UPDATE Botoșani: Preotul caterisit de la Biserica din Orășeni Schit, acuzat că obstrucționează o acțiune canonică de numire a unui nou preot
Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) îl acuză pe preotul caterisit Ioan Ungureanu de la Biserica "Schimbarea la Față a Domnului" din localitatea Schit Orășeni din comuna Cristești- județul Botoșani de obstrucționarea unei "acțiuni canonice și legale", după ce acesta a refuzat să părăsească parohia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MMB, Constantin Sturzu, preotul Ungureanu ar fi amenințat și bruscat, duminică dimineață, o delegație a Arhiepiscopiei Iașilor care s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orășeni pentru a-l prezenta comunității pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situației canonice a fostului preot.
"Această acțiune canonică și legală, desfășurată în chip pașnic pe tot parcursul ei de credincioși din parohie împreună cu delegați ai Centrului Eparhial, a fost obstrucționată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreo slujbă, și de câțiva susținători ai săi, unii aduși din alte localități, care au recurs la cuvinte jignitoare, amenințări și bruscări", a afirmat Constantin Sturzu.
El a declarat că "în fața acestor manifestări violente, reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au preferat să se retragă, menținând același comportament pașnic".
"Noi la violență nu răspundem cu violență", a adăugat Sturzu.
Oficialii MMB precizează că acțiunea de duminică a avut loc la solicitarea enoriașilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoțit de câteva zeci de semnături.
Botoșani: Scandal într-o biserică, provocat de o decizie a Mitropoliei de a numi un alt paroh
Un puternic scandal a avut loc, duminică dimineață, în Biserica "Schimbarea la Față a Domnului" din localitatea Schit Orășeni din comuna Cristești-județul Botoșani.
Scandalul s-a declanșat în momentul în care reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au ajuns la biserică pentru a-l investi pe noul preot paroh, după ce preotul satului a fost caterisit.
Reprezentanții Mitropoliei, însoțiți de jandarmi și polițiști, au întâmpinat rezistență din partea preotului exclus din biserică, dar și din partea sătenilor, care îl susțin.
Martorii susțin că a urmat un șir de agresiuni și că preotul Ioan Ungureanu, cel care a primit interdicția de a mai sluji, a fost lovit de reprezentanții Mitropoliei.
"La 6.00 dimineață, părintele a venit la slujbă. S-a întâlnit cu femeia care vinde lumânări, cu dascălul, au intrat în biserică, s-au închinat și s-a pregătit pentru Sfânta Liturghie. Au început ceasurile, a început rugăciunea și au auzit portiere de mașini. Părintele, când a auzit, a ieșit la ușă. A închis prima ușă. Ei au venit cu ranga, cu topoarele să zboare ușa bisericii care este monument istoric. Au venit să instaleze un alt preot. Părintele s-a așezat în ușa bisericii și, văzând că nu pot să spargă, l-au luat pe părinte de gât și l-au trântit jos, l-au bătut cu picioarele și i-au luat camera", a povestit Violeta Ungureanu, soția preotului caterisit.
"Eu, când am venit aici, am găsit ușa spartă, alt preot înăuntru, bodyguarzi, jandarmi care bruscau oamenii din sat. Preotul a fost strâns de gât, târât pe jos. Sunt martori care pot confirma treaba asta", susține un localnic.
Preotul nou a fost fugărit de localnici, iar cel caterisit a oficiat slujba religioasă de duminică.
Ioan Ungureanu a fost dat afară din biserică pentru că a refuzat să îl mai pomenească în biserică, la slujbe, pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan.
Preotul Ioan Ungureanu de la biserica de lemn din localitatea Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost sancționat de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor după ce a fost acuzat de: schismă, neascultarea față de fețele bisericești, de contrazicerea publică a poziției bisericii, de insultă, calomnie, defăimare și clevetirea în public, dar și de instigare la atitudini și fapte negative și de săvârșirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.
AGERPRES/ (A—autor: Cristian Lupașcu, editor: Mihai Simionescu)