Negocierile, ce se desfăşoară în capitala Indiei până la 1 iulie, vor încerca să ajungă la un acord de liber schimb, precum şi la acorduri privind protejarea investiţiilor şi indicaţiile geografice ale produselor.
Negocierile cu privire la un acord de liber schimb sunt blocate din 2013 din cauza unor dosare precum protejarea brevetelor şi reducerile tarifare.
Uniunea Europeană este unul din principalii parteneri comerciali ai Indiei, valoarea schimburilor cifrându-se la aproximativ 120 miliarde de euro în 2021, a indicat la mijlocul lunii iunie comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, anunţând reluarea negocierilor.
Supranumită de fostul preşedinte american Donald Trump 'regina taxelor vamale', India a devenit mai deschisă la reducerea barierelor comerciale în ultimii ani şi a negociat acorduri cu mai multe ţări.
New Delhi a semnat în februarie un important acord de parteneriat economic cu Emiratele Arabe Unite, iar în aprilie un acord interimar de liber schimb cu Australia.
De asemenea, India se află în negocieri comerciale cu Canada, Israel şi Marea Britanie.
Aceste discuţii survin într-o perioadă în care India caută să realizeze un echilibru dificil între relaţiile sale cu Occidentul şi cele cu Rusia, care îi furnizează o mare parte din necesarul său de armament şi energie. India s-a abţinut să condamne deschis invazia Rusiei în Ucraina şi să se alăture voturilor în acest sens la Naţiunile Unite.