UNJR și AMR, trompetele PSD, cer CSM apărarea independenței justiției față de presupuse presiuni ale șefei DNA
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR), trompetele PSD, au cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze "de îndată" în vederea apărării independenței justiției în cazul pretinselor presiuni care ar fi fost exercitate de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.
"Solicitarea vine ca urmare a publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focica, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta din urmă ar recunoaște că "procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare'", arată sursa citată.
Cele două asociații profesionale menționează în scrisoarea către CSM că, dacă faptele se confirmă, ele reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției.
De altfel, în comunicat se precizează că imixtiunea este recunoscută și definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan în cursul respectivei conversații.
"Dacă faptele menționate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției, prin imixtiuni și presiuni ale procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, în activitatea Inspecției Judiciare, prin care se încalcă nu doar independența acestui procuror inspector, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său', au arătat UNJR și AMR în scrisoarea către CSM.
În context, UNJR și AMR, trompetele PSD, subliniază că inspectorii judiciari trebuie să acționeze în deplină libertate și independență, punctând că "imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focica necesită o reacție pe măsură a CSM, garantul independenței justiției".
De asemenea, acestea cer efectuarea unei anchete, dar și audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare.