Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului
După ce poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen, pe site-ul „politisti.ro” au fost publicate imagini care l-ar fi surprins pe unul dintre posibilii autori ai furtului.
Posibil autor al jafului de la muzeul din Olanda Foto: Captură video
„Au fost primite din Olanda câteva imagini care surprind autorii. Orice detaliu poate fi util pentru a încerca identificarea autorilor, în măsura în care aceștia ar putea fi români. Până la acest moment nu există o informație de acest gen”, se precizează pe site-ul menționat.
În urma jafului de la muzeul Drents din Olanda au fost furate coiful dacic de la Coțofenești și trei brățări dacice, piese care aparțineau Muzeului Național de Istorie din București.
„Mod de operare: din datele pe care le deținem, furtul a fost comis de 3 persoane, care prin folosirea de explozibil au spart peretele exterior al muzeului în zona încăperii în care se aflau expuse piesele de patrimoniu, au spart sticla securizată care proteja exponatele din aur și au părăsit în scurt timp clădirea. Piesele de patrimoniu sustrase sunt următoarele: coiful princiar de la Coțofenești și trei brățări dacice. Trebuie precizat că în încăpere erau în jur de 650 de bunuri arheologice din aur, parte a expoziției românești în Olanda, fiind furate doar cele 4 bunuri de patrimoniu menționate anterior”, potrivit politisti.ro .
Piesele din tezaurul dacic au fost furate sâmbătă, 25 ianuarie, de la Muzeul Drents. La ora 3:45 dimineața, o explozie a fost auzită în incinta muzeului.
„Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu”, a declarat ofițerul Debby Homans , în timpul unei conferințe de presă.
Poliția suspectează că furtul a fost planificat . A fost cerut și ajutorul Interpolului.
Muzeul Drents găzduia zilele acestea expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), unde au fost aduse peste 50 de comori ce aparțin vechiului Regat al Daciei, ce datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.
Expoziția a fost deschisă publicului din data de 7 iulie 2024 și urma să ia sfârșit duminică, 26 ianuarie.
Sursa: adevarul.ro