Ungaria: Universitatea Central Europeană de la Budapesta susține că s-ar putea închide din cauza unei noi legi
Un nou proiect de lege care înăsprește regulile privind prezența universităților străine în Ungaria ar determina închiderea Universității Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul și filantropul George Soros, a transmis miercuri, într-o declarație, instituția de învățământ, potrivit Reuters.
Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a criticat dur în multe rânduri organizațiile societății civile finanțate de Soros, acuzându-le că se opun politicilor sale privind migrația.
Orban, care și-a înăsprit retorica antimigrație în contextul apropierii alegerilor parlamentare din 2018, spune de asemenea că ONG-urile care primesc finanțări din afară reprezintă interese străine și se amestecă în afacerile interne ale Ungariei.
Conform proiectului de lege înaintat marți parlamentului, universitățile străine vor trebui să aibă un campus în Budapesta și unul în țara de origine. CEU nu are deocamdată decât un sediu în capitala Ungariei, Budapesta.
"Conform modificărilor, CEU ar trebui să deschidă un campus suplimentar în statul New York. A forța CEU să facă acest lucru nu ar aduce niciun beneficiu educațional și ar determina costuri financiare și resurse umane inutile", se arată în comunicatul universității.
"Proiectul de lege țintește direct CEU și, prin urmare, este discriminatoriu și inacceptabil", mai transmite universitatea, care cere ca inițiativa să fie retrasă.
Întrebat dacă intenția Budapestei este de a închide CEU, purtătorul de cuvânt al executivului, Zoltan Kovacs, a spus că scopul guvernului "este să respecte legea și să facă astfel încât toată lumea să respecte legea". "Amendamentele se aplică tuturor și, prin urmare, CEU trebuie de asemenea să le respecte", a adăugat el.
Conform condițiilor din proiectul de lege, universitățile trebuie să se conformeze noilor reglementări până la 15 februarie 2018.
Fondată în 1991 după căderea comunismului, CEU are 1.400 de studenți și angajați din peste 130 de țări.
Fundațiile Open Society sunt active în Ungaria de trei decenii, iar Soros a finanțat burse externe inclusiv pentru mai mulți politicieni ai partidului de guvernământ Fidesz. Orban însuși a beneficiat de o astfel de bursă chiar în perioada când comunismul se prăbușea în Ungaria.
Însă, în ultima perioadă, afaceristul american de origine ungară a devenit ținta unor critici tot mai intense ale lui Orban și ale altor lideri din foste state comuniste din Europa Centrală și de Est.
Măsurile adoptate de președintele rus Vladimir Putin împotriva organizațiilor neguvernamentale finanțate din străinătate au determinat plecarea din Rusia a fundației lui Soros în urmă cu doi ani.
AGERPRES