UNJR este de acord ca soluțiile netemeinice să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior

UNJR este de acord ca soluțiile netemeinice să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) se declară de acord cu propunerea de modificare legislativă formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la posibilitatea procurorului ierarhic superior de a infirma soluții apreciate ca netemeinice.

Potrivit unui comunicat al UNJR transmis, vineri, AGERPRES, ministrul a propus ca "soluțiile adoptate de procuror să fie infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale și netemeinice", legislația în vigoare făcând referire doar la soluțiile nelegale.

"Unele voci din societate au afirmat că o asemenea prevedere ar afecta independența procurorului. (...) Poziția UNJR, transmisă ministrului Justiției, a avut în vedere faptul că necesitatea unui control și pe temeinicie a fost subliniată de procurorul șef DNA în proiectul de management pe care l-a făcut în 2016. Astfel, la 'alte măsuri (care) au vizat sporirea eficienței' procurorilor DNA, a fost și 'emiterea unui ordin prin care procurorii șefi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție examinează din oficiu legalitatea măsurilor procesuale și ale soluțiilor de netrimitere în judecată dispuse de procurorii șefi secție și de procurorii șefi ai serviciilor teritoriale'", se arată în comunicat.

UNJR invocă și o altă afirmație a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitoare la adoptarea unui ordin intern "potrivit căruia procurorii șefi adjuncți ai direcției examinează din oficiu temeinicia și legalitatea măsurilor procesuale și ale soluțiilor altele decât cele de trimitere în judecată dispuse de procurorii șefi secție și de procurorii șefi ai serviciilor teritoriale".

"Așadar, dacă procurorii șefi din DNA pot examina 'temeinicia și legalitatea' netrimiterilor în judecată, nu vedem care ar fi problema să le examineze cu atât mai mult pe cele de trimitere. (...) Apărarea ordinii de drept nu înseamnă doar a reține, propune pentru arestări și trimite oameni în judecată, ci și discernământ când acționezi în numele legii și îngrădești drepturile și libertățile cetățenilor", se arată în poziția UNJR transmisă ministrului Justiției.

Conform aceleiași surse, "trimiterea în judecată a unei persoane este o măsură cu consecințe negative deosebite asupra vieții unei persoane, motiv pentru care procurorul ierarhic superior are obligația de a fi primul care să verifice dacă măsurile/soluțiile sunt legale și temeinice".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri