Universitatea Politehnica București: Concluziile Comisiei de Etică în cazul recomandărilor pentru lucrări scrise de deținuți vor fi aplicate cu celeritate

Universitatea Politehnica București: Concluziile Comisiei de Etică în cazul recomandărilor pentru lucrări scrise de deținuți vor fi aplicate cu celeritate

Demersul cadrelor didactice care au inițiat, în nume personal, documentele pentru susținerea publicării lucrărilor scrise de către persoane private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică și Integritate Academică, în baza legislației în vigoare și a Cartei Universității Politehnica din București, iar concluziile vor fi aplicate cu celeritate, au anunțat miercuri reprezentanții instituției de învățământ superior într-un comunicat remis AGERPRES.

"În baza legislației în vigoare și Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au inițiat în nume personal documentele pentru susținerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică și Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică și Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universității și aplicate cu celeritate", se arată în comunicat.

UPB afirmă că a luat la cunoștință din presă despre documentele semnate de cadre didactice din universitate pentru susținerea publicării unor lucrări având drept autori persoane private de libertate.

Reprezentanții UPB subliniază că documentele semnate de cadrele didactice nu reprezintă angajamente ale instituției de învățământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal.

"În Legea Educației Naționale nr. 1/2011, art. 123 alin. 6 prevede: 'În instituțiile de învățământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor științifice și artistice'. Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) și dă dreptul membrilor comunității să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activitățile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuții. Analizând și prevederile din Legea nr. 254/2013 și decizia ANP 619/14.10.2011, precum și documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din București, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituției de învățământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal", se explică în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Carta UPB prevede că membrii comunității academice au dreptul "de a exprima liber opinii profesionale în spațiul universitar și de a iniția acțiuni în nume propriu, în afara acestui spațiu, dacă nu afectează prestigiul învățământului și demnitatea profesiei".

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a solicitat marți Consiliului Național al Rectorilor să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice , în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiției, potrivit căruia o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

''Îmi exprim încrederea că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide și a lua măsurile care se impun'', a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

MENCȘ precizează că o situație centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate va fi transmisă până la data de 11 februarie.

De asemenea, conducerea MENCȘ a solicitat Consiliului Național al Rectorilor și punctul de vedere în raport cu această situație.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Justiției, o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție, situație care cade sub incidența Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”