Uniunea Europeană intră în război deschis cu Guvernul României. Ce așteaptă de la Iohannis
Vineri, dupa ce regimul politic de la Bucuresti a pus in scena un intreg aparat de stat care sa o opreasca pe Laura Codruta Kovesi sa ocupe functia de procuror-sef european, UE, prin institutiile sale de forta, a declarat razboi deschis Guvernului de la Bucuresti, transmitandu-i ca nu il considera legitim. Ce inseamna asta si ce asteapta UE de la Klaus Iohannis?, scrie jurnalista Magda Grădinaru pe Ziare.com .
Daca un stat membru e lasat sa-si sugrume cetatenii, Europa se clatina, iar liderii ei inteleg prea bine ca, in acest caz al Romaniei, scenariul ar putea sa devina dramatic: o Uniune cu Romania de astazi este intolerabila, iar o UE fara Romania este o recunoastere a neputintei europene de a-si fi imprimat valorile fundamentale. Este pentru prima oara cand liderii europeni admit ca mecanismele de sanctionare ale UE, dar si criteriile de la Copenhaga sunt insuficiente pentru a determina un regim politic abuziv sa revina la fagasul democratic.
Au spus-o transant Manfred Weber (liderul popularilor europeni din PE) si Frank Engel(presedintele crestin-democratilor din Luxemburg, partidul lui Juncker) in interviurile acordate Ziare.com de curand.
Uniunea Europeana nu poate da afara un stat, pentru ca nimeni nu a prevazut, mai ales dupa ce lumea isi invatase lectiile marilor flageluri mondiale si ale ororilor totalitare din secolul trecut, ca o tara va fi in pericol sa alunece din nou intr-o forma de dictatura. Singura optiune a Uniunii Europene in fata unui regim politic de tipul celui de la Bucuresti, care se ridica impotriva unui singur cetatean, punand la bataie institutii si resurse politice si administrative, este sa lupte pentru acel cetatean, asta insemnand sa intre in razboi deschis cu puterea politica.
Romania e totusi un stat membru, societatea civila a demonstrat ca are, inca, anticorpi si mai sunt institutii inca nedeturnate - Presedintia, asa vulnerabilizata cum e, Procurorul general, asociatii de magistratura -, dar la nivel simbolic, pozitia sincron a institutiilor si liderilor europeni este aceea ca Guvernul Romaniei este nelegitim, asa cum nelegitim este regimul ui Maduro in Venezuela.
Sa revedem putin contextul:
Actul I: In toiul asaltului PSD/ALDE asupra justitiei, pentru ca puterea discretionara care li s-a dat cere servicii de tip mafiot, ministrul Tudorel Toader reuseste, cu concursul CCR si cu abdicarea presedintelui Klaus Iohannis, sa o demita pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA. Singura institutie care avea caderea sa se pronunte pe fond, CSM, a dat aviz negativ rechizitoriului lui Toader, unul resentimentar si fara ca ministrul sa faca proba incompetentei sefei DNA.
Actul II: O comisie de experti independenti o selecteaza pe Laura Codruta Kovesi ca fiind prima optiune, din trei, pentru a conduce viitorul Parchet European. Aceasta comisie si-a asumat o luare de pozitie: desi procedura ii cerea sa mentina pentru etapa finala a procesului de recrutare trei candidati, ea a decis sa isi transmita si optiunea pentru castigator: Laura Codruta Kovesi.
Actul III: Liviu Dragnea si personajele din registrul de putere pe care si l-a creat inteleg foarte bine consecintele unei numiri a Laurei Codruta Kovesi la conducerea Parchetului European, unde vor ajunge dosarele legate de fraudarea fondurilor europene.
Dincolo de spaima de Kovesi insa, care e una atavica, de felul celei cu care traiesc fugarii de justitie, o victorie a lui Kovesi in Europa, inainte de scrutinul europarlamentar, deserveste PSD-ului, adus de Liviu Dragnea in cea mai de jos etapa a sa.
Prin instrumentul sau administrativ, Guvernul condus de Viorica Dancila, si cu concursul lui Teodor Melescanu, aflat la final de cariera diplomatica in care si-a scos demnitatea la mezat, Liviu Dragnea a pus la cale un scenariu care ar fi nebunesc, daca nu ar fi atat de ticalos, de impiedicare a Laurei Codruta Kovesi sa ajunga la postul european.
S-au scris mailuri de denigrare, s-au trimis scrisori de infierare, s-a negociat in subterane pentru ca macar in Consiliu Kovesi sa nu fie prima optiune. Si a fost o batalie castigata, nu stim cu ce costuri pentru Romania: votul din COREPER, initial un vot indicativ, de pozitionare, a mers pe mana candidatului francez.
Romania, stim, a votat contra lui Kovesi, potrivit unui mandat pierdut in acelasi sertar in care e si Memorandumul de relocare a Ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim.
Actul IV: La audierile in cele doua Comisii ale PE, LIBE si CONT, optiunea pentru Kovesi este mai mult decat ferma. Parlamentul European decide sa aiba un candidat unic, Kovesi, nu o ierarhie de optiuni.
Actul V: Regimul de la Bucuresti se comporta aidoma unei dictaturi. Inventeaza o institutie de forta - Sectia condusa de Adina Florea -, ii pune la dispozitie resurse, pentru ca un cetatean roman sa fie distrus.
Exact asa s-a intamplat cu Serghei Magnitski, un contabil care a stat in calea oligarhilor lui Putin. A fost urmarit, arestat de fata cu copilul lui, i s-a inventat un proces, in urma caruia a fost intemnitat si torturat, i s-a refuzat tratamentul medical si astfel a fost ucis. In urma incredibilei lupte a lui Bill Browder - care a acordat un interviu pentru Ziare.com chiar luna trecuta -, Senatul american a adoptat legea Magnitski si astfel Rusia lui Putin a fost nevoita sa admita crima. De fatada insa, pentru ca i-a scos vinovati pe cativa gardieni care nici macar nu serveau in inchisoarea unde contabilul care nu a vrut sa abdice de la principii si dreptate era batut de morate.
Sa ne intelegem, insa: comparatia nu este intre Kovesi si Magnitski, ci intre sistemul dictatorial al lui Putin si cel pe care l-a pus si Dragnea in miscare, odata cu inventarea mecanismelor de forta, toate, pentru a distruge un cetatean roman.
Actul VI: Daca regimul de la Bucuresti era unul de impostura, cu tente mafiote mai degraba decat iliberale, odata cu crearea acestui mecanism coerent menit sa calce in picioare un om - si el acum este Kovesi, dar maine poate fi oricine - a devenit dictatura.
De vineri de la pranz, dupa ce controlul judiciar si abernatele masuri impotriva lui Kovesi au devenit oficiale, institutiile europene - Parlamentul European si Comisia Europeana - sefi de grupuri politice - Manfred Weber (PPE), Ska Keller (Verzi) -, europarlamentari - Judith Sargentini, Ana Gomes - au transmis mesaje oficiale, in care spun direct ca Uniunea Europeana sta alaturi de candidatul PE, Laura Codruta Kovesi, contra statului roman.
Din acest moment, Uniunea Europeana considera ilegitim Guvernul Liviu Dragnea, de vreme ce ii invalideaza, in nume institutional, decizia de a o impiedica pe Kovesi sa ajunga procuror-sef european.
Iar daca statul roman continua acest asalt asupra unui cetatean, atunci intra in razboi deschis cu Uniunea Europeana, iar cineva va trebui sa isi asume, la Bucuresti, rolul de lider legitim sa fie recunoscut de institutiile internationale.
Pana in acest moment, presedintele Klaus Iohannis, care pregateste un referendum "pe probleme de justitie" nu a avut nicio luare de pozitie in chestiunea stat versuscetateanul Kovesi. Uniunea Europeana poate face enorm de multe pentru Romania, dar nu ii poate asigura reprezentarea politica si nici nu poate vota in locul romanilor. Daca presedintele nu are chef de o declaratie cuprinzatoare, o postare pe Facebook, un Tweet sau chiar o declaratie asumata de purtatorul de cuvant - acelasi prin care a fost anuntata revocarea lui Kovesi - e ceea ce asteapta UE, pentru a putea avea un dialog cu Romania.