UNJR și AMR îi cer premierului să îi solicite lui Tudorel Toader publicarea proiectului de modificare a legilor justiției

UNJR și AMR îi cer premierului să îi solicite lui Tudorel Toader publicarea proiectului de modificare a legilor justiției

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania ii cer premierului Mihai Tudose sa dispuna ministrului justitiei, Tudorel Toader, sa publice "sa publice de indata pe site-ul ministerului proiectul de modificare a legilor justitiei, pentru ca acesta sa poata fi dezbatut public, astfel incat toate persoanele interesate sa il poata analiza si veni cu propuneri in vederea imbunatatirii lui", se arata intr-un comunicat de pe site-ul UNJR.

"Modificarea legilor justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru societatea romaneasca", au spus judecatorii in scrisoarea trimis lui Tudose si semnata de dudecator Dana Girbovan, presedintele UNJR si judecator dr. Andreea Ciuca, presedinte interimar AMR.

Pentru a putea dezbate pe continutul lui, proiectul de modificare a legilor justitiei trebuie sa fie facut public "pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societatilor sau institutiilor interesate, precum si corpului magistratilor, sa isi formuleze punctele de vedere si sa le dezbata intr-un cadru legal, democratic si institutional".

"Numai in urma unui astfel de proces transparent si democratic, cu implicarea tuturor partilor interesate, vom putea impreuna elabora un nou set de legi ale justitiei care sa raspunda cat mai bine nevoilor curente ale societatii romanesti si provocarilor sistemului judiciar, iar la final sa conduca la cresterea calitatii actului de justitie si la o mai buna aparare si protejare a drepturilor si libertatilor individuale", si-au concluzionat scrisoarea.

Mai jos, scrisoarea transmisa joi premierului:

"Stimate domnule Prim-ministru,

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania va solicita sa dispuneti Ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, sa publice de indata pe siteul ministerului proiectul de modificare a legilor justitiei, pentru ca acesta sa poata fi dezbatut public, astfel incat toate persoanele interesate sa il poata analiza si veni cu propuneri in vederea imbunatatirii lui.

Pe data de 23 august 2017, Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, principalele modificari propuse la Legile justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceasta prezentare nu a fost insa insotita de publicarea efectiva pe siteul ministerului justitiei a proiectului propriu zis de modificare, care sa permita consultarea lui si formarea unei opinii bazate pe o analiza proprie, sistematica, a intregului proiect de lege.

In lipsa unui proiect de lege efectiv, discutiile divergente motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discutii profesioniste si aplicate, pe fiecare propunere in parte, dat fiind ca unele par a fi modificari de substanta.

Modificarea legilor justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru societatea romaneasca, fiind rezultatul unui demers inceput in urma cu mai multi ani si in desfasurarea caruia dorim sa ne implicam cu intreaga expertiza data de experienta in magistratura, asa cum am facut-o si pana acum.

Pentru aceasta insa este nevoie de o comunicare onesta, profesionista, bazata pe texte de lege concrete si argumente rationale din partea ministerului justitiei, nu pe prezentari Power Point si reactii emotionale.

Postarea proiectului pe siteul ministerului si punerea lui in dezbatere publica este necesara in conditiile in care o buna parte din modificarile prezentate de ministrul justitiei sunt pentru prima data aduse la cunostiinta publica, astfel incat nici intr-un caz nu se poate sustine ca etapa dezbaterii publice ar fi fost depasita.

Ar fi extrem de periculos ca ministrul justitiei sa repete nefericita practica a adoptarii hotararii de guvern privind arhiva SIPA si sa aprecieze ca acest proiect a fost deja dezbatut, desi noile modificari pe care spune ca le-a adus sunt extrem de importante, cu implicatii ce merita si trebuie analizate serios, din cat mai multe perspective.

Perioada de dezbatere este necesara pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societatilor sau institutiilor interesate, precum si corpului magistratilor, sa isi formuleze punctele de vedere si sa le dezbata intr-un cadru legal, democratic si institutional.

Numai in urma unui astfel de proces transparent si democratic, cu implicarea tuturor partilor interesate, vom putea impreuna elabora un nou set de legi ale justitiei care sa raspunda cat mai bine nevoilor curente ale societatii romanesti si provocarilor sistemului judiciar, iar la final sa conduca la cresterea calitatii actului de justitie si la o mai buna aparare si protejare a drepturilor si libertatilor individuale.

Reiteram, prin urmare, solicitarea sa dispuneti ministrului justitiei publicarea acestui proiect pe site astfel incat toate persoanele interesate sa il poata analiza si veni cu propuneri in vederea unei eventuale imbunatatiri a lui."

Judecator Dana Girbovan
Presedinte UNJR

Judecator dr. Andreea Ciuca
Presedinte interimar AMR


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...