Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: „Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".
Ministrul de Externe ceh, Lipavskyspune că „interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.
Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că „în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".
Ţările care sunt de acord cu propunerea
Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.
Finlanda doreşte şi ea o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie.
Germania se opune interzicerii vizelor
Comisia Europeană se opune deschis interdicţiei, insistând asupra necesităţii de a proteja disidenţii, jurnaliştii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că „statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz".