Unul dintre primii români bolnavi de Omicron, blocat în casă de vecini

Unul dintre primii români bolnavi de Omicron, blocat în casă de vecini

Primii români confirmați cu Omicron sunt în stare bună însă, în cazul bărbatului din Bârlad, mai gravă decât infecția este panica celor din jur.

Presa locală vorbește despre faptul că acesta nu ar fi lăsat de vecini să deschidă geamul, cu toate că locuiește la un etaj superior.

Vecinii sunt disperați că s-ar putea infecta cu această nouă tulpină, mai ales după ce au citit pe internet că această noua mutație a virusului este atât de contagioasă, încât se ia și când se deschide ușa, scrie vremeanoua.ro .

O sursă care dorește să rămână anonimă a confirmat pentru Ziare.com o parte din această informație. ”Oricine poate să fie speriat. Este o variantă nouă despre care nu se știe mare lucru iar internetul este plin de tot felul de informații mai mult sau mai puțin adevărate”, a explicat persoana respectivă.

Cum îl verifică poliția dacă este acasă pe bărbatul din Bârlad infectat cu Omicron

Se pare că și polițiștilor le este teamă de noua variantă. ”Aceștia sună la interfon, intră în scară, apoi merg până la un etaj inferior celui la care locuiește bărbatul și stabilesc împreună un anumit semn. După ce s-au convins că este acasă, polițiștii pleacă”, a precizat sursa pentru Ziare.com.

Am solicitat un punct de vedere Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, privind modul în care se face monitorizarea bărbatului infectat cu Omicron.

”Conform prevederilor legale în vigoare, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bârlad efectuează zilnic și ori de câte ori este nevoie verificarea și monitorizarea respectării de către autorități sau persoane a măsurilor dispuse în situațiile de risc epidemiologic.

Verificările sunt derulate respectând normele sanitare de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, modalitatea de verificare aleasă fiind stabilită de către echipa de control, în funcție de situația din teren, asigurându-se că persoana verificată se află la locul declarat de izolare/carantinare”, a transmis IPJ Vaslui pentru Ziare.com.

Ce știm despre primii pacienți cu Omicron din România

În cazul bărbatului din Bârlad știm extrem de puțin pentru că, potrivit presei locale, acesta nu dorește să fie furnizate date despre el. El a fost repatriat pe 30 noiembrie din Africa de Sud, unde se afla la muncă, împreună cu o femeie din Brașov și sportivii de la echipa de rugby CSM Știința Baia Mare.

Are 59 de ani și se afla acolo la muncă, el fiind inginer la o companie de automobile. În prezent, pacientul se află în izolare, separat de familie, iar starea sa de sănătate este una bună. Este, însă, monitorizat atent de DSP Vaslui.

În schimb, femeia din județul Brașov se numește Daniela Boscor, are 48 de ani și a călătorit la sfârşitul lunii noiembrie în Africa de Sud împreună cu fiul său. Au prins momentul închiderii traficului aerian, astfel că după demersurile efectuate de MAE, au venit cu avionul TAROM în care a venit echipa de rugby și bărbatul din Bârlad.

Ea a fost confirmată pozitiv COVID, fiul acesteia nu. Acum se află în carantină în locuința sa din Codlea și este asimptomatică.

Ea a dat interviuri presei spunând că se simte bine.

Cei doi pacienți sunt vaccinați, iar medicii spun că acest lucru i-a ajutat să nu dezvolte simptome grave.

Măsuri impuse de autorități după depistarea Omicron în România

Analizele celor doi au venit sămbătă, 4 noiembrie, iar duminică, 5 decembrie premierul Nicolae Ciucă a convocat de urgență principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

După mai bine de patru ore de dezbateri s-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”