UNJR condamnă prevederile din OUG de modificare a legilor justiţiei care încalcă principiul separării carierelor
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă prevederile din OUG 7/2019 de modificare a legilor justiţiei care ''încalcă principiul separării carierelor'' şi solicită Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra lor.
"Ordonanţa de Urgenţă 7/2019 ce aduce modificări legilor justiţiei, adoptată de Guvernul Dăncilă în data de 19.02.2019, intempestiv şi fără minime consultări, conţine o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor şi modifică condiţiile de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentând un pas enorm înapoi faţă de forma anterioară a statutului acestor două profesii", se arată într-un comunicat al UNJR transmis, joi, AGERPRES.
UNJR solicită Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra acestor prevederi, "înainte ca acestea să producă efecte negative iremediabile".
Potrivit judecătorilor, un principiu de bază introdus prin modificările aduse legilor justiţiei în 2017-2018 a fost "separarea carierelor" judecătorilor de a procurorilor, pentru a se elimina confuzia dintre cele două cariere din autoritatea judecătorească, independente una de cealaltă.
"Or, prezenta ordonanţa de urgenţă introduce două modificări în art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 care încalcă fundamental acest principiu al 'separării carierelor'. În primul rând, se modifică competenţa de avizare a propunerilor pentru ocuparea funcţiilor de cel mai înalt grad în parchete, aceasta trecând de la Secţia pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în comunicat.
În al doilea rând, mai arată UNJR, se conferă posibilitatea unui judecător, care a fost procuror în trecut, să devină şef într-un parchet, fapt ce reprezintă o încălcare gravă a separării carierelor.
Judecătorii mai atrag atenţia asupra modificării condiţiei vechimii pentru a accede la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, dacă în formă anterioară a legii se spunea că pot accede la ÎCCJ numai judecătorii care "au o vechime efectivă în funcţia de judecător de cel puţin 18 ani", acum articolul s-a modificat astfel: "au o vechime de cel puţin 18 ani în funcţiile prevăzute la art. 44 alin. (1)".
Cu alte cuvinte, mai spune UNJR, vechimea efectivă de 18 ani ca judecător, pentru a accede la ÎCCJ, a devenit vechime de 18 ani ca procuror sau ca judecător.
"După ce, în urma unui proces legislativ dificil şi de durată, au fost modificate legile justiţiei şi au fost corectate textele ce permiteau confuzia între carieră judecătorilor şi cea a procurorilor, printr-o simplă ordonanţă, emisă fără nici o consultare publică, Guvernul Dăncilă a şters modificări fundamentale pentru statutul judecătorilor şi procurorilor", se mai arată în comunicat.
UNJR precizează că profesia judecătorilor este diferită de cea a procurorilor, deoarece în timp ce judecătorii înfăptuiesc justiţia, procurorii sunt participanţi în proces, contribuind la înfăptuirea ei şi este imperativ, de aceea, ca accederea la cea mai înaltă instanţă din România să se facă de judecători ce au dobândit experienţa cerută de lege strict în această profesie.
"Chiar dacă ordonanţa adoptată conţine şi prevederi necesare, ce trebuiau adoptate urgent pentru a preveni blocajul unor concursuri iminente, modificările criticate anterior însă, alături de altele ce privesc cariera şi activitatea parchetelor, au efecte negative profunde, astfel încât se impune de urgenţă abrogarea acestor modificări", afirmă judecătorii.
Ei mai arată că dacă Guvernul Dăncilă ar fi pus această ordonanţă în dezbatere publică şi ar fi dat timp pentru a primi aviz de la CSM şi observaţii de la asociaţiile profesionale, actul normativ putea fi adoptat într-o formă "care să nu aducă o atingere gravă şi imprevizibilă statutului judecătorilor şi procurorilor". AGERPRES / (AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania - UNJR/ Facebook