Ungaria, un nou gest sfidător

Ungaria, un nou gest sfidător

Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijarto, sarcina și datoria guvernului ungar este să se asigure că aprovizionarea cu energie a țării este sigură pe termen lung și că aceasta se face la un preț competitiv. Ca de obicei, Budapesta nu spune nimic despre dependența sa majoră față de gazul rusesc și, pe viitor, față de fabricile uriașe de baterii pe care China le va avea în Ungaria.

În cadrul discursului său de la forumul de gaze din Rusia de la Sankt Petersburg, în fieful Gazprom, șeful diplomației ungare a confirmat înțelegerea dintre compania energetică de stat a Ungariei, MVM și Gazprom pentru creșterea aprovizionării cu energie a Ungariei, notează EvropiskaPravda .

Compania rusă Gazprom a raportat, al rândul său, că joi a fost semnat un memorandum de înțelegere privind posibilitatea creșterii aprovizionării cu gaze rusești către Ungaria până la 6,7 miliarde mc de gaz, în 2024.

Ungaria are un contract cu Gazprom pentru furnizarea de gaze, care expiră în 2036.

Peter Szijjártó și Alexey Miller, șeful Gazprom, la semnarea contractului de creștere a furnizării de gaze rusești. la Sankt Petersburg / Foto: Peter Szijjártó, facebook

Într-o postare făcută pe Facebook, șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei a mai afirmat că „cel mai important pas în securitatea energetică a Ungariei din ultimii ani a fost construcția gazoductului Turkish Stream, prin care gazul rusesc trece în țările europene pe ruta de sud.

„Mulți oameni nu pot aprecia pe deplin importanța acesteia pentru că, din fericire, nu au fost nevoiți să se confrunte cu o lipsă de securitate energetică”, a menționat ministrul de externe ungar.

El s-a lăudat că, dacă Ungaria ar fi „cedat presiunii prietenești și aliate” și „nu ar fi îndrăznit să construiască Turkish Stream” ar fi fost astăzi într-o „problemă uriașă”, deoarece tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi oprit din ianuarie.

„Datorită celor 20 de milioane de metri cubi furnizați pe zi, putem cumpăra mai mult gaz prin Turkish Stream decât am făcut în tot anul trecut. Am cumpărat 275 de milioane de metri cubi anul acesta și acum am convenit să menținem această cooperare.”, a spus Szijarto.

Ungaria înoată împotriva curentului UE

Ungaria continuă să importe masiv gaz din Rusia. În urma acordului semnat zilele trecute, Gazprom va livra Budapestei aproximativ 16% din totalul gazelor exportate în UE.

În acest timp, ponderea importurilor prin conducte de gaze rusești către UE, în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, a scăzut de la peste 40% în 2021 la aproximativ 8%, în 2023.

”În ceea ce privește gazele prin conducte și GNL combinate, Rusia a reprezentat mai puțin de 15% din totalul importurilor de gaze ale UE”, se arată pe site-ul Consiliului UE .

În 2023, principalii furnizori de gaze au fost Norvegia (30% - 87,8 mld. mc ) și SUA (19,4% - 56,2 mld. mc). De asemenea, 14,1% din importuri vin din Africa de Nord, 5,7%, din Marea Britanie, 5,3% din Qatar. În total, importurile UE au fost de aproximativ 290 mld. mc.

În 2023, UE a importat 120 mld mc de GNL și se preconizează că vor deveni disponibili încă 30 mld mc de GNL, în 2024. Cei mai mari importatori de GNL din UE sunt: Franța, Spania, Țările de Jos și Belgia.

Europa încearcă să stabilizeze prețul gazelor (care a ajuns în decembrie 2023 la 34 de EUR/MWh, după ce în perioada de vârf a crizei prețul era de peste 300 EUR/MWh) prin:

  • reducerea dependenței de Rusia;

  • reducerea cererii de energie, care a scăzut cu 18% față de anii precedenți;

  • instalațiile de înmagazinare a gazelor au fost umplute la peste 99% din capacitate până în octombrie 2023. În 2024 situația este aesemănătoare;

  • stimularea surselor regenerabile de energie (energia eoliană și solară a depășit deja energia obținută din combustibilii fosili).

  • SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!