Ungaria: Viktor Orban îl susţine pe Manfred Weber drept cap de listă la alegerile europarlamentare
Partidul FIDESZ şi premierul ungar Viktor Orban îl vor susţine pe Manfred Weber drept cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, a anunţat joi Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar, transmite Reuters.
Conducerea PPE i-a audiat miercuri pe cei doi candidaţi la post: fostul premier finlandez Alexander Stubb, care face parte din aripa liberală a familiei popularilor europeni, şi actualul lider al grupului europarlamentar PPE, Manfred Weber, care este şi adjunct al liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).
În vârstă de 46 de ani, Manfred Weber, lider din 2014 al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), este primul membru al PPE care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.
În cazul în care va obţine sprijinul PPE la un congres al partidului care va avea loc la Helsinki pe 7 şi 8 noiembrie, Weber are şanse mari să-i urmeze în funcţie lui Jean-Claude Juncker după alegerile europene din mai 2019.
Alexander Stubb are 50 de ani şi a fost premier, ministru de finanţe şi ministru de externe al Finlandei. În prezent este vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii.
PPE, cel mai mare grup din actualul Parlament European, poziţie pe care, conform sondajelor, cel mai probabil o va păstra şi după alegerile din 2019, îşi va alege capul de listă în cadrul congresului ce va avea loc la Helsinki pe 7 şi 8 noiembrie.
Parlamentul European a cerut ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul din capii de listă în alegeri, aşa cum s-a întâmplat cu Juncker în 2014. Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene. În acest caz, liderii ar putea selecta pe cineva care nu se va fi aflat pe lista de candidaţi, dar şi acea persoană ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.
Tratatul de la Lisabona prevede că şefii de stat şi de guvern propun PE un candidat la preşedinţia Comisiei Europene "ţinând cont de alegerile pentru Parlamentul European". AGERPRES