Ungaria va încerca să obţină la CJUE anularea declaraţiei privind statul de drept

Ungaria va încerca să obţină la CJUE anularea declaraţiei privind statul de drept

Ungaria va lansa la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) o procedură pentru anularea declaraţiei privind statul de drept aprobate la summitul UE din această săptămână, a anunţat vineri ministrul ungar al justiţiei Judit Varga, potrivit Reuters.

Declaraţia lansată la Consiliul European de la Bruxelles stipulează că legătura dintre statul de drept şi acordarea fondurilor va fi aplicată în mod obiectiv şi numai pentru a salvgarda utilizarea adecvată a banilor UE, nu pentru a pedepsi ţările care fac obiectul unor proceduri separate privind încălcarea statului de drept.

Pentru a amâna aplicarea acestei noi reglementări, Polonia şi Ungaria pot solicita CJUE să verifice dacă ea este în concordanţă cu tratatele Uniunii Europene, ceea ce ar putea dura doi ani.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi noaptea la ambasada Poloniei pe lângă UE, alături de omologul său polonez Mateusz
Morawiecki, premierul ungar Viktor Orban a spus că dezbaterea nu este ''numai despre mecanismul privind statul de drept şi că miza este însuşi viitorul Uniunii Europene'', menţionează MTI.

Potrivit lui Orban, acordul protejează Tratatul UE prin împiedicarea utilizării mecanismului privind statul de drept în scopuri politice.

Acordul poate fi amendat cu votul unanim al liderilor tuturor statelor membre UE, a subliniat şeful executivului ungar.

De partea sa, Mateusz Morawiecki a spus că acordul convenit joi seară este o realizare comună a Grupului de la Vişegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia) şi un semnal al loialităţii reciproce a celor patru ţări. După discuţii ''dificile şi stresante'', acordul conţine garanţii juridice mai solide despre condiţionalitatea legată de statul de drept decât proiectul iniţial, a precizat premierul Poloniei.

El a anunţat că Polonia se va adresa CJUE, însă deocamdată nu s-a luat o decizie privind o acţiune separată sau comună cu Ungaria în această privinţă.AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

5 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda