UPDATE Clubul Rapid rămâne în faliment; cererea de suspendare provizorie, respinsă de CAB
Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins joi cererea depusă de Rapid București de suspendare provizorie a procedurii de faliment a clubului.
Tribunalul București a decis, pe 14 iunie, intrarea în faliment a clubului Rapid București, însă decizia nu este definitivă. Administratorul judiciar desemnat în acest caz, Aurel Brihac, a depus la Curtea de Apel București o cerere de suspendare provizorie a procedurii de faliment, pentru ca echipa să poată evolua în Liga I, ediția 2016-2017.
Cererea de suspendare provizorie a fost respinsă de judecătorii de la Curtea de Apel București, următorul termen al procesului privind falimentul clubului fiind stabilit pentru 20 iulie.
Clubul a intrat în insolvență în anul 2012, având datorii de aproximativ 18 milioane lei, iar de atunci au fost deschise procese în instanță de către mai mulți jucători care nu și-au primit salariile. De asemenea, clubul a fost dat în judecată de mai multe companii și Direcția Regională a Finanțelor Publice București, pentru recuperarea unor datorii.
Rapid București a promovat în acest sezon în Liga I.
Curtea de Apel a rămas în pronunțare în cazul suspendării hotărârii de faliment a clubului Rapid
Curtea de Apel București a rămas în pronunțare în cazul suspendării hotărârii de faliment a clubului de fotbal Rapid dictată de Tribunalul București, instanța urmând să anunțe soluția cel mai probabil în cursul zilei de astăzi (joi).
Dintre părțile implicate în dosar, la termenul de joi a fost prezent doar avocatul clubului Rapid, Gabriela Mina. Acesta a explicat în fața judecătorului Petrică Arbănaș că societatea SC FC Rapid SA, care administrează clubul de fotbal cu același nume, are nevoie de suspendarea hotărârii de faliment pentru a accesa sumele aferente din drepturile TV.
''Veniturile clubului Rapid nu sunt lunare, precum ale altor societăți, iar în urma calificării din acest an în Liga I poate accesa fonduri de la Liga Profesionistă de Fotbal (n. r. — peste 1 milion de euro) din drepturile TV. În cazul în care nu se va suspenda hotărârea de faliment până la 12 iulie, atunci clubul nu va putea accesa aceste sume certe și va evolua în Liga a IV-a'', a afirmat avocatul grupării giuleștene.
Gabriela Mina a adus la cunoștință judecătorului că Azuga Waters, creditorul principal aflat în proprietatea lui Valerii Moraru, intenționează să cedeze ANAF o fabrică pentru stingerea datoriilor. ''Avem nevoie de suspendare pentru a merge mai departe la recurs, iar apoi în procedura de insolvență'', a adăugat avocatul Gabriela Mina.
Judecătorul Petrică Arbănaș a luat act de înscrisurile depuse la dosar, printre acestea aflându-se și un document din partea Ligii Profesioniste de Fotbal prin care se certifică faptul că gruparea Rapid va încasa minimum un milion de euro din drepturile TV pentru participarea în ediția următoare a Ligii I.
Instanța va comunica soluția cel mai probabil în cursul acestei zile.
În cazul în care Curtea de Apel București nu suspendă hotărârea de faliment, clubul Rapid nu va fi înscris în ediția 2016-2017 a Ligii I. Termenul pentru înscriere este 12 iulie, dată fixată de Liga Profesionistă de Fotbal pentru tragerea la sorți a programului următorului sezon.
La 14 iunie, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu același nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanța a ridicat la acea dată dreptul de administrare al FC Rapid SA și a dispus dizolvarea societății debitoare.
Gruparea de fotbal Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga I, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.
AGERPRES (autor: Marius Țone, Eusebi Manolache, editor: Mihai Țenea, Florin Marin, editor online: Anda Badea, Irina Giurgiu)