Unul din doi germani se teme de viitor, pe fondul crizei refugiaților și al terorismului (sondaj)
Unul din doi germani (55%) spune că se teme de viitor, un procent în creștere netă comparativ cu anul trecut, conform unui studiu publicat miercuri, care evidențiază în special 'crizele umanitare' actuale și frica de terorism, transmite AFP.
"Criza umanitară actuală (a refugiaților — n.r.) și teama tot mai mare de atacuri teroriste preocupă profund populația și o fac să se îndoiască de un viitor pozitiv", a declarat Ulrich Reinhardt, director științific al Fundației pentru Studii privind Viitorul, care a realizat cercetarea.
Proporția celor îngrijorați este mai mare în rândul persoanelor de peste 55 de ani, dintre care 64% spun că se tem de 2016, în timp ce, dintre cei cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani, 56% sunt temători în privința viitorului, a precizat fundația citată.
Cifrele sunt în creștere netă comparativ cu 2014, când numai 31% dintre persoanele interogate spuneau că se tem de viitor (28% în 2013).
Cei mai optimiști sunt cei din grupa de vârstă 14-34 de ani, numai 42% dintre ei afirmând că sunt îngrijorați în legătură cu viitorul.
Contextul economic stârnește de asemenea îngrijorări: 79% dintre persoanele interogate (comparativ cu 66% în 2014) consideră că problemele economice se vor intensifica anul viitor, în pofida faptului că prima economie europeană "este solidă și că toate pronosticurile prevăd (pentru 2016) o creștere economică stabilă", a mai spus Reinhardt.
Aceeași îngrijorare și în privința Uniunii Europene, ale cărei crize diverse — Grecia, refugiații — afectează moralul germanilor: 70% estimează că divergențele din cadrul UE se vor amplifica în 2016 (60% în 2014).
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane cu vârsta de cel puțin 14 ani.
AGERPRES