Unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie va trebui demolat. Daune majore în urma unui incendiu

Unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie va trebui demolat. Daune majore în urma unui incendiu

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi în Ucraina, a fost grav avariat într-un incendiu luna trecută. Acesta trebuie să fie demolat.

Unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie ar putea fi dărâmat Foto:Profimedia

Unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie ar putea fi dărâmat Foto:Profimedia

Rafael Grossi, directorul AIEA, agenţie creată sub egida ONU, a făcut această declaraţie miercuri, în timpul celei de-a cincea vizite pe care a întreprins-o la centrala nucleară,informează Reuters, citat de Agerpres.

Grossi a postat o înregistrare video pe platforma de mesagerie X în care se poate vedea cum evaluează pagubele, stând în interiorul turnului de răcire. „Până acum, nu am putut să ajungem până aici, în adâncul turnului de răcire, prin urmare acum putem evalua mult mai bine pagubele produse", a spus Grossi în acest video, purtând o cască pe cap şi o vestă antiglonţ. "Această mare structură nu mai poate fi utilizată în viitor, prin urmare ea va fi probabil demolată la un moment dat", a adăugat el.

Focul a izbucnit la turnul de răcire pe 11 august 2024. Moscova şi Kievul se acuză regulat de atacuri asupra centralei nucleare şi atenţionează în legătură cu riscul unui accident nuclear.

La acea dată, Grossi a descris incendiul drept unul dintre numeroasele „atacuri nesăbuite", însă nu a pus vina pe seama niciuneia dintre părţi.

Centrala Zaporojie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale, este „oprită la rece" şi nu produce energie electrică. Ea necesită energie din afară pentru a menţine rece materialul nuclear şi a preîntâmpina producerea unui accident.

Grossi a avut o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, la Kiev, şi a spus că lucrurile sunt „foarte fragile" la centrala Zaporojie, unde inspectori ai AIEA sunt staţionaţi de la mijlocul lui 2022.

Săptămâna trecută, directorul AIEA s-a deplasat la centrala nucleară Kursk din sudul Rusiei şi a declarat că acolo există un risc de accident nuclear, în timp ce forţele ucrainene, care şi-au lansat luna trecută incursiunea în regiunea rusă Kursk, se află la 40 de km de centrală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când strugurii sunt acri... „Puștoaice de 18-19 ani, nu știu să scrie sau să citească” / Ion Țiriac e convins că totul s-a schimbat

2 O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”

3 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

4 Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană „Piciorul Piercii”

5 România, chemată să doboare dronele rusești deasupra Ucrainei. Riscăm un război total cu Rusia?