Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana, fost consilier al lui Băsescu
Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana a fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu: Ștefan Deaconu a condus între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale, scrie defapt.ro .
Deaconu este președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional și profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității București. Numele său apare în denumirea casei de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu
Controversatul dosar Roşia Montana a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu. Potrivit documentelor de pe site-ul ICSID – Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile – unde s-a judecat procesul, iar România a fost reprezentată de acest consortiu de avocați, firmele de avocatură au depus primele documente în vara anului 2016, când ministru de Finanțe era Anca Dragu, acum guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.
Șefa acestei case de avocatură, Crenguța Leaua, a absolvit trei facultăţi – la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Din 1996 este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.
Ea a câștigat, împreună cu LALIVE, cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane de dolari, plus dobânzi; dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă; dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de euro; dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari, plus dobânzi.