Unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Ce s-a întâmplat cu „Roșcovana”, insula fantomă plină de petrol

Unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Ce s-a întâmplat cu „Roșcovana”, insula fantomă plină de petrol

O insulă misterioasă, plină de petrol a dispărut în Golful Mexic, acum trei decenii. Se numea Bermeja și a fost deosebit de importantă pentru conquistadorii spanioli. Dispariția este inexplicabilă până în prezent iar Bermeja este considerată o adevărată insulă fantomă.

Insula Bermeja pe o hartă din 1846 FOTO wikipedia

Insula Bermeja pe o hartă din 1846 FOTO wikipedia

Bermeja este, teoretic, o insulă situată în Golful Mexic , la 100 de kilometri de Peninsula Yucatan. Conform hărților din secolul al XIX lea, aceasta se află la 22° 33' latitudine Nord și 91° 22' W longitudine Vest. Practic, însă, această insulă, este astăzi de negăsit. Unii spun că apare și dispare la intervale regulate fiind un adevărat mister al Terrei. Insula a existat cu certitudine, cel puțin asta arată numeroase mărturii din perioada descoperiri Americilor, dar și de mai târziu din secolul al XVIII lea și al XIX lea. Mai mult decât atât, Bermeja a fost disputată și într-un adevărat război al petrolului, din Golful Mexic, între SUA și Mexic. Pe la mijlocul secolului al XX lea, Bermeja a dispărut definitiv. Nimeni nu a mai fost în stare să o localizeze.

O insulă misterioasă cu versanți roșcovani folosită ca reper de conquistadori

Bermeja este amintită cel mai des în mărturiile conquistadorilor spanioli care au navigat către America Centrală în secolul al XVI lea. De altfel, insula și apare pe hărțile navigatorilor spanioli, din același secol, situată chiar în Golful Mexic, nu departe de coastele Peninsulei Yucatan. Conquistadorii scriau despre Bermeja că este o insulă mică, cu stânci roșcovane. De altfel, ”bermejo” în spaniolă înseamnă ”roșcovană„. Insula Bermeja apare menționată prima dată în lucrarea celebrului cartograf spaniol, de secol XVI, Alonso de Santa Cruz, numită ”El Yucatán e Islas Adyacentes”. La scurt timp, Bermeja a devenit un adevărat punct de reper pentru navigatorii spanioli în drumul lor către Yucatan și Mexic. În anul 1540, Alonso de Chaves, un alt cartograf și navigator spaniol consemnează din nou Bermeja, ca reper, în ” Espejo de Navegantes”. În secolul al XVIII lea, Bermeja devine obiect geostrategic, folosit pentru a marca granițele maritime între marile puteri coloniale din zonă.

Bermeja, insula fantomă

Odată cu descoperirea petrolului în Golful Mexic în anii 30, Bermeja ar fi avut rolul său. Mexicanii sperau să găsească petrolul în zona acestei insule. Cu această ocazie au reînceput căutările pentru găsirea insulei cu versanții ”roșcovani”. Și asta în condițiile în care mexicanii doreau să-și reconfirme granițele maritime în Golful Mexic. Culmea, insula nu a mai fost găsită. Ultimele mențiuni care atestau cu siguranță existența insulei provin din secolul al XIX lea. În secolul XX au fost lansate numeroase expediții de căutare a insulei Bermeja, poate și datorită potențialului său petrolifer. În anul 1997, o expediție plecată pe urmele insulei a fost un eșec. Adică nu au găsit insulă. Același lucru s-a întâmplat și în anul 2009, atunci când o universitatea mexicană, reprezentând statul mexican a lansat o misiune de căutare. Cu același rezultate. Bermeja dispăruse fără urmă. Cel puțin de la suprafață. Există însă câteva teorii privind destinul acestei insule.

Una dintre acestea arată că insula nu a exista niciodată și că ar fi fost o eroare de cartografiere, perpetuată de-a lungul secolelor. Cu toate acestea există descrieri precise a insulei. Tocmai de aceea, cea mai plauzibilă și creditată teorie este aceea că Bermeja a fost efectiv înghițită de ape în urma unui dezastru natural. De exemplu, Michael Kolpa un cartograf franco-mexican, spunea că a găsit hărți britanice cu indicii privind soarta insulei Bermeja. Mai precis, aceasta s-ar fi scufundat treptat. În anul 1844, aceasta s-ar fi aflat la 110 metri în adâncuri. Există, evident, și teorii ale conspirației care arată că insula ar fi fost scufundată intenționat pentru ca nimeni să nu aibă acces la bogatele sale resurse petrolifere. În continuare cea mai plauzibilă este considerată scufundarea în apele Golfului Mexic, treptat, de-a lungul unui secol. Cel mai probabil, de la jumătatea secolului al XVIII lea. Bermeja continuă să fie un mister fiind considerată o ”insulă fantomă„ stârnind imaginația amatorilor de paranormal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști

2 Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

3 „Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat” / Soldații ucraineni povestesc experiența lor cu armele chimice pe care Rusia le folosește din ce în ce ma…

4 Și-au aruncat în aer apartamentul, după o joacă prostească. Ce au putut să facă doi locuitori ai unui bloc din Vulcan

5 Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați