul a elaborat un controversat plan de reformă a sistemului de pensii — primul în 20 de ani — având în vederea creșterea longevității persoanelor ieșite la pensie și interesul scăzut pentru contribuții, ceea prejudiciază fondurile de pensii.

În plus, generațiile din perioada baby boom 1950-1960 urmează să se pensioneze în curând, făcând și mai grea povara asupra sistemului de pensii.

Pentru a finanța pensiile în viitor, cota de contribuție ar urma să crească de la 8 la 8,3%.

Plățile de protecție socială deduse din salarii vor crește de la 10,25% la 10,55%, o povară ce trebuie împărțită în mod egal între lucrători și angajatori.

De asemenea vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească de la 64 la 65 de ani, pentru a ajunge în linie cu vârsta de pensionare a bărbaților.

Forța politică cea mai importantă din Elveția, Partidul Popular (dreapta populistă) s-a pronunțat împotriva acestui proiect, argumentând că este nedrept pentru femei și că lucrătorii cu venituri mici vor fi mai ales afectați de creșterea taxelor și a contribuțiilor.

Partidele centriste, inclusiv social-democrații și creștin-democrații sprijină această reformă.

Rezultatului referendumului se anunță unul strâns, întrucât — după cum arată sondajele — elvețienii sunt împărțiți aproape în mod egal pe această temă.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...