UPDATE CCR amână pentru 28 iunie pronunțarea pe sesizarea lui Zgonea la modificarea Regulamentului Camerei

UPDATE CCR amână pentru 28 iunie pronunțarea pe sesizarea lui Zgonea la modificarea Regulamentului Camerei

UPDATE ORA 12.40 Curtea Constituțională a României (CCR) va relua, pe 28 iunie, dezbaterile referitoare la sesizarea formulată de fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea privind modificarea Regulamentului Camerei Inferioare a Parlamentului.

Tot atunci se va discuta și sesizarea de neconstituționalitate la hotărârea Camerei Deputaților privind vacantarea funcției de președinte și membru al Biroului permanent al forului.

"Aprofundăm dezbaterile, reluăm și pronunțăm pe 28 (n.r. iunie). Se reiau dezbaterile și implicit când reiei dezbaterile se amână pronunțarea", a explicat judecătorul CCR Tudorel Toader, după ședința Curții.

Potrivit acestuia, decizia amânării s-a luat pentru "aprofundarea cercetării".

Întrebat de jurnaliști dacă mai este nevoie de anumite date, el a negat și a menționat că nu s-a conturat un punct de vedere. "Dacă se contura, decideam astăzi", a precizat judecătorul.

El a arătat că este ''o mare diferență'' față de 2012, când Curtea a spus că nu poate interveni în conflictul parlamentar.

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat săptămâna trecută că a contestat la CCR modificarea Regulamentului forului, care, în opinia sa, a fost făcută ilegal.

Zgonea a trimis pe 7 iunie o scrisoare Biroului permanent în care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului prin care președintele Camerei Deputaților putea fi revocat mai ușor din funcție.

ORA 06.20 CCR discută marți sesizarea lui Zgonea privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților

Curtea Constituțională a României discută marți sesizarea formulată de fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea privind modificarea Regulamentului Camerei Inferioare.

Totodată, CCR analizează și sesizarea de neconstituționalitate la hotărârea Camerei Deputaților privind vacantarea funcției de președinte și membru al Biroului permanent al forului.

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat săptămâna trecută, pentru AGERPRES, că a contestat la Curtea Constituțională modificarea Regulamentului forului, care, în opinia sa, a fost făcută ilegal .

Zgonea a trimis pe 7 iunie o scrisoare Biroului permanent în care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului prin care președintele Camerei Deputaților poate fi revocat mai ușor din funcție.

"Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă zeci de articole ale Regulamentului și generează un precedent extrem de periculos pentru democrația din România. Nu a existat o inițiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea președintelui Camerei Deputaților — n.r.). Mai pe românește, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun inițiator, nicio comisie parlamentară nu l-a inițiat, niciun grup de parlamentari nu a inițiat această hotărâre de modificare a Regulamentului", explica, săptămâna trecută, Valeriu Zgonea.

El spunea că secretarul general al Camerei Deputaților are obligația să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale.

"Grav este că cel care astăzi este gardianul respectării Regulamentului — Comisia pentru Regulament — a trimis un raport sub semnătura președintelui către Biroul permanent, acest raport nespecificând cine sunt inițiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotărâre respectă aceleași proceduri pe care le respectă un proiect de lege — inițiatorii pot fi o comisie parlamentară sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie să fie trimis sub semnătura inițiatorilor către Bp, care îl înregistrează, stabilește o perioadă pentru amendamente, dacă sunt avize de la alte comisii și o perioadă de depunere a raportului. Aceste trei obligații nu au fost îndeplinite", arăta Zgonea, care menționa că majoritatea celor care au fost demiși sau revocați dintr-o funcție publică printr-o ilegalitate au câștigat procese în contencios administrativ.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!