UPDATE Doi spioni ruși, inculpați în SUA după atacul cibernetic din 2014 împotriva Yahoo
Autoritățile americane au anunțat miercuri inculparea a patru persoane, între care doi membri ai serviciului rus de informații FSB, în legătură cu atacul informatic masiv care a vizat în 2014 compania de internet Yahoo și a compromis cel puțin 500 de milioane de conturi de utilizatori, informează AFP.
Cei doi spioni ruși au "protejat, condus, asistat și plătit pirați informatici delincvenți" pentru a desfășura atacuri cibernetice în SUA și în alte țări și pentru a penetra conturile pe internet ale unor ziariști ruși, responsabili guvernamentali ruși și americani, ca și ale angajaților mai multor companii private din diferite țări, se arată într-un comunicat al Ministerului american al Justiției. Doi dintre acești hackeri — un rus și un bărbat cu dublă cetățenie, canadiană și kazahă — au fost și ei inculpați în acest caz.
Este pentru prima dată când guvernul Statelor Unite pune sub acuzare oficiali ruși pentru atacuri informatice, notează Reuters.
Cei doi ofițeri FSB sunt identificați în actul de acuzare emis de o instanță federală californiană ca fiind Dmitri Dokuceaev, în vârstă de 33 de ani, și superiorul său, Igor Sușkin, în vârstă de 43 de ani. Ceilalți doi inculpați sunt Aleksei Belan (29 de ani), cunoscut ca "Magg", aflat pe lista celor mai căutați hackeri, și Karim Baratov (22 de ani), care potrivit Ministerului american al Justiției a fost arestat marți în Canada. În ce-l privește pe Belan, acesta a fost reținut în iunie 2013 într-o țară europeană, dar a fugit în Rusia înainte de a putea fi extrădat în SUA.
Acuzațiile care li se aduc celor patru nu au legătură cu piratarea corespondenței electronice democrate din timpul campaniei electorale din 2016.
Procurorul general adjunct Mary McCord a menționat într-o conferință de presă că cei doi ofițeri ruși lucrează pentru Centrul pentru securitatea informației al FSB, cunoscut ca Centrul 18, pe care oficialul american l-a calificat drept un "punct de contact" al FBI la Moscova în domeniul cooperării cu privire la criminalitatea informatică.
Kremlinul a afirmat că nu știe nimic despre acest caz. "Este o problemă care ține de organismele noastre de aplicare a legii. Noi nu avem niciun fel de informație în acest sens", a spus purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale Dmitri Peskov, citat de DPA.
AGERPRES