Ungaria va înființa o autoritate anticorupție în încercarea de a debloca miliardele de euro de la UE

Ungaria va înființa o autoritate anticorupție în încercarea de a debloca miliardele de euro de la UE

Ungaria va înfiinţa o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru care va implica organizaţii neguvernamentale care să monitorizeze cheltuirea fondurilor Uniunii Europene (UE), conform unui decret guvernamental publicat luni seară în Monitorul Oficial de la Budapesta, transmite Reuters.

viktor orban ungaria shutterstockfoto 850x567 jpg

Cum vrea Ungaria să deblocheze fonduri UE / Foto Arhivă / Shutterstock

Măsura are ca scop deblocarea fondurilor europene în contextul în care guvernul condus de naţionalistul Viktor Orban se află în dispute cu Bruxellesul în chestiuni precum corupţia, migraţia, drepturile LGBTQ şi standardele democratice, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei și a acuzat guvernul Orban de subminarea statului de drept.

De asemenea, țara se confruntă și cu penalităţi financiare din partea UE din cauza aceloraşi probleme legate de statul de drept, inclusiv în ce priveşte atribuirea contractelor publice.

Potrivit decretului, guvernul ungar va înainta în parlament până la data de 30 septembrie un proiect legislativ de înfiinţare a unei autorităţi anticorupţie independente, ce ar urma să fie înfiinţată cel târziu la 21 noiembrie.

Noul organism va interveni dacă autorităţile ungare nu vor lua măsuri suficiente pentru 'a preveni, ancheta şi soluţiona cazurile de fraudă, conflicte de interese, corupţie şi alte infracţiuni şi abuzuri' legate de cheltuirea fondurilor europene.

Guvernul va înfiinţa, de asemenea, un grup de lucru anticorupţie cu rol de consiliere a noii autorităţi. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegaţi guvernamentali, iar ceilalţi vor fi reprezentanţi ai unor ONG-uri.

Ce măsuri vrea să mai ia Ungaria

Guvernul Orban se află sub o presiune tot mai mare în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxellesul în condiţiile în care forintul se devalorizează şi inflaţia continuă să crească.

Şeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyas, a declarat luna trecută că Ungaria va amenda până la sfârşitul lui octombrie anumite legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind eliberarea fondurilor.

Gergely Gulyas a mai spus că Ungaria va crea un sistem „mai strict ca oricând” şi foarte transparent pentru supravegherea cheltuirii banilor europeni şi monitorizarea contractelor de achiziţii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…