Uniunea Europeană, îngrijorată de un trafic de armament din Ucraina, îşi consolidează cooperarea cu Republica Moldova

Uniunea Europeană, îngrijorată de un trafic de armament din Ucraina, îşi consolidează cooperarea cu Republica Moldova

Comisarul europan însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson anunţă înfiinţarea unui „hub de susţinere a securităţii interne şi gestionare a frontierelor Republicii Moldova”, un standidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), într-o reuniune, la Praga, a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne cu omologii lor moldovean şi ucrainean.

Este vorba despre un cadru de schimb de informaţii şi de cooperare în domeniul poliţiei pe teren, implicând statele membre UE, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi agenţiile Europol şi Frontex.

Prima reuniune - prevăzută luni şi care implică 12 state membre UE - este consacrată traficului de arme de foc.

„Avem câteva indicii despre un trafic” de armament, declară Ylva Johansson.

„Ştim câte arme se află în Ucraina şi bineînţeles că nu toate sunt mereu pe mâini bune”, subliniază ea, fără să facă alte precizări.

UE este îngrijorată să nu se repete scenariul Războiului din fosta Iugoslavie.

„Avem în continuare probleme cu traficul de armment din (această regiune) în profitul crmei organizate, care alimentează violenţa reţelelor infracţionale din UE”, subliniază comisarul suedez.

„Aşadar, trebuie să ne pregătim împreună de la bun început”, insistă ea.

În afară de acest trafic, armament provenind din fosta Iugoslavie a fost găsit pe mâna unor jihadişti care au comis atentate în ultimii ani în Europa de vest, de exemplu la Paris, la 13 noiembrie 2015.

„Ne postăm la frontiera cu Republica Moldova, pentru că de acolo poate sosi în principal traficul de armament”, anunţă directoarea generală interimară a Agenţiei euripene de grăniceri şi gardă de coastă (Frontex) Aija Kalnaja.

Cooperarea cu Republica Moldova prveşte totodată lupta împotriva unor reţele de trecători de migranţi, traficul de persoane, traficul de droguri şi terorismul.

„Organizaţiile infracţionale se lansează în ceea este rentabil, indiferent că este vorba despre comerţ cu persoane sau armament, atât timp cât asta le aduce bani”, comentează Aija Kalnaja.

„Ele sunt extrem de flexibile, agile, iar noi trebuie să fim la fel”, avertizează ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…