Unul dintre procesele lui Ghiță, amânat de instanța supremă până când acesta va fi adus în țară

Unul dintre procesele lui Ghiță, amânat de instanța supremă până când acesta va fi adus în țară

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți să amâne dosarul în care Sebastian Ghiță este acuzat că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești, pentru ca fostul deputat să fie adus în țară și să își spună ultimul cuvânt în fața instanței.

Marți, la instanța supremă, era programat să se desfășoare ultimul termen în acest dosar. Avocații lui Sebastian Ghiță au anunțat că acesta dorește să își spună ultimul cuvânt, prin videoconferință din Serbia.

Cei trei judecători ai completului — Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Cristina Geanina Arghir — au respins însă audierea prin videoconferință și au decis să amâne dosarul pentru data de 19 septembrie, pentru a da posibilitatea lui Sebastian Ghiță să vină în țară și să asiste la ultimul termen al procesului.

"Sebastian Ghiță nu se află în România și are restricționat dreptul la mișcare. Completul de judecată consideră că trebuie să i se acorde timp inculpatului pentru a se prezenta în instanță. Dreptul la apărare este un drept personal și trebuie un proces echitabil", a declarat președintele completului Ana Maria Dascălu.

Judecătorii nu au explicat ce se va întâmpla cu acest dosar, dacă Sebastian Ghiță nu va fi extrădat în România până în luna septembrie.

În iulie 2015, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în acest dosar pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani, iar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, a acordat ilegal unui club sportiv susținut de cel din urmă — CSU Asesoft Ploiești — o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei.

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați", susține DNA.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!