Uniunea Europeană impune producătorilor de smartphone-uri să permită înlocuirea bateriilor

Uniunea Europeană impune producătorilor de smartphone-uri să permită înlocuirea bateriilor

Uniunea Europeană va solicita în curând producătorilor de smartphone-uri să permită utilizatorilor să-și înlocuiască bateriile. Noile reguli, avizate de Parlamentul European săptămâna trecută, ar putea salva milioane de telefoane de la a ajunge pe depozitele de deșeuri.

Înlocuire baterie smartphone. FOTO Shutterstock

Înlocuire baterie smartphone. FOTO Shutterstock

În fiecare an, peste 150 de milioane de smartphone-uri sunt aruncate la gunoi. Simplificarea înlocuirii bateriilor ar putea opri această avalanșă de deșeuri electronice.

Telefoanele existente sigilează bateriile în interiorul carcasei, ceea ce înseamnă că înlocuirea lor poate fi aproape la fel de costisitoare ca achiziționarea unui telefon nou.

Deputatul european Achille Variati (S&D, IT) a declarat: "Pentru prima dată, avem o legislație privind economia circulară care acoperă întregul ciclu de viață al unui produs - o abordare benefică atât pentru mediu, cât și pentru economie. Am convenit asupra unor măsuri care aduc beneficii considerabile consumatorilor: bateriile vor funcționa bine, vor fi mai sigure și mai ușor de îndepărtat.

Scopul nostru general este de a construi o industrie de reciclare mai puternică în UE, în special pentru litiu, și un sector industrial competitiv în ansamblu, ceea ce este crucial în deceniile următoare pentru tranziția energetică și autonomia strategică a continentului nostru. Aceste măsuri ar putea deveni un punct de referință pentru întregul piață globală a bateriilor."

Care sunt noile reguli ale UE?

Principalele măsuri prevăzute de regulament sunt următoarele:

  1. O declarație și etichetă obligatorii privind amprenta de carbon pentru bateriile vehiculelor electrice (EV), bateriile pentru mijloacele ușoare de transport (LMT) (de exemplu, scutere și biciclete electrice) și bateriile industriale reîncărcabile cu o capacitate mai mare de 2 kWh;
  2. Proiectarea bateriilor portabile în aparate într-un mod care să permită consumatorilor să le îndepărteze și să le înlocuiască ușor;
  3. Un pașaport digital pentru bateriile LMT, bateriile industriale cu o capacitate mai mare de 2 kWh și bateriile EV;
  4. O politică de diligență pentru toți operatorii economici, cu excepția întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri);
  5. Obiective mai stricte privind colectarea deșeurilor: pentru bateriile portabile - 45% până în 2023, 63% până în 2027 și 73% până în 2030; pentru bateriile LMT - 51% până în 2028 și 61% până în 2031;
  6. Niveluri minime de materiale recuperate din deșeurile de baterii: litiu - 50% până în 2027 și 80% până în 2031; cobalt, cupru, plumb și nichel - 90% până în 2027 și 95% până în 2031;
  7. Niveluri minime de conținut reciclat din fabricație și deșeuri de la consumatori pentru utilizarea în bateriile noi: opt ani de la intrarea în vigoare a regulamentului - 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel; treisprezece ani de la intrarea în vigoare: 26% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 12% pentru litiu și 15% pentru nichel.

Acestea sunt principalele măsuri prevăzute de regulamentul menționat. Regulile vor intra în vigoare în 2027.

Ce este învechirea planificată și de ce este o problemă?

Telefoanele mobile ajung pe depozitele de deșeuri, poluând apa subterană și contaminând solul cu substanțe chimice toxice.

Acestea trec printr-un proces de descompunere care durează o perioadă considerabilă. Mai rău, aceste telefoane nefuncționale reprezintă un dezastru în ceea ce privește risipa de metale prețioase precum cobaltul și litiul.

Asemenea metale trebuie extrase din pământ - adesea cu consecințe devastatoare pentru comunitățile și ecosistemele locale. Pe măsură ce tranziția către energiile regenerabile crește cererea de baterii, reducerea presiunii inutile asupra stocurilor existente devine o imperativă morală și economică.

Din păcate, multe telefoane sunt proiectate să nu mai funcționeze după o vreme. Ați simțit vreodată cum telefonul merge mai încet sau ați căutat printre încărcătoare vechi mufa potrivită? Înseamnă că ați experimentat frustrările învechirii planificate.

Producătorii limitează intenționat durata de viață a dispozitivelor lor pentru a forța consumatorii să cumpere modele noi, iar opinia publică este împotriva acestei practici.

Conform unui studiu al Comisiei Europene realizat în 2022, 77% dintre cetățenii UE ar prefera să-și repare dispozitivele în loc să le înlocuiască. În plus, 79% cred că producătorii ar trebui să facă dispozitivele lor digitale mai ușor de reparat, oferind un acces mai bun la piesele individuale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…