UNJR cere încetarea presiunilor asupra CCR înaintea pronunțării privind abuzul în serviciu

UNJR cere încetarea presiunilor asupra CCR înaintea pronunțării privind abuzul în serviciu

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat public, luni, procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și liderilor de opinie să înceteze presiunile asupra Curții Constituționale înaintea pronunțării cu privire la constituționalitatea abuzului în serviciu reglementat de Legea 78/2000.

"Declarațiile doamnei procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit cărora o decizie a CCR în privința abuzului în serviciu într-un alt sens decât cel susținut de DNA ar fi 'o încetare a luptei anticorupție în România' și un semnal pe care statul român îl dă — 'gata, am luptat destul cu corupția, nu mai trebuie să luptăm cu corupția, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte'—, reprezintă o formă de presiune asupra Curții Constituționale, care e neconformă cu statutul de magistrat și principiul separației puterilor în stat. În baza acestor afirmații repetate prin diverse mijloace de comunicare în masă, amplificate apoi de diverși formatori de opinie, cetățenilor li s-a inoculat ideea că s-ar opri lupta anticorupție, aceștia ajungând să facă petiții pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de DNA", se arată într-un comunicat al UNJR transmis luni AGERPRES.

În comunicat se reamintește că DNA a transmis CCR un punct de vedere oficial, instituțional, cu privire la abuzul în serviciu, apreciindu-se că folosirea presiunii populare asupra Curții Constituționale "iese din cadrul democratic".

"A cere Curții Constituționale să pună deoparte Constituția și să nu examineze cauza cu care este sesizată strict prin prisma primatului Constituției înseamnă pur și simplu a abandona statul de drept și a reveni la justiția de tip totalitar făcută în piața publică, nu în baza legii, ci a voinței poporului. Situația este îngrijorătoare, deoarece, din nou, înaintea unei decizii a Curții Constituționale cu implicații importante asupra justiției și vieții sociale, sunt exprimate în spațiul public, în mod repetat, opinii ce nu se bazează pe Constituție, ci pe oportunitate", se mai arată în comunicat.

UNJR precizează că recunoaște și încurajează dreptul de a exprima opinii cu privire la activitatea instituțiilor publice, însă subliniază că, în special atunci când este vorba de justiție, acestui drept îi corespunde obligația de a exprima doar opinii fundamentat pe lege.

"Ne îngrijorează extrem de mult faptul că se inoculează tot mai des cetățenilor ideea că, prin deciziile pe care le pronunță, Curtea Constituțională ar deveni un inamic al luptei împotriva corupției, un inamic al cetățenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru că dinamitează încrederea publicului într-o instituție fundamentală într-un stat democratic, ultimul bastion împotriva încălcărilor Constituției. În fiecare stat în care s-a încercat încălcarea statului de drept, prima instituție atacată a fost Curtea Constituțională, tocmai datorită rolului fundamental pe care aceasta îl joacă într-o democrație. Înfăptuirea justiției și lupta anticorupție nu se pot duce decât în cadrul prevăzut de Constituție, altfel România se îndepărtează de la democrația constituțională și stat de drept", afirmă președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, potrivit comunicatului.

CCR a amânat pentru 15 iunie discutarea excepției de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu, excepție ridicată în mai multe dosare. Între acestea se numără cele care o vizează pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica, pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și pe fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”