Unitățile ce lucrează în cursul nopții pentru a elibera căile spre pozițiile rusești

Unitățile ce lucrează în cursul nopții pentru a elibera căile spre pozițiile rusești

Geniștii ucraineni îndeplinesc operațiuni de deminare în cursul nopții pentru a evita să dea de gol pozițiile de unde va fi lansată contraofensiva, relatează New Voice of Ukraine, citând un reportaj realizat de WP.

Frontul ucrainean este puternic minat FOTO PROFIMEDIA

Frontul ucrainean este puternic minat FOTO PROFIMEDIA

Din motive lesne de înțeles, armata ucraineană a amplasat mii de mine de-a lungul frontului, iar în prezent trebuie să le îndepărteze pentru a putea avansa în teritoriile ocupate.

Pentru a putea lucra cu discreție și a nu fi descoperiți de inamic, nu pot folosi utilaje grele în acest scop, de aceea geniștii fac deminarea manual, în special în cursul nopții. Într-un interviu acordat publicației WP, comandantul unei unități de geniști, cu indicativul Klimat, a dezvăluit că operațiunile au început de mai multe săptămâni. După ce termină de curățat o cale de acces, echipele instalează indicatoare, în unele cazuri luminoase, pentru a semnala în ce direcție se află pozițiile rusești.

Eforturile lor nu se limitează însă la teritoriile controlate de ruși, pentru că există mine și pe căile ce duc către pozițiile rusești.

Jurnaliștii WP au descris sistemul defensiv creat de forțele rusești în regiunea Zaporojie , menționată frecvent când se discută despre anticipata contraofensivă ucraineană: o eliberare a acestor teritorii ar permite ucrainenilor să taie coridorul terestru spre Crimeea.

Astfel că, pentru a menține controlul asupra acestor teritorii, Kremlinul a transformat aceste vaste întinderi arabile într-o adevărată fortăreață din tranșee și alte obstacole, care sunt vizibile din spațiu. Scopul acestor rețele defensive este să încetinească potențiala contraofensivă ucraineană și să canalizeze forțele într-un coridor îngust de unde le poate ataca cu mai multă ușurință.

Serhii Matveiciuk, colonel în cadrul Direcției trupelor de geniști, a declarat pentru WP că Rusia a creat un „sistem masiv de bariere inginerești” care constituie un „obstacol serios în calea mobilității trupelor”.

Problema minelor antipersonal

El a explicat că, în timp ce minele antitanc pot fi detectate cu ajutorul dronelor, situația în privința minelor antipersonal este mai complexă. Odată ce ucrainenii trec de propriile linii, ei vor trebui să străpungă câmpurile minate rusești, ceea ce necesită o viteză mai mare. Deși, teoretic, minele pot fi detonate cu foc de artilerie, militarii afirmă că această metodă nu garantează distrugerea lor.

O abordare mai modernă presupune echipamente specializate concepute pentru a penetra astfel de apărări, inclusiv sisteme mecanizate de deminare și tancuri speciale. Ucraina deține propriul echipament de deminare, precum UR-77 Meteorit, dezvoltat de sovietici.

Partenerii occidentali au furnizat, de asemenea, tancuri specializate moderne, inclusiv tancul antimină Leopard 2R, o modificare a celebrului tanc de luptă german. Matveiciuk a precizat că Leopard 2R are capacitatea nu doar să curețe minele, ci și alte tipuri de obstacole, cum ar fi gardurile și digurile.

Vehiculul de asalt M1150, bazat pe șasiul tancului de luptă principal american M1 Abrams, este considerat cea mai bună opțiune pentru această sarcină. Kievul a solicitat această tehnologie de la Washington, dat aceasta nu este furnizată în prezent.

Unii analiști subliniază și o altă problemă: în timp ce Occidentul s-a concentrat pe furnizarea de rachete, vehicule blindate și muniție Kievului, nu a oferit un sprijin adecvat pentru a sparge apărarea Rusiei.

Matveiciuk descrie lipsa acestor tancuri speciale și a echipamentelor similare în armata ucraineană drept o chestiune „problematică”.

„În ciuda cantității semnificative de armament furnizate Ucrainei pentru respingerea atacului agresorului, dotarea unităților de geniști cu tancuri și alte echipamente rămâne o chestiune problematică", a dezvăluit el pentru publicația americană.

În cazul în care forțele ucrainene vor reuși să găsească o cale prin câmpurile minate, acestea vor trebui să implementeze o strategie militară cuprinzătoare pentru a realiza o pătrundere rapidă. În cazul unei străpungeri reușite, unitățile ucrainene de deminare își vor relua activitatea de curățare a teritoriilor de-a lungul liniei frontului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!